Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Στην Κύπρο, την 1η Απρίλη του 1955

Ξεκίνησε ξαφνικά, απρόσμενα και αιφνιδίασε τους Εγγλέζους αποικιοκράτες! Ξεκίνησε σαν σήμερα ο ένοπλος αγώνας για την απελευθέρωση της Κύπρου από την αποικιοκρατία και την ένωσή της με την Ελλάδα, την μητέρα-πατρίδα! 

Δεν ξεκίνησε  χωρίς νόημα και χωρίς όραμα! Όλοι είχαν ποτιστεί  με τα ιδανικά της ελευθερίας και της ελληνικής φιλοπατρίας. Ήθελαν την "Ένωση" όπως το παιδί θέλει την μάννα του και όπως η μάννα το παιδί της. Ξεκίνησαν τον αγώνα χωρίς υπολογισμούς και ψυχρή λογική, χωρίς φοβίες, χωρίς αναστολές. Ξεκίνησαν, όπως ξεκίνησαν κάποτε οι πρόγονοί μας την επανάσταση του '21. Ξεκίνησε ο λαός με την εκκλησία μαζί! 
Ξεκίνησε ένας ανταρτοπόλεμος που όμοιός του δεν είχε ξαναγίνει στα χρονικά της Κύπρου. Οι αγωνιστές, ήταν τότε ...τρομοκράτες, για τους Βρετανούς και έτσι τους χειρίστηκαν. Όποιος είναι αντίθετος με τα συμφέροντά τους έτσι αντιμετωπίζεται. Δεν δείλιασαν ποτέ, με αρχηγό τον Στρατηγό Γρίβα!
Σήμερα υπάρχουν πολλές απόψεις για το εγχείρημα αυτό! Άλλοι έχουν μετανοήσει γιατί δεν υποστήριξαν τότε αυτή την προσπάθεια και άλλοι που συμμετείχαν, αναθεώρησαν τις αρχικές αποφάσεις τους, γνωρίζοντας πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα μέχρι σήμερα. Δεν σημαίνει ότι μετάνιωσαν, όπως έντεχνα το παρουσιάζουν! Σημαίνει ότι θα ενεργούσαν διαφορετικά αν ήξεραν από τότε, όλες τις πληροφορίες που έχουν βγεί στο φως μέχρι σήμερα! Η ιδέα του αγώνα δεν άλλαξε ποτέ και μιλάω για τον μακαρίτη τον Στρατηγό Καρούσο!
Σίγουρα μετά από χρόνια κοιτάζοντας ένα γεγονός με την ιστορική ματιά, μπορούμε να κάνουμε κριτική με βάση το αποτέλεσμα! Στον αγώνα όμως της ΕΟΚΑ, όσοι έδωσαν την ζωή τους θεωρούνται και είναι ήρωες και κανείς δεν το αμφισβητεί, εκτός από τους δοσίλογους και μια μερίδα  σκληροπυρηνικών Βρετανών. Απόδειξη τρανή είναι τα μνήματά τους και οι επισκέπτες που αποτίουν φόρο τιμής. Απόδειξη είναι και η αναδίπλωση της Αγγλίας και η προσέγγιση του θέματος με "διαφορετικό τρόπο". Αν τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ήθελε ο ελληνικός λαός, δεν είναι λάθος των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Φταίνε και άλλοι!

Οι αγωνιστές ξεκίνησαν πιστεύοντας αυτά:

Με την βοήθειαν τού θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου τού Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα διά την αποτίναξιν τού Αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μάς κατέλιπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην: "'Η τάν ή επί τάς".Αδελφοί Κύπριοι,
Από τα βάθη των αιώνων μάς ατενίζουν όλοι εκείνοι οι οποίοι ελάμπρυναν την Ελληνικήν Ιστορίαν διά να διατηρήσουν τήν ελευθερίαν των: οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι Τριακόσιοι τού Λεωνίδα και οι νεώτεροι τού Αλβανικού έπους. Μάς ατενίζουν οι αγωνισταί τού 1821, οι οποίοι και μάς εδίδαξαν ότι η απελευθέρωσις από τον ζυγόν δυνάστου αποκτάται πάντοτε με το αίμα. Μάς ατενίζει ακόμη σύμπας ο Ελληνισμός, ο οποίος και μάς παρακολουθεί με αγωνίαν, αλλά και με εθνικήν υπερηφάνειαν. 'Ας απαντήσωμεν με έργα, ότι θά γίνωμεν "πολλώ κάρρονες" τούτων.

Είναι καιρός να δείξωμεν εις τον κόσμον, ότι εάν η διεθνής διπλωματία είναι άδικος και εν πολλοίς άνανδρος, η Κυπριακή ψυχή είναι γενναία. Εάν οι δυνάσται μας δεν θέλουν να αποδώσουν την λευτεριά μας, μπορούμε να την διεκδικήσωμεν με τα ίδια μας τα χέρια και με το αίμα μας. Ας δείξωμεν εις τον κόσμον ακόμη μιά φορά ότι και τού σημερινού Έλληνος "ο τράχηλος ζυγόν δέν υπομένει". Ο αγών θα είναι σκληρός. Ο δυνάστης διαθέτει τα μέσα και τον αριθμόν. Ημείς διαθέτομεν τήν ψυχήν, έχομεν και το δίκαιον με το μέρος μας. Γι' αυτό και θα νικήσωμεν.

Διεθνείς διπλωμάται, ατενίσατε το έργον σας. Είναι αίσχος εν εικοστώ αιώνι, οι λαοί να χύνουν το αίμα των διά να αποκτήσουν την λευτεριά των, το θείον αυτό δώρον, για το οποίον και εμείς επολεμήσαμεν παρά τό πλευρόν των λαών σας, και για το οποίον σείς τουλάχιστον διατείνεσθε ότι επολεμήσατε εναντίον τού ναζισμού και τού φασισμού.

Έλληνες, όπου και αν ευρίσκεσθε, ακούσατε την φωνήν μας: Εμπρός, όλοι μαζί για την λευτεριά της Κύπρου μας.


Ε.Ο.Κ.Α
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ

Ας σεβαστούμε σήμερα τον αγνό αγώνα τους!

ΑνιχνευτήςΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.