Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η διακλαδικότητα των ειδικών επιχειρήσεων

Μεταφέρω με συντομία τις απόψεις ενός  Αυστραλού στρατιωτικού αναλυτή, επάνω στο θέμα της διακλαδικότητας, με αναφορά και στο χώρο των ειδικών δυνάμεων.

Σε αρκετά από τα προηγούμενα άρθρα, έχω αναφερθεί στο ζήτημα αυτό. Έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει όσα έχω γράψει,, ο προβληματισμός ενός ειδικού, από το νότιο ..ημισφαίριο!.

Αυστραλοί κομάντος κατά τη διάρκεια νυκτερινής άσκησης (φωτό )

" Η τεχνολογία μπορεί να κάνει θαύματα και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τρόπο ενεργείας. Δεν πάει πολύς καιρός, που μια περίπολος ειδικών δυνάμεων, ενεργώντας στα μετόπισθεν του εχθρού, έπρεπε να βρει κατάλληλο χώρο ασφαλείας για να κρυπτογραφήσει και να στείλει μέσω ασυρμάτου αναφορά και αμέσως να απομακρυνθεί για να μην εντοπιστεί από ηλεκτρονικά μέσα εντοπισμού του αντιπάλου.

Κατά την διάρκεια του πολέμου του Ιράκ, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως νέα συστήματα επικοινωνιών, με αυτόματη κρυπτογραφία,(Variable Messsage Format, VMF) που μετέδιδαν μηνύματα κρυπτογραφημένα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με τη μέθοδο που έγινε γνωστή σαν "αστραπιαία μετάδοση" (burst transmission).

Υπήρχε μόνο ένα ...πρόβλημα! Ο στρατός ξηράς αγόρασε το ίδιο σύστημα με το αντίστοιχο της πολεμικής αεροπορίας, από τη ίδια εταιρεία, αλλά σε διαφορετικό χρόνο και πιο εξελιγμένο μοντέλο που όμως δεν ..μπορούσε να συνεργασθεί με το παλιό! Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι κομάντος SAS να μην μπορούν να συνεργασθούν με τα μαχητικά αεροσκάφη για την κατάδειξη και προσβολή στόχων και έτσι να καταλήγουν στην παλιά κλασσική μέθοδο της φωνητικής επαφής.

Μπορείτε να φαντασθείτε τον εκνευρισμό και την απογοήτευση των μαχητών της ξηράς αλλά και των πιλότων των αεροσκαφών, επάνω στην εξέλιξη μιας επιχείρησης, που δεν μπορούσαν να συνεργασθούν με ταχύτητα και συντονισμό! Πώς και γιατί συνέβη αυτό το γεγονός και τόσα άλλα παρόμοια; Η απάντηση μπορεί να δοθεί με μια λέξη: Διακλαδικότητα! Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να πάψουν να σκέφτονται ξεχωριστά ο καθένας και να αρχίσουν να ενεργούν μαζί! Δεν είναι εύκολο!

Ακόμη θεωρούμε τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία σαν μοναδικά, αφού ενεργούν σε διαφορετικό περιβάλλον, ξηρά, θάλασσα και αέρα! Από στρατιωτικής πλευράς όμως το αποτέλεσμα μετράει! Κάποτε ο Ναπολέων δεν μπόρεσε να επιβάλει την αρχή των μικτών-συνδυασμένων  επιχειρήσεων και γι' αυτό τελικά έχασε στο Βατερλό!

Αργά το απόγευμα, το ιππικό του επιτέθηκε μόνο του, εναντίον των συμπαγών τετράγωνων σχηματισμών των Άγγλων. Εάν είχε φέρει πριν απ' αυτό το πυροβολικό του να τους διαλύσει ενώ κάθονταν ακίνητοι, το λιγότερο θα είχε πετύχει να τους σπάσει τη συνοχή. Αλλά ο Ναπολέων δεν το έκανε και οι Άγγλοι κράτησαν! Ο συνδυασμός ιππικού και πυροβολικού θα μπορούσε να επιφέρει αποφασιστικό αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα! Αυτή η αρχή του συνδυασμού,  παραμένει και σήμερα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης!

Ένα πολύ αγαπητό σενάριο για τους στρατιωτικούς σχεδιαστές, είναι η εκτέλεση αμφίβιων επιχειρήσεων, με την υποθετική χρήση πολλών μέσων! Ξέρετε, έφοδος στην ακτή, ενώ πετάνε ελικόπτερα προς διάφορες κατευθύνσεις και τα πλοία παραμένουν σε κάποια απόσταση από την ακτή!

Αυστραλός Ελεγκτής Μάχης σε άσκηση (Πηγή)
Πάντοτε παρουσιάζονται κάποια ..προβληματάκια με αυτή την εικόνα, όταν έρχονται τα πλοία να εφαρμόσουν την αντιαεροπορική άμυνα ενώ ...αγνοούν τι συμβαίνει ψηλά στους ουρανούς! Μία από τις βασικές αρχές των αμφίβιων επιχειρήσεων είναι να επιτυγχάνεται ο εναέριος έλεγχος προ της απόβασης στρατευμάτων. Η αεροπορική υπεροχή είναι "εκ των ων ουκ άνευ"! 

