Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ένας Στρατηγός των Ειδικών Δυνάμεων έφυγε...

Ήμουν νεαρός Καταδρομέας στη Β' Μοίρα Καταδρομών όταν γνώρισα από κοντά για πρώτη φορά τον Στρατηγό Κούρκαφα, τον τότε Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων, λίγο πριν δημιουργηθεί η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων και παράλληλα η ΙΙΙη  ΜΕΔ(Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων).

Ήταν θαρρώ Μάιος του '78, και είχε έλθει στη Μοίρα για επιθεώρηση. Ήταν καλοδιατηρημένος και απέπνεε δύναμη, σιγουριά και θέληση. Ήταν ο Καταδρομέας Στρατηγός! Άκουσα για πρώτη φορά από κοντά τα λόγια του και το σχέδιό του για την υπηρέτηση όλων των μικρών στελεχών σε όλα τα είδη των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, ώστε να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τον χώρο μας.

Ήμουν ένας απ' αυτούς που  αυτό το σχέδιο το υλοποίησα στο έπακρο. Πέρασα απ' όλα τα είδη μονάδων, ορεινούς Καταδρομείς, Αμφίβιους, Αλεξιπτωτιστές, Πεζοναύτες και πάλι απ' την αρχή! Άξιζε τον κόπο!

Ο Στρατηγός μας άφησε και έφυγε απ' αυτό τον κόσμο. Για το έργο του, "μιλάει" από μόνο του το βιογραφικό του, που το παραθέτω παρακάτω. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει αύριο στις 11 το πρωί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αξιότιμη οικογένειά του.

Στρατηγέ, Καλό Ταξίδι!


 Ανιχνευτής


" Στρατηγός ΚΟΥΡΚΑΦΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΜ 28556
  Αρχηγός ΓΕΣ 1984

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1925.Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και ονομάστηκε ανθυπολοχαγός Πεζικού την 1η Μαΐου 1948. Το 1950 προήχθη σε υπολοχαγό, το 1954 σε λοχαγό, το 1962 σε ταγματάρχη, το 1968 σε αντισυνταγματάρχη, το 1973 σε συνταγματάρχη, το 1975 σε ταξίαρχο, το 1978 σε υποστράτηγο, το 1981 σε αντιστράτηγο και το 1984 σε στρατηγό. 

Ως αξιωματικός συμπλήρωσε τη στρατιωτική του εκπαίδευση στη Σχολή Πεζικού, στη Σχολή Τοπογραφίας της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, στη Στρατιωτική Σχολή Ξένων Γλωσσών, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στη Σχολή Ειδικών Όπλων Ένοπλων Δυνάμεων (ΣΕΟΕΔ), και στη Σχολή Ειδικού Πολέμου ΗΠΑ. Αποφοίτησε επίσης από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Είναι πτυχιούχος της Παντείου Σχολής και γνωρίζει αγγλικά.

Συμμετείχε στις επιχειρήσεις 1948-1949 (Εμφύλιος), ως Διμοιρίτης Τυφεκιοφόρων και ως Διμοιρίτης της Β' Μοίρας Καταδρομών και τραυματίστηκε δύο φορές (Μάιος και Νοέμβριος 1948). Στη συνέχεια υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και επιτελεία, ανάλογα με το βαθμό του. Από τις 15 Φεβρουαρίου 1968 έως τις 7 Απριλίου 1975 τέθηκε εκτός του στρατεύματος (σε απόταξη), λόγω αντίθεσης του προς το δικτατορικό καθεστώς. 

Μετά τη μεταπολίτευση και την αποκατάσταση του διατέλεσε Υποδιοικητής της VI Μεραρχίας Πεζικού, Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Βαρέων Όπλων Πεζικού (ΚΕΒΟΠ),Διευθυντής της Διεύθυνσης Καταδρομών του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Διοικητής της III Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων, της XII Μεραρχίας Πεζικού, της Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών (ΣΔΑ) και της 1ης Στρατιάς. 

Στις 29 Φεβρουαρίου 1984 τοποθετήθηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, απ' όπου και αποστρατεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου με το βαθμό του στρατηγού και τον τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας (πέντε φορές) και πολλά άλλα ελληνικά και ξένα μετάλλια, αντίστοιχα του βαθμού του και των θέσεων που κατείχε. "

Πηγή: Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων



2 σχόλια :

  1. ΗΤΑΝΕ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΣΤΗΝ Β ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΔΡΟΜΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1979 ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΥ ΕΊΧΕ ΑΝΑΦΈΡΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ, ΛΟΧΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΚ ΤΗΣ Δ Μ. Κ. ΌΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΊΧΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΊ ΣΤΗΝ ΑΠΌΒΑΣΗ ΤΟ 1949 ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ. ΗΛΙΑΣ ΧΑΡ. ΚΟΤΡΏΝΗΣ ΛΈΧΑΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.