"Δύναμη 133" ήταν η κωδική ονομασία μονάδας της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SOE, Special OperationsExecutive) που δρούσε στο Αιγαίο για τη συλλογή πληροφοριών, την εκτέλεση δολιοφθορών και την οργάνωση γραμμών διαφυγής καταδιωκούμενων από τα στρατεύματα κατοχής. Συνεργαζόταν στενά με τη βρετανική Διοίκηση Καταδρομών.
Πολύ γρήγορα από τη στιγμή που ανέλαβε εκτεταμένη δράση στις καταδρομικές επιχειρήσεις του Αιγαίου το 1944 ο Ιερός Λόχος, φάνηκε η ανάγκη διάθεσης Ιερολοχιτών στη "Δύναμη 133" για την εκτέλεση αποστολών. Ήταν Έλληνες, και μπορούσαν πολύ πιο άνετα να διεισδύουν στα νησιά, να έρχονται σε επαφή με ντόπιους και να συλλέγουν πληροφορίες. Έτσι γινόταν πιο εύκολο το έργο της όποιας καταδρομικής δύναμης που αναλάμβανε αποστολή σε κάποιο νησί.
Διατέθηκαν τέσσερις αξιωματικοί-Ιερολοχίτες. Όπως προέβλεπαν οι οδηγίες, κινούνταν με πολιτικά, οργάνωναν δίκτυο πληροφοριών και εκτελούσαν σαμποτάζ σε βάρος του εχθρού.Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που η συμβολή τους ήταν καταλυτική στην εκτέλεση επιχειρήσεων του Ιερού Λόχου αλλά και των Βρετανών κομάντος.
Οι πιο σημαντικές επιτυχίες τους το 1944 ήταν:
- Η πυρπόληση εχθρικού βενζινόπλοιου με φορτίο λαδιού στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 27 Απριλίου
- Η συμμετοχή στην καταδρομή του Ιερού Λόχου στη Χίο στις 26 Μαΐου
- Η κατάδειξη στόχων στην περιοχή της Θάσου με αποτέλεσμα την βύθιση τριών πλοιαρίων.
- Η ακινητοποίηση 15 εχθρικών πλοιαρίων στην Πάρο και στη Νάξο τον Αύγουστο
- Η υφαρπαγή εχθρικού περιπολικού τον Σεπτέμβριο
- Η κατάδειξη στόχου στο λιμάνι της Άνδρου όπου βυθίστηκε γερμανικό σκάφος από συμμαχικό υποβρύχιο
- Η μεσολάβηση για παράδοση του Γερμανού διοικητού Άνδρου, στις συμμαχικές δυνάμεις στις 19 Σεπτεμβρίου
- Η κατάδειξη στην πολεμική συμμαχική αεροπορία και η βύθιση 2 εχθρικών πλοίων με 80 Γερμανούς στο λιμάνι Άνδρου τον Οκτώβριο
- Η συμμετοχή στην προπαρασκευή της καταδρομής του Ιερού Λόχου στη Λήμνο στις 14 Οκτωβρίου.
- Η συμμετοχή στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μήλου τον Οκτώβριο
Υπήρξαν και πολλές άλλες επιτυχείς ενέργειες δολιοφθοράς, που δημιούργησαν σοβαρότατο πρόβλημα στις γραμμές επικοινωνιών του αντιπάλου. Πάντα σε εγρήγορση οι λίγοι Ιερολοχίτες καταδρομείς, επέφεραν πλήγματα στον κατακτητή που δεν μπόρεσαν άλλες μεγαλύτερες δυνάμεις να το πετύχουν.
Όπως σημειώνεται στη σχετική αναφορά της Δύναμης 133 προς το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, 3 μήνες μετά την έναρξη επιχειρήσεων της βρετανικής Ταξιαρχίας Καταδρομών και του Ιερού Λόχου στο Αιγαίο, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες του εχθρού είχαν σχεδόν παραλύσει.
Συνολικά, περισσότερα από 250 εχθρικά πλωτά μέσα καταστράφηκαν, ακινητοποιήθηκαν ή φυγαδεύτηκαν. Ο συμμαχικός στόλος που ήταν συγκεντρωμένος στη Χάιφα της τότε Παλαιστίνης, αξιοποίησε όλα αυτά τα σκάφη στις μετέπειτα αμφίβιες καταδρομές στο Αιγαίο.
Οι 4 Έλληνες Ιερολοχίτες-αξιωματικοί που διατέθηκαν στη Δύναμη 133, όπως γράφει στο βιβλίο του ο στρατηγός Μανέτας "Ιερός Λόχος 1942-1945" Έκδοσης 1977, (σελ.230) ήταν ο τότε Υπλγος Βαρδουλάκης Ανδρέας και οι Ανθλγοί Παληατσάρας, Μπερδαλής και Κόρκας.
Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί έμαθα ότι σήμερα το απόγευμα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου, θα γίνει μια ομιλία στο Πολεμικό Μουσείο. Ο ομιλητής θα είναι ο αεικίνητος Στρατηγός Κόρκας, αυτός, που σαν Ιερολοχίτης ήταν και στη Δύναμη 133.
Είναι από τους λίγους εν ζωή Ιερολοχίτες και όπως συμβαίνει κάθε φορά που μιλάει, θα συνεπάρει και θα συγκινήσει το ακροατήριο με τα λόγια του.
Με αυτά τα λίγα που γράφω, θέλω να τιμήσω ξανά τον Ιερό Λόχο, την ένδοξη και θρυλική πλέον μονάδα, που αποτελεί τον πρόγονο των σύγχρονων ελληνικών ειδικών δυνάμεων.
Ανιχνευτής
Πηγή: "Ο Ελληνικός Στρατός στη Μέση Ανατολή (1941-1945) (Ελ Αλαμέιν-Ρίμινι-Αιγαίο) Έκδοση ΓΕΣ/ΔΙΣ 1995
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.