Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

"Ιχνεύμονες"



Εδώ και 5 χρόνια περίπου, τόσο ο αμερικανικός στρατός όσο και η ISAF, κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια στο να δημιουργήσουν τους Αφγανούς κομάντος.

Eίχε από τότε διαπιστωθεί, ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπισθούν οι αντάρτες Τάλιμπαν και όχι μόνο, ήταν η οργάνωση κατάλληλα εξοπλισμένων ειδικών δυνάμεων μέσα στον αφγανικό στρατό. Πράγματι, το σύστημα, όντας δοκιμασμένο από το παρελθόν, δούλεψε ικανοποιητικά! Θυμίζω, τις δικές μας Δυνάμεις Καταδρομών, στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών την περίοδο του εμφυλίου πολέμου 1946-1949.

Το πρόβλημα που πάντα πρόβαλε μπροστά, ήταν η επιλογή του προσωπικού! Ποιοί θα επιλέγονταν μέσα στους ...αγράμματους φτωχούς Αφγανούς για να μεταμορφωθούν σε επίλεκτους μαχητές; Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ ρευστή.





Θεσπίστηκαν διαδικασίες επιλογής όχι μόνο σε αναζήτηση σωματικών και πνευματικών προσόντων, αλλά και ...πολιτικών και θρησκευτικών φρονημάτων! Υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει πάντα ο φόβος της διείσδυσης Τάλιμπαν μέσα στις τάξεις του στρατού. Ο φόβος των ιχνευμονίδων δεν αφορούσε μόνο στις ειδικές δυνάμεις, αλλά σε όλο το στρατό και στα σώματα ασφαλείας.

Έτσι σιγά- σιγά, με αργούς ρυθμούς και πάντα με αυστηρή επίβλεψη, άρχισε η οργάνωση των πρώτων μονάδων, για να εμφανισθεί στο τέλος σχηματισμός επιπέδου αφγανικής Ταξιαρχίας Καταδρομών, που τον Απρίλιο του 2012, αριθμούσε σε 8.500 άνδρες οργανωμένους σε 8 μονάδες Kandaks (τάγματα) Καταδρομών και ένα Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων των 500 ανδρών.




Το τελευταίο, εξέπληξε με τις επιδόσεις του όλη την νατοϊκή ιεραρχία σε πρόσφατες αξιολογήσεις-επιδείξεις.  Ήδη είχαν λάβει μέρος μαζί με αμερικανικές και άλλες νατοϊκές ειδικές δυνάμεις σε αρκετές ειδικές επιχειρήσεις.



Το σχολείο  επιλογής υποψηφίων για τις ειδικές δυνάμεις διαρκεί τρεις ημέρες. Οι υποψήφιοι προέρχονται κατά κανόνα από τις τάξεις του τακτικού αφγανικού στρατού, οπότε έχουν υποστεί αρχικό "φιλτράρισμα".

Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις στο ιδιόμορφο θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν, επέβαλαν την περαιτέρω διεύρυνση των αφγανικών ειδικών δυνάμεων και έτσι τον Ιούλιο του 2012, δημιουργήθηκε η αφγανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ANASOC), επιπέδου μεραρχίας, ενισχυμένη με μονάδα ελικοπτέρων, με μονάδα οχημάτων μάχης και με μονάδα ΔΜ.



Όλα καλά μέχρι τώρα, αλλά.... παρουσιάσθηκαν οι νέοι "ιχνεύμονες", που εκκολάφτηκαν μέσα στον αφγανικό στρατό! Μέχρι τώρα, αυτό το χρόνο, έχουν δολοφονηθεί 45 άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, από εκπαιδευόμενούς τους ή συνεργάτες τους Αφγανούς στρατιώτες, κρυφούς Τάλιμπαν. Μεγάλος αριθμός! Τόσο μεγάλη ανησυχία προκάλεσε το γεγονός, που ανέστειλαν την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και της αφγανικής αστυνομίας!

Πώς μπόρεσαν να μπουν οι Τάλιμπαν στο στρατό με τα τόσα μέτρα ασφάλειας και ελέγχου; Απλούστατα, δεν εφαρμόζονταν σωστά! Χαλάρωσαν με την πάροδο του χρόνου τις αυστηρές επιλογές, ή για ν' αυξήσουν τον αριθμό προσωπικού, άρχισαν να παραβλέπουν τον έλεγχο φρονημάτων!

Ο αντίπαλος που σιωπηλά και αθέατα παρακολουθεί, εντόπισε την αδυναμία και την εκμεταλλεύθηκε. Κέρδισε διπλά! Έμαθε για την εκπαίδευση του εχθρού του και προκάλεσε ζημιά στον αντίπαλο, σκοτώνοντας επίλεκτους στρατιώτες! Αυτό είναι το πρόσωπο του ανταρτοπόλεμου. Πρέπει να προσέχουμε πάντα για "ιχνεύμονες"!

Ανιχνευτής




















1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος8/9/12, 4:31 μ.μ.

    Πολύ ωραίο άρθρο,

    Οι Νατοϊκές δυνάμεις μετράνε αρκετούς νεκρούς στο Αφγανιστάν, λόγο της αποστολής τους να εκπαιδεύσουν τους μελλοντικούς "κομάντος" του Αφγανιστάν.

    Αυτό τους έφερε πολύ κοντά.

    Αυτή η αποστολή αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη και θανάσιμη από τις επιχειρήσεις εισβολής των Αμερικάνων στο Αφγανιστάν.

    Το μίσος που τρέφουν οι Αφγανοί για τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ είναι αβυσσαλέο.

    Είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι "Ιχνεύμονες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.