Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ο αθέατος ..μικρο-κατάσκοπος

Το Cloak Blade σχεδιάστηκε για την έρευνα  και εξακρίβωση ταυτότητας ύποπτων σκαφών (Πηγή)
Μέσα σ' όλα τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) που διαθέτει, το αμερικανικό Πεντάγωνο, πρόσθεσε ακόμη ένα στη συλλογή του. Δεν είναι από τα μεγάλα, συμβατικά πλέον UAVs (Unmanned Aerial Vehicles) ή  drones, όπως συνηθίζονται να λέγονται.

Πρόκειται για μικροσκοπικό, "μικρο-ελικόπτερο", που προγραμματίζεται ή/και τηλεκατευθύνεται για την πτήση του. Η αρχική του αποστολή είναι να πετάει από ένα ..πλοίο για να παρακολουθήσει (κατασκοπεύσει) ένα άλλο εχθρικό πλοίο, να φωτογραφίσει ή να "τραβήξει" βίντεο, ή ακόμη να ..απευθύνει ερωτήσεις στο πλήρωμα του παρείσακτου ή άγνωστου σκάφους, με το οποίο δεν υπάρχει ασύρματη επαφή, για να μεταφέρει τις απαντήσεις στη βάση του!

Αντιλαμβάνεσθε ότι ξεκίνησε σαν πρόγραμμα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Και τι γίνεται άμα γίνει αντιληπτό και το αρχίσουν στους πυροβολισμούς οι "κακοί"; Το "Cloak Blade" (Λεπιδωτός Μανδύας), αυτό είναι τ' όνομα που του έδωσαν, έχει εφοδιασθεί με μέσα αυτοάμυνας, όπως εξηγούν οι ειδικοί!

Εκτελεί συνεχώς ελιγμούς "ζιγκ-ζαγκ" και απομακρύνεται από το ύποπτο πλοίο εμποδίζοντας την παρακολούθησή του από κάποιον που χρησιμοποιεί κιάλια.  Αν αρχίσουν να το πυροβολούν, εφαρμόζει ελιγμούς διαφυγής ώστε ν' αποφύγει τα πυρά.

Αυτού του είδους τα συστήματα, είναι δημοφιλή στο ναυτικό γιατί βοηθούν πάρα πολύ στην προστασία πλοίων ειδικά σε ύποπτες περιοχές όπως είναι τα στενά του Ορμούζ.

Σχεδιάστηκε από ομάδα επιστημόνων πανεπιστημιακού εργαστηρίου, με στόχο να μπορεί να πετάει σε ύψος μέχρι και 3.000 πόδια και για 4 ώρες, με ταχύτητα 30 ναυτικών μιλίων την ώρα! Πολύ καλό!

Οι δυνατότητές του είναι:

  • Να πετάει προς το στόχο για να μεταφέρει άμεσα ενημέρωση επί της κατάστασης
  • Να εκτελεί έρευνα περιοχής 360 μοιρών κατά την πτήση του και να εντοπίζει το σημείο ενδιαφέροντος το ταχύτερον δυνατόν.
  • Να μεταδίδει προγραμματισμένες οδηγίες στον στόχο που εντοπίζει ή να κάνει ερωτήσεις σε πολλές γλώσσες με τη βοήθεια ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος μετάφρασης.
  • Να βιντεοσκοπεί και να μεταδίδει εικόνα στη βάση του
  • Να ανιχνεύει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, με τη βοήθεια ειδικού αισθητήρα
Το σύστημα κατεύθυνσης περιορίζεται σε μια μικρή οθόνη με τηλεχειριστήριο, ενώ αναμένεται να μεταδίδει εικόνα ακόμα και σε χειριστές, μέσω ειδικών γυαλιών που θα φορούν.

Το σύστημα προς το παρόν βρίσκεται υπό δοκιμή και δεν έχει υπολογισθεί το κόστος μιας μονάδας, αν και φαίνεται πολύ οικονομική λύση. Πάντως το αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό σκέφτεται να τα αξιοποιήσει, αν αποδειχθούν καλά, για την υποστήριξη των  παράκτιων περιπολικών σκαφών του.

Στο χώρο των ειδικών επιχειρήσεων πιστεύω ότι αποτελεί ένα πολύ καλό βοήθημα για την απόκτηση ακριβούς επιχειρησιακής εικόνας, ιδιαίτερα στις ειδικές αμφίβιες επιχειρήσεις, μια και ξεκίνησε από το ναυτικό!

Αν εκτελεί αυτές τις ενέργειες και βράδυ, τότε είναι ανεκτίμητο. Ένα καταδρομικό τμήμα θα μπορεί άμεσα να έχει πληροφορίες για το στόχο του και μάλιστα αρκετά έγκαιρα για να σχεδιάσει πολύ καλά την εκτέλεση της αποστολής του. 


Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.