 Κατά την διάρκεια της άσκησης "Pitch Black"  αυτή τη χρονιά,  η πολεμική αεροπορία μελέτησε πόσα αεροσκάφη θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για να μπορέσει έστω και προσωρινά να επιτύχει την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή αμφιβίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το τακτικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα ήταν αποκαρδιωτικό! Ο αρχηγός της αεροπορίας διαπίστωσε ότι δεν θα μπορούσε να αντέξει ούτε την απώλεια ενός αεροσκάφους. 

Για την συγκεκριμένη επιχείρηση, έπρεπε ν διαθέσει 30 μαχητικά διώξεως-βομβαρδισμού, οκτώ F-18, πέντε Ρ-8 και άλλα 16 αεροσκάφη διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων και drones. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις είναι έντονες και καταναλώνουν πολύ ..υλικό!

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι, ότι ένας από τους ζωτικούς πολλαπλασιαστές ισχύος στους οποίους ο αρχηγός της αεροπορίας στηρίχθηκε, ήταν οι ανεπτυγμένες ομάδες αναγνώρισης των SAS. Του παρείχαν "νωπές" πληροφορίες περί των εχθρικών δραστηριοτήτων! Είχε ανάγκη το στρατό ξηράς, όπως ακριβώς είχε και το προσωπικό εδάφους για την συντήρηση των αεροσκαφών! Δηλαδή υπήρχε ανάγκη εκτέλεσης μικτών επιχειρήσεων!

Έλεγχος ΖΠ από Αυστραλούς ελεγκτές μάχης (φωτό)

Η βάση μας στο Ταρίν Κοτ στο Αφγανιστάν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διακλαδικότητας. Φαίνεται καθαρά η συνεργασία μεταξύ προσωπικού διαφορετικών κλάδων και όπλων. Στο μέτωπο, η ανάγκη για διακλαδική συνεργασία θεωρείται επιβεβλημένη. Πίσω όμως στην πατρίδα, οι τρεις αρχηγοί των κλάδων, ασχολούνται μόνο με τους δικούς τους! Η διακλαδικότητα αφήνεται στον έλεγχο μόνο του ..Υπαρχηγού των ενόπλων δυνάμεων που θεωρείται θεσμικά υπεύθυνος! Αλλά αν δεν ελέγχεις τις προαγωγές ή τις πιστώσεις ( και αυτός δεν τα ελέγχει), στην πραγματικότητα δεν ελέγχεις τίποτα!

Υπάρχει πιο συγκεκριμένα  ένας τομέας, που χρειάζεται δραματικά τον διακλαδικό έλεγχο και αυτός είναι η προμήθεια των υλικών. Οι αρχηγοί των κλάδων πασχίζουν ν' αγοράσουν ό,τι το καλύτερο για τον κλάδο τους, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος για διακλαδικά προγράμματα! Και αυτό βέβαια οδηγεί σε λάθη!

Εποχούμενη Περίπολος Αυστραλών στο Αφγανιστάν (Πηγή φωτογραφίας)
Ένα παράδειγμα αποτελεί η προμήθεια  των ηλεκτρομαγνητικών συστημάτων απενεργοποίησης βομβών ηλεκτρονικής πυροδότησης, (electro-magnetic spectrum jammers) που αποτρέπουν την ηλεκτρονική πυροδότηση αυτοσχέδιων βομβών (Improvised Explosive Devices, IEDs) από τους αντάρτες Τάλιμπαν, ενώ τα αυτοκίνητά μας κινούνται στους χωματόδρομους του Αφγανιστάν. Δουλεύουν υπέροχα! Μόνο που δεν πρόσεξαν αυτοί που θα έπρεπε, ότι όταν ενεργοποιούνται τα συστήματα, μπλοκάρουν  και τους ασυρμάτους των οχημάτων και έτσι δεν μπορούν να συνεννοούνται οι διοικητές τμημάτων μέσα στην φάλαγγά τους! Μόνο με σηματοδοσία μάχης!

Προφανώς αν υπήρχε κάποιος αρμόδιος σε διακλαδικό επίπεδο για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού να μην συνέβαινε αυτή η γκάφα! 

Στο παλιό πεδίο μάχης ίσως υπήρχε κάποιο νόημα να παραμένουν οι κλάδοι διαχωρισμένοι. Η διακλαδικότητα που αποτελεί σήμερα προέκταση του συνδυασμού όπλων ενός κλάδου, είναι επιβεβλημένη και ζωτικής σημασίας. Το σύγχρονο πεδίο μάχης δεν παραμένει μοιρασμένο σε ξηρά, θάλασσα και αέρα! Υπάρχει το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και ο ενιαίος χώρος, για να ξεκινήσουμε απ' αυτόν σαν παράδειγμα! Ακόμα και η πιο σημαντική ανάπτυξη σε κάποιον κλάδο δεν μπορεί να εγγυηθεί επιτυχία, αν δεν υπάρχει συνεργασία με τους άλλους. Κρίμα που οι ένοπλες δυνάμεις μας, δεν "το έχουν πιάσει" ακόμη στη δομή  και στις διαδικασίες που ακολουθούν."

Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω! "Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω"!


Ανιχνευτής 








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.