Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ο "Άτακτος Πόλεμος"



 Άτακτος Πόλεμος! "Irregular Warfare".Για πρώτη φορά εμφανίσθηκε ο όρος την 10ετία του '80,  σαν προσδιορισμός ενεργειών μη τακτικών στρατευμάτων. Το 1996 υιοθετείται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως την CIA και μετά την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αρχίζει να επικρατεί στην  αμερικανική στρατιωτική ορολογία και επισημοποιείται με το πρώτο επίσημο κείμενο στρατιωτικού δόγματος για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής πολέμου από το 2004 έως το 2007. Το 2010 κυκλοφορεί η νεώτερη έκδοση.

Συνοπτικά ο Άτακτος πόλεμος προσδιορίζεται σαν ένας βίαιος αγώνας μεταξύ κράτους και παρακρατικών δυνάμεων για νομιμότητα και  επικράτηση επί του πληθυσμού. Ο Άτακτος πόλεμος, ευνοεί τις έμμεσες και ασύμμετρες προσεγγίσεις, αλλά οι αντίπαλοι μπορούν  να αναπτύξουν  όλο το εύρος των στρατιωτικών  και μη δυνατοτήτων που διαθέτουν, με σκοπό να διαβρώσουν την δύναμη, την επιρροή και τη θέληση του εχθρού.

Το εγχειρίδιο περί .Ατάκτου Πολέμου του Μαΐου 2010 (Irregular Warfare: Countering Irregular Threats, Joint Operating Concept) που υπογράφηκε και επικυρώθηκε από τον Ναύαρχο Όλσον τον  διοικητή της διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων  (ΔΕΕ) των ΗΠΑ (USSOCOM) και από τον πεζοναύτη Στρατηγό Ματίς, νυν διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), αποτέλεσε για τον Στρατηγό Πετρέους, διοικητή επί του παρόντος της Διεθνούς Δύναμης στο Αφγανιστάν ISAF, το βασικό έγγραφο για την σύνταξη των δικών του "Διακλαδικών Επιχειρησιακών Κατευθύνσεων περί Ατάκτου Πολέμου" (Joint Operating Irregular Warfare Directive) όταν αυτός ήταν στη θέση του Ματίς πριν ένα χρόνο και κάτι μήνες.

Οι κατευθύνσεις Πετρέους τότε, είχαν να κάνουν με την υλοποίηση και πρακτική εφαρμογή των κανόνων και των αρχών του εγχειριδίου, σε όλη την τεράστια περιοχή ευθύνης της αμερικανικής διακλαδικής Κεντρικής Διοίκησης. (Σημειώνεται ότι για την αμερικανική  διακλαδική ΔΕΕ, περιοχή ευθύνης είναι κυριολεκτικά όλος ο πλανήτης). 

Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην διαλειτουργικότητα, στην συνεργασία και στον συντονισμό  των ενεργειών όλων των φορέων, πολιτικών και στρατιωτικών, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα είδη επιχειρήσεων, φανερών ή συγκαλυμμένων. Το μυστικό της επιτυχίας για  την αντιμετώπιση των ατάκτων απειλών είναι η δημιουργία ενός πλέγματος συγχρονισμού πολιτικών, στρατιωτικών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών υπηρεσιών. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή "παραθυράκια" που θα επιτρέψουν στον αντίπαλο την εκμετάλλευση τους επ' ωφελεία του.

Η επικαιροποίηση του αμερικανικού δόγματος για την διεξαγωγή και αντιμετώπιση του ατάκτου πολέμου ξεκίνησε το 2009 με ένα θεσμικό κείμενο της αμερικανικής κυβέρνησης, υπογεγραμμένο από την τότε Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις  , την πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Ενριέτα Φόρε και τον  ΥΠΕΘΑ Ρόμπερτ Γκέϊτς με τον τίτλο: "Σύνολο της κυβέρνησης, Σύνολο της κοινωνίας" (Whole of Government, Whole of Society). Στην εκπόνηση αυτού του κειμένου συνεργάσθηκαν 5 ακόμη υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Γεωργίας.

