Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Στρατιωτική Συνεργασία Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων

Η "Jackal Stone", είναι μια διεθνής άσκηση ειδικών δυνάμεων που έχει θεσπιστεί από το 2008 με πρωτοβουλία των Αμερικανών και έχει σαν σκοπό την "ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των συμμάχων χωρών στην Ευρώπη, την ανταλλαγή απόψεων επί του δόγματος και της τακτικής χρησιμοποιήσεως αυτών των μονάδων και την αλληλοεκπαίδευση σε τακτικές και τεχνικές μεταξύ του προσωπικού".

Έτσι κάθε χρονιά, κάποιες χώρες προσφέρουν περιοχή εκπαίδευσης και έρχονται όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή για συνεκπαίδευση. Είναι ο καταλληλότερος χώρος για αλληλοενημέρωση σε υλικά, παραγγελίες προμηθειών και "κλείσιμο" συνεργασιών σε στρατιωτικά θέματα που αφορούν κυρίως στις ειδικές δυνάμεις.

Απ' ότι φαίνεται δεν έχει συμμετάσχει η χώρα μας ως τώρα, πιθανόν για οικονομικούς λόγους. Δεν είναι και η καλύτερη απόφαση, έστω και αν επιβλήθηκε για λόγους ανάγκης. Πολλά χάνονται ακόμη και σαν απλή ενημέρωση. 

Αυτή τη χρονιά, το σενάριο ήταν κομμένο και ραμμένο στις επιχειρησιακές απαιτήσεις και τους προβληματισμούς του ΝΑΤΟ (Αμερικανών): 

"Μια εγκληματική συμμορία διείσδυσε σε βιομηχανική  θερμοπυρηνική εγκατάσταση του κράτους της Φριντόνια (Freedonia) και έκλεψε πυρηνικό, βιολογικό και χημικό υλικό, για να το πουλήσει σε τρομοκρατική οργάνωση. Κομάντος από την αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης, συνεργαζόμενοι με ειδικές δυνάμεις της χώρας και άλλων συμμάχων χωρών, καλούνται να εντοπίσουν τους δράστες και να πάρουν πίσω όλο το επικίνδυνο υλικό!

Η πρώτη προσεκτική έρευνα, αποκάλυψε όμως  ότι  στη Φριντόνια λειτουργεί ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακρατικών που συνεργάζεται με τρομοκράτες εξωτερικού με σκοπό την ανατροπή του νόμιμου καθεστώτος και θα πρέπει να εξαρθρωθεί.

Η Φριντόνια ζητά την βοήθεια του ΟΗΕ ο οποίος ζητά την υποστήριξη του ΝΑΤΟ να επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ έχοντας ανειλημμένες υποχρεώσεις στο Αφγανιστάν, αδυνατεί να προσφέρει δυνάμεις, αλλά παρακινεί κράτη-μέλη να σχηματίσουν μια μικτή συμμαχική δύναμη. 

11 κράτη ανταποκρίνονται στο αίτημα με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Σχηματίζονται 2 καταδρομικές δυνάμεις επιχειρήσεων ξηράς, με Αμερικανό και Ρουμάνο διοικητή αντίστοιχα, ενώ το αμφίβιο κομμάτι το αναλαμβάνουν οι Νορβηγοί. Το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η απαλλαγή της Φριντόνιας από τους αντάρτες παρακρατικούς."

Κροάτης καταδρομέας ασκείται στη σκόπευση με τυφέκιο Αμερικανού συναδέλφου του κατά τη διάρκεια της άσκησης (Πηγή)
Έτσι ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες η άσκηση στην πολεμική αεροπορική βάση του Ούντμπινα της Κροατίας, (φιλοξενούσα την άσκηση το 2012) που έχει διατεθεί από τη χώρα για διευκόλυνση του ΝΑΤΟ, από τότε που προσχώρησε η Κροατία στη συμμαχία. Θα διαρκέσει μέχρι τις 27 του μήνα.

