Την Παρασκευή το πρωί ξεκινά ένας από τους ιστορικότερους αγώνες που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012 που θα πάρει εκκίνηση στις 7:00 το πρωί της Παρασκευής από την Αθήνα, καλύπτει τη διαδρομή ΑΘήνα - Σπάρτη απόστασης 246 χλμ.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της διοργάνωσης:
ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012
Ορισμένοι από τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες των υπεραποστάσεων θα πάρουν μέρος φέτος στο 30ο διεθνή αγώνα δρόμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012», που θα διεξαχθεί το διήμερο 28-29 Σεπτεμβρίου στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων.
Αποκλειστικός δωρητής στο «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2012», είναι το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» και για διάρκεια τριών ετών μέχρι και το 2013.
Στην φετινή εκδήλωση, που διοργανώνεται για 30η χρονιά από τον Διεθνή Σύνδεσμο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, έχουν δηλώσει εμπρόθεσμα συμμετοχή 350 αθλητές, εκ των οποίων 315 είναι άνδρες και 35 γυναίκες.
Από Ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση 44 άνδρες και 4 γυναίκες.
Αθλητές και αθλήτριες που ήταν νικητές σε προηγούμενες διοργανώσεις θα συμμετάσχουν στο φετινό «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ». Μεταξύ αυτών, ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν (πρώτος το 2010 και το 2011), και ο Αυστριακός Μάρκους Θάλμαν (νικητής το 2003, δεύτερος το 2004 και τρίτος το 2005).
Από πλευράς γυναικών ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Ακίκο Σακαμότο (πρώτη το 2003 και το 2007), Κίμι Νότο (νικήτρια το 2004 και το 2005), Σούμι Ιναγκάκι (πρώτη το 2008 και το 2009), Χιρόκο Οκιγιάμα (πρώτη το 2000) από την Ιαπωνία και της Σίλβια Λούμπικς από την Ουγγαρία, που ήταν νικήτρια στη περσινή διοργάνωση.
Ξεχωριστή παρουσία φέτος, είναι αυτή της Ελίζαμπεθ, Χόουκερ, από τη Μ. Βρετανία, που αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 στις 24 ώρες, στο Commonwealth Chamionships.
Η Ελλάδα έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης, καθώς παίρνουν μέρος στη διοργάνωση οι Στέργιος Αναστασιάδης, Μάριος Φουρνάρης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, Ευάγγελος Γκόγκος, που ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε προηγούμενους αγώνες.
Ο αγώνας ξεκινά στις 7 π.μ., την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, από τους πρόποδες της Ακρόπολης. Σημείο τερματισμού, είναι το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, έως τις 19:00 το βράδυ του Σαββάτου (που είναι το ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού, μιάμιση ημέρα, όπως ο Φειδιππίδης), ώστε o αγώνας να μη διαρκεί πάνω από 36 ώρες.
Έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα.
Οι συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα
Ο αγώνας είναι πολύ απαιτητικός, όχι μόνο λόγω της απόστασης, των υψομετρικών διαφορών και των εναλλασσόμενων καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω των χρονικών περιορισμών που έχουν τεθεί για το πέρασμα από καθορισμένα σημεία ελέγχου.
Η διαδρομή του αγώνα ξεκινά σχεδόν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει μέχρι υψόμετρο 1.200 μέτρων. Γίνεται πάνω σε ποικίλους δρόμους όχι μόνο σε άσφαλτο αλλά και σε χωματόδρομους, λιθόστρωτους και από ορεινά μονοπάτια.
Κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα είναι τοποθετημένοι σταθμοί βοήθειας, εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα τονωτικά υγρά καθώς και με προσωπικά είδη των αθλητών. Υπάρχει αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα κατά την 36ωρη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα.
Η συνολική διαδρομή του αγώνα διαιρείται σε έξι τομείς (Κορίνθου – Νεμέας – Λυρκείας - Βουνού και Νεστάνης – Τεγέας - Σπάρτης) και υπάρχουν 75 σημεία ελέγχου. Οι αθλητές οφείλουν να διέλθουν από όλα τα σημεία ελέγχου. Επίσης, ο κάθε τομέας έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει στο σημείο ελέγχου πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος του τομέα. Διαφορετικά αποκλείεται από τη συνέχεια του αγώνα.
Η ιστορία και το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ
Το Σπάρταθλον αναβιώνει την ιστορία, πάνω στα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.
Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα. Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις, σε μιάμιση ημέρα.
Σχεδίασαν τη διαδρομή και ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 1982. Τρεις από αυτούς κατάφεραν να τερματίσουν (Τζον Σκόλτενς, Τζον Φόντεν, Τζον Μακάρθι). Οι Βρετανοί απέδειξαν πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλο τον κόσμο, για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.
Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών και Ελλήνων οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον. Ο αγώνας διεξήχθη με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές.
Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε, ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο. Η επιλογή του μήνα έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.