Στην πραγματικότητα αποτελεί περισσότερο μια επιβεβαίωση όλων των διδαγμάτων και εμπειριών του παρελθόντος που είχαν σχεδόν ξεχασθεί, συμπληρωμένων με τα διδάγματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν, με τη διαφορά ότι τώρα γίνεται σύνδεση ή καλύτερα, διασύνδεση με την νέα κυβερνητική πολιτική και στρατιωτική διάρθρωση και οργάνωση.

Όπου βρέθηκε κενό ευθύνης ή δυσλειτουργία υπηρεσιών αποκαταστάθηκε. Μάλιστα, ιδρύθηκε και μία πιο ειδική υπηρεσία που έχει σχέση με την επίτευξη της διαλειτουργικότητας φορέων  με τον ιδιόμορφο τίτλο: "Κέντρο Πολύπλοκων Επιχειρήσεων" (Center of Complex Operations). Ο σκοπός αυτού του Κέντρου είναι να αποτελεί τον σύνδεσμο με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ώστε να διδάσκονται από ειδικούς αναλυτές θέματα τρομοκρατίας, ατάκτου πολέμου, επιχειρήσεων σταθεροποίησης, με επιδίωξη ανώτερα κυβερνητικά και μη στελέχη, που θα προέρχονται από αυτά τα ιδρύματα, να είναι σε θέση να συνεργάζονται  και να χρησιμοποιούν την "ίδια γλώσσα" για την αντιμετώπιση όλων των τύπων ατάκτων και ασύμμετρων απειλών κατά της χώρας. Έτσι υλοποιείται το "Όλη η κυβέρνηση, Όλη η κοινωνία". Όλοι εμπλέκονται ή αν θέλετε, όλοι έχουν μέρος ευθύνης. Αυτό είναι το μήνυμα.

Αν δεν το ξέρετε, υπάρχει στη Φλόριντα και Πανεπιστήμιο  Ειδικών Επιχειρήσεων που πρόσφατα μετακόμισε από το Χάρλμπαρτ Φίλντ , πιο κοντά στην αεροπορική βάση MacDill στην Tampa, όπου είναι η και η έδρα της USSOCOM. Εκεί διδάσκονται πολλά περί ατάκτου πολέμου και ειδικών επιχειρήσεων.

Ο Στρατηγός Πετρέους κατάφερε αυτή την θεωρία να την υλοποιήσει σε πρακτικό επίπεδο τόσο στο Ιράκ όσο και τώρα, στο Αφγανιστάν. Οι  ειδικές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης μεμονωμένων αρχηγών  και βάσεων ανταρτών, παράλληλα με τις επιχειρήσεις πληροφοριών την πολιτικοστρατιωτική συνεργασία, τις ψυχολογικές επιχειρήσεις  τον πληροφοριακό πόλεμο και τις επιχειρήσεις σταθεροποίησης, αντιπροσωπεύουν το πνεύμα του θεσμικού κειμένου. Μοιάζει δε με την θεωρία του"Πολέμου Τριών Τετραγώνων" που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες επιτελείς την 10ετία του '90 και που απεικονίζει την πολυπλοκότητα του σύγχρονου πεδίου μάχης, την οποία αντιμετωπίζει ένας μαχητής.



Η  υποβοήθηση μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης  για σωστή διακυβέρνηση, ασφάλεια, ανάπτυξη της οικονομίας, δημιουργία κοινωνικού ιστού,  κοινωνική πρόνοια και γενικά η προσπάθεια για απόκτηση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας των κατοίκων σε χώρες που μαστίζονται από ανταρτοπόλεμο, φτώχεια και εγκληματικότητα, είναι θέματα που απαιτούν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και χρηστή διοίκηση. Απαιτούν καλά οργανωμένες ομάδες ειδικών του κάθε τομέα, πολιτικοστρατιωτικές ομάδες, ικανές να μπορούν γνωρίζοντας την τοπική κοινωνία, να συνδεθούν με αυτήν και να προσφέρουν υποστήριξη. Ο νικητής στον άτακτο πόλεμο, είναι αυτός που κερδίζει το μυαλό και την καρδιά του πληθυσμού.

Αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, το μόνο αμερικανικό Υπουργείο που  μπορεί να αναλάβει τον συντονισμό μιας μεγάλης κλίμακας πολιτικοστρατιωτικής επιχείρησης, είναι το ΥΕΘΑ και εκεί πάνε πολλά λεφτά. Η CIA συντονίζεται πλέον επάνω στο Πεντάγωνο. Ο Πετρέους έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση δυνάμεων και υπηρεσιών σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Άρα διαθέτει προσόντα ιδιαίτερα καλά για ένα διευθυντή CIA, που σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έχει να ασχοληθεί κυρίως με τη διεθνή τρομοκρατία, συνεργαζόμενος με το ΥΕΘΑ. Δεν πρέπει λοιπόν να εκπλαγούμε, αν ακουσθεί ότι ο Στρατηγός Πετρέους, που μάλλον ήλθε ο καιρός ν' αποστρατευθεί, αναλάβει την διεύθυνση της CIA.

Διαβάστε παρακάτω ένα μεταφρασμένο μικρό απόσπασμα από το εγχειρίδιο περί Ατάκτου Πολέμου για να πάρετε μια γεύση στη νέα ορολογία:

«Η διακλαδική δύναμη θα πρέπει να αναπτύξει πλαίσια και μηχανισμούς διασύνδεσης με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, τις ΜΚΟ και άλλους φορείς της κυβέρνησης των ΗΠΑ ώστε να έχει τη δυνατότητα προσδιορισμού και  ανάλυσης των κατάλληλων ενδεικτών που μετρούν την αποτελεσματικότητα των αναπτυξιακών, κυβερνητικών ενεργειών, και δραστηριοτήτων  ασφάλειας σε ένα περιβάλλον Ατάκτου Πολέμου.

 Τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων θα απαιτήσουν διάθεση υποστήριξης μάχης, καθώς εργάζονται σε πιο απόμακρες περιοχές ή πολιτικά ευαίσθητες αποστολές. Σε γενικές γραμμές, η αντιμετώπιση ατάκτων απειλών  θα  απαιτήσει δράση μικρών και καλά οργανωμένων στρατιωτικών μονάδων, παράλληλα με την ενέργεια ειδικά συγκροτημένων, για την κάθε περίπτωση, πολιτικοστρατιωτικών ομάδων και σε συντονισμό και αλληλοϋποστήριξη με τις αντίστοιχες ενέργειες μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και άλλων συμβατικών δυνάμεων. 


Επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, απαιτούν άριστη υποστήριξη σε θέματα κινήσεων, μεταφορών, εναέριας επιτήρησης, ιατρικής περίθαλψης, διοικητικής μέριμνας, εργασιών μηχανικού, πληροφοριών, ειδημόνων της τοπικής κοινωνίας, διερμηνέων, μεταφραστών, επικοινωνιών, ειδικών ομάδων σκύλων, ελεγκτών αέρος, ασφαλείας και οργάνωσης βάσεων επιχειρήσεων.

Κατ' αρχήν υπάρχουν 5 δραστηριότητες ή επιχειρήσεις που εξελίσσονται διαδοχικά ή παράλληλα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, σε περιβάλλον ατάκτου πολέμου: Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, Ανορθόδοξος πόλεμος, Επιχειρήσεις Εσωτερικής Άμυνας, Αντιανταρτοπόλεμος και Επιχειρήσεις Σταθεροποίησης.

Επιπρόσθετα η διακλαδική δύναμη εκτελεί και  άλλες σημαντικές δραστηριότητες και ενέργειες για την αντιμετώπιση των ατάκτων απειλών όπως: στρατηγικές επικοινωνίες, πληροφοριακές επιχειρήσεις, ψυχολογικές επιχειρήσεις, πολιτικοστρατιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις υποστήριξης του νόμου και της τάξης, επιχειρήσεις πληροφοριών κ.α. 

Προκειμένου η διακλαδική δύναμη να πετύχει τους στόχους της πρέπει να κατανοήσει σε βάθος το περιβάλλον του θεάτρου επιχειρήσεων δηλαδή τον πολιτισμό, την οικονομία, την θρησκεία την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις συνήθειες του  πληθυσμού και τα αίτια που δημιουργούν βίαιες προστριβές".




Ανιχνευτής











Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.