Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

"Τυφέκιο Ακριβείας Ελεύθερου Σκοπευτή"


FN "Ballista PSR" (Πηγή)
Όταν υπάρχουν χρήματα, όλα μπορούν να γίνουν, αν ...δεν υπάρχουν "λαμόγια" να τα τρώνε! Έτσι λοιπόν, ανάμεσα στους πρώτους, ο αμερικανικός στρατός προωθεί προγράμματα βελτίωσης ικανοτήτων και δυνατοτήτων εξοπλισμού, μέσα στα οποία υπάρχει και το πρόγραμμα βελτίωσης δυνατοτήτων τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα έχει τον τίτλο " Τυφέκιο Ακριβείας Ελεύθερου Σκοπευτού" (Precision Sniper Rifle) που θα είναι επαναληπτικό  με κινητό ουραίο, και όπως φαίνεται, μάλλον  επεκτείνεται σε όλο το στρατό ξηράς. 
Accuracy International.338 long range rifle (Πηγή)


Στη δική μας στρατιωτική ορολογία, λίγο μας μπερδεύει η ονομασία του προγράμματος, αφού όταν εδώ μιλάμε για τυφέκια ακριβείας, εννοούμε αυτά με μικρότερο ωφέλιμο βεληνεκές, που χρησιμοποιούνται μέσα στην ομάδα ή διμοιρία πεζικού για προσβολή τακτικών στόχων  και τα διαχωρίζουμε από τα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτού που αναφέρονται σε πολύ μεγαλύτερα βεληνεκή. Το αμερικάνικο πρόγραμμα, μοιάζει να κάνει ένα "πάντρεμα" των δύο δυνατοτήτων.

Αυτό που θέτει σαν απαράβατο όρο η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) στο πρόγραμμα αυτό, είναι η ελάχιστη δυνατή διασπορά κατά την βολή,  ένα λεπτό γωνίας (Minute of Arc, MOA) που αντιστοιχεί στο 1/60  μιας μοίρας ή να το πούμε πιο απλά σε ένα λεπτό της μοίρας (0,3mrad) κατά τον κατακόρυφο άξονα. 


Barrett MRAD (Multi-Role Adaptive Design)
Η διασπορά αυτή πρέπει να επιτυγχάνεται κατά την βολή 10 φυσιγγίων και να είναι η ίδια σε αποστάσεις 300, 600, 900, 1.200 και 1.500 μέτρων, όπου εκεί το αποδεκτό μέγεθος διασποράς είναι όχι μεγαλύτερο από  1,5 ΜΟΑ! Μάλιστα για μεγαλύτερη διευκρίνιση, τονίζεται ότι αυτού του είδους η ακρίβεια πρέπει να επιτυγχάνεται από το όπλο χωρίς τη χρήση σιγαστήρα. 

Remington MSR
Επίσης μια άλλη απαίτηση είναι ότι το βάρος του όπλου  δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 18 λίμπρες "γεμάτο" (δηλ 8,2 κιλά περίπου), να έχει σύστημα Picatinny και να αλλάζει εύκολα κάννη. Το τελευταίο που είναι απαράβατος όρος, σημαίνει ότι θα πρέπει με την αλλαγή κάννης και κλείστρου να αλλάζει το διαμέτρημα και να "παίζει" μεταξύ 7,62 χιλ , .308 και  .338 Lapua Magnum, ή  .338 Norma Magnum.


Blaser Tactical 2
Οι τεχνικές προδιαγραφές τέθηκαν από το 2009 και αναμένεται με το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν πολλές εταιρείες κατασκευής διεθνώς, ότι μέχρι το 2014 το αργότερο, θα έχει εισαχθεί το νέο τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτού που θα επιλεγεί για τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

 PGM 338
Διαγωνιζόμενα τυφέκια  μέχρι τώρα ακούγονται τα: Accuracy International AX 338, ArmaLite AR-30 ,
Barrett MRAD (Multi-Role Adaptive Design) , Blaser Tactical 2 , FN Herstal Ballista PSR, PGM 338, Remington MSR και το  Sako TRG M10.

Sako TRG M10
Δεν ξέρω γιατί δεν "κτύπησαν" και οι Ρώσοι! Δεν είναι τόσο καλοί; Μάλλον προτιμώνται οι "δυτικοί"!

Το ρωσικό ORSIS SE T-5000

Αν προσέξετε τις φωτογραφίες, κάποια που φέρουν σιγαστήρες, τους επενδυμένους με ένα ειδικό ανθεκτικό πλαστικό κάλυμμα. Με αυτό επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση της θερμικής ταυτότητας του όπλου και επομένως η εύκολη ανίχνευση και ο εντοπισμός του σκοπευτή με θερμικές κάμερες, όπως και η μείωση του φαινομένου του αντικατοπτρισμού, που δημιουργείται ακριβώς από την υπερθέρμανση και εμποδίζει την σκόπευση.

Κουρδικό τυφέκιο Ελεύθερου σκοπευτού
Για να δούμε τελικά ποιός θα κερδίσει! Είναι πολλά τα λεφτά! Το "βλέπειν" δεν κοστίζει, ευτυχώς μέχρι τώρα! Καταραμένη φτώχεια! Πάντως βρήκαν τρόπο  και έφτιαξαν το δικό τους τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτού οι Κούρδοι και κάνουν μια χαρά τη "δουλειά" τους με τους Τούρκους! Από μακριά και σίγουρα!

Ανιχνευτής





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.