Εκπαίδευση Κροατών καταδρομέων σε τακτική ενέργεια άμεσης αντίδρασης (Πηγή)
 Αυτό που επιδιώκεται, κατά τη άποψη του Αμερικανού Στρατηγού  Repass, διοικητού της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης είναι "η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του προσωπικού των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να αναλαμβάνουν αποστολές στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Άλλωστε αρκετοί έχουν συνεργαστεί μαζί στο Αφγανιστάν με πολύ καλά αποτελέσματα. Ήδη υπάρχουν εκεί γύρω στους 2.000 μαχητές από 18 χώρες δουλεύοντας αρμονικά μεταξύ τους.

Κροάτες σe εκπαίδευση ταχείας καταρρίχησης Fast Rope  από αμερικανικό ελικόπτερο  HH-60H Seahawk (Πηγή)
Κάθε χώρα προσφέρει αυτό που μπορεί και μέσα από τέτοιου είδους ασκήσεις γίνεται ένα καλό "δέσιμο" μεταξύ του προσωπικού, σχηματίζοντας μικτά τμήματα. Έτσι μπορούν να συνεργασθούν όποτε και όπου χρειασθεί  σε μια κρίση, χωρίς πρόβλημα συντονισμού και συνεννόησης. Αυτό είναι και το "όραμα" του Ναύαρχου Μακ Ρέιβεν, διοικητού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. 

Η απόκτηση εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη σε τέτοιου είδους προσωπικό και για να αποκτηθεί θέλει χρόνο και προσπάθεια. Όσο πιο ικανά και διαλειτουργικά είναι τα τμήματά μας, τόσο καλύτερα θα πετύχουν κοινούς στόχους ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης"

Κροάτης καταδρομέας (Πηγή)
Η άσκηση που διεξάγεται είναι διπλής ενέργειας, συμμετέχουν πάνω από 1.700 ασκούμενοι και 60 είναι σε ρόλο εχθρού. Όλες οι εμπειρίες από το Αφγανιστάν συσσωρεύονται εδώ και χρησιμοποιούνται οι ίδιες τακτικές και τεχνικές. Η Π3Ε γίνεται με ό,τι πιο τέλειο μέσο υπάρχει, και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες διαμοιράζονται για την απόκτηση κοινής επιχειρησιακής εικόνας. Οι Κροάτες πρέπει να αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι που φιλοξενούν τέτοιου είδους άσκηση. Διαθέτουν μία μονάδα ειδικών επιχειρήσεων για την οποία θα μιλήσουμε σε επόμενη φορά.

Επίδειξη ειδικού οπλισμού των ρουμανικών ειδικών δυνάμεων κατά την άσκηση (Πηγή)
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε τέτοιου είδους ασκήσεις κερδίζεις μάλλον παρά χάνεις. Βλέπεις, ακούς, μαθαίνεις, ενημερώνεσαι. Στις ασκήσεις λέμε ..ναι! Για τη συμμετοχή προσωπικού μας σε επιχειρήσεις σε διεθνή θέατρα επιχειρήσεων στα πλαίσια της συμμαχίας, πρώτα θα πρέπει να εκτιμούμε προσεκτικά τι επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και μετά να πράττουμε ανάλογα.

Επίδειξη ειδικού οπλισμού των αστυνομικών ειδικών δυνάμεων της Κροατίας στον πρόεδρό τους Ivo Josipovic (Πηγή)

Δεν μου άρεσε σε όλα όσα διάβασα, η ευρεία χρήση του ονόματος "Μακεδονία" από τους Αμερικανούς συμμάχους μας, για τον προσδιορισμό του κράτους των Σκοπίων. Έχουν εδώ και χρόνια διαχωρίσει κάθετα τη θέση τους και τους έχουν αναγνωρίσει  μ' αυτό τ' όνομα.

Ανιχνευτής







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.