Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Η επιλογή των Αυστραλών SAS

Σας παραθέτω δύο βίντεο που δείχνουν το Σχολείο επιλογής των εθελοντών υποψηφίων για ένταξή τους, στο Σύνταγμα των Αυστραλών SAS. 

Οι Αυστραλοί SAS είναι "καθ'εικόνα και καθ' ομοίωσιν" με τους Βρετανούς συναδέλφους τους.

Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσετε τις στολές τους, τον οπλισμό τους και τον τρόπο εκπαίδευσης που ακολουθούν.

Οι Αυστραλοί  και οι Νεοζηλανδοί,με συνέπεια θα έλεγα έχουν συμμετάσχει ενεργά σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι σήμερα. Οι Ειδικές τους Δυνάμεις  έχουν μεγάλη εμπειρία από τις πολλές συμμετοχές, εκ των οποίων η πιο πρόσφατη είναι αυτή του Αφγανιστάν. 

Πριν μερικά χρόνια, συνάντησα ένα Έλληνα εξ Αυστραλίας, που είχε έλθει στην Ελλάδα να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι ήδη είχε υπηρετήσει στον αυστραλιανό στρατό και μάλιστα με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού, στις Ειδικές Δυνάμεις.

Προκαλώντας το ενδιαφέρον μου, προσπάθησα να μάθω λεπτομέρειες για την εκπαίδευσή τους και τη μεθοδολογία τους. Σε συντομία μου είπε τα εξής:
  • Στις Ειδικές Δυνάμεις πηγαίνουν πάντα εθελοντές
  • Οι υποψήφιοι, εκτός από τα τυπικά προσόντα που αναφέρονται στην προκήρυξη συμμετοχής, διέρχονται από ένα αυστηρό σχολείο επιλογής.
  • Παραμένουν όσοι με επιτυχία ολοκληρώνουν τις φάσεις εκπαίδευσης. Κόβονται όσοι δεν καταφέρνουν τις ελάχιστες επιδόσεις σε κάθε φάση και σε κάθε δοκιμασία.
  • Μετά την επιτυχή αποφοίτηση του Σχολείου επιλογής, διέρχονται από εκπαίδευση ειδικότητας. Αποτυχόντες, έχουν μια ακόμη ευκαιρία και μετά απολύονται.
  • Συνεχίζεται προκεχωρημένη εκπαίδευση σε διάφορες δεξιότητες και ειδικεύσεις, όπως σχολείο αναρριχητού, αλεξιπτωτιστού, αυτοδύτη κλπ. Το σχολείο μάχης σώμα με σώμα είναι υποχρεωτικό.
  • Ειδικά οι νέοι αξιωματικοί, μετά από τον κύκλο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε διάφορα σχολεία, τοποθετούνται άμεσα σε μονάδα και όχι σε κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων ή άλλων ειδικοτήτων. 
  • Σε κέντρα εκπαίδευσης πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον για 5 χρόνια σε μονάδα και έχουν συμμετέχει σε επιχειρήσεις. 
  • Προτιμούνται οι βετεράνοι, γιατί αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να μάθει κατά προτεραιότητα και πως πρέπει να εκπαιδευτεί ο νέος στρατιώτης

Νομίζω ότι δεν έχουν άδικο! Δεν μπορεί ένας άπειρος από μονάδα η και από επιχείρηση εκπαιδευτής όσο και μελετημένος να είναι, να μάθει τον νεοσύλλεκτο αυτά που κατά προτεραιότητα χρειάζονται στη μονάδα. 

Ούτε είναι πειστικό το επιχείρημα ότι έτσι οι νέοι Ανθυπολοχαγοί και Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, αποκτούν ομαλά αρχική γνωριμία με το στράτευμα! Είναι σαν να λέμε "μαθαίνω κούρεμα στου κασίδη το κεφάλι". Η καλύτερη γνωριμία είναι η μονάδα εκστρατείας.

Ποιός θα πάει στα κέντρα; Μα φυσικά οι έμπειροι! Κοινή λογική!


Ανιχνευτής













Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.