Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ και οι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ

Ιρακινό τμήμα της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας τους, πλήρως εξοπλισμένο με αμερικανικό υλικό και οπλισμό, παρελαύνει κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης δεξιοτήτων , σε στρατιωτική βάση βόρεια της Βαγδάτης,  τον Ιούνιο του 2013. Ο εξοπλισμός τους και η εκπαίδευσή τους στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Αλλά τα χρήματα αυτά φαίνονται ελάχιστα μπροστά στο ...τρισεκατομμύριο δολάρια που κόστισε  στους Αμερικανούς η ..ανόρθωση της χώρας. (Πηγή)



Ποιά είναι αυτή η  νέα ισλαμική οργάνωση;

Το "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, ΙΚΙΛ" ή το Islamic State in Iraq and the Levant ή Islamic State in Iraq and the al-Sham" όπως λέγεται στ' Αγγλικά με την σύντμηση "ISIL ή ISIS"  συστήθηκε επίσημα τον Απρίλιο του 2013 και ουσιαστικά είναι παραφυάδα - προϊόν της Αλ Κάιντα του Ιράκ (κατόπιν τους αποκήρυξε η οργάνωση). Μέσα στις κατακτητικές τους βλέψεις συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος!

Περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχονται από τους αντάρτες του ISIS, με την 21 Οκτ. 2015. Με κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές απόλυτης επιρροής, με κίτρινο χρώμα φαίνονται οι περιοχές όπου οι αντάρτες διεκδικούν και εμφανίζονται. Με ανοικτό χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές που οι αντάρτες δεν έχουν εμφανισθεί ακόμη. (Πηγή)
Στο βασικό πυρήνα της οργάνωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, βρίσκονται πρώην στελέχη των δυνάμεων (κυρίως των μυστικών υπηρεσιών) του Σαντάμ Χουσεΐν. Το ακριβές μέγεθός της είναι ασαφές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών πάντως, μετρά χιλιάδες μαχητές στο Ιράκ, τη Συρία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και διαθέτουν πολύ χρήμα!

Χαρακτηριστική φωτογραφία που δίνει συνοπτικά μια σαφέστερη εικόνα της οργάνωσης, του εξοπλισμού της και των διασυνδέσεών της. Στον χάρτη μέσα φαίνονται οι περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχονται πλήρως από Σουνίτες, προσκείμενους στην οργάνωση. (Πηγή)
Οι ανταποκριτές του ξένου Τύπου αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών αναφέρουν ότι τείνει να ξεπεράσει την Αλ Κάιντα, αν όχι σε μέγεθος, σίγουρα στο ότι γίνεται η πιο επικίνδυνη τζιχαντιστική οργάνωση του κόσμου.

Σύμφωνα με  γεωπολιτικές αναλύσεις, αναμένονται ραγδαίες  εξελίξεις τα αμέσως επόμενα χρόνια  ακόμη και εμφάνιση  κουρδικού κράτους.

Πολύ δύσκολη και χαώδης η κατάσταση στο Ιράκ, που παρά την πολυετή θυσία του λαού του και την επίμονη εκπαίδευση του μεταπολεμικού στρατού του από τις αμερικανικές δυνάμεις, βρίσκονται ξανά στο χείλος εθνικής καταστροφής με τον εμφύλιο πόλεμο να ξεσπάει ανάμεσα σε θρησκευτικό φανατισμό. Το κρατικό σύστημα ασφάλειας διαλύθηκε σαν καπνός!

 Οι Ιρακινοί προσπαθούν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κατέρρευσαν πολύ γρήγορα στην επιθετική ορμή των ανταρτών, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν αμέσως το κενό που άφησαν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Αλίμονο στον άμαχο πληθυσμό και στους αιχμάλωτους στρατιώτες!

Πάλι το θέατρο επιχειρήσεων που διαμορφώνεται εκεί, απαιτεί την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, γιατί όπως φαίνεται, με συμβατικά στρατεύματα οι συγκεκριμένοι αντάρτες, πολύ δύσκολα μπορούν να καταπολεμηθούν. Θα χρειασθούν τεράστιες δυνάμεις και μέσα για συμβατικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης. Οι παραστρατιωτικοί Σιίτες που πήραν το μέρος του στρατού, δεν είναι βέβαιο ότι καλύπτουν τις ανάγκες ασφαλείας.

Μαχητές του ΙΚΙΛ (Πηγή)


"Ο αντάρτης πολεμιέται με αντάρτη" όπως έχει αποδείξει η ιστορία. Εδώ πλέον, όπου δεν υπάρχει σαφές μέτωπο αντιπάλων και όλα είναι ρευστά, χρειάζονται ψυχωμένοι μαχητές για να εκτελέσουν  άμεσες προσβολές ανταρτικών σταθμών διοίκησης, αποθηκών, χώρων απόκρυψης και κατασκευής εκρηκτικών και πυρομαχικών και μέσων επικοινωνιών.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να προηγηθούν "τα παιδιά της αναγνώρισης" για να βρουν τους σωστούς στόχους. Χρειάζονται εκπαιδευμένοι ελεγκτές αέρος (μάχης) για να κατευθύνουν αεροπορικά πυρά, ακριβώς εκεί που πρέπει. Χρειάζονται ελεύθεροι σκοπευτές για να σπείρουν τον πανικό και τον φόβο στον εχθρό τους.

Αυτές οι ενέργειες θ' αναχαιτίσουν και θα καθηλώσουν τον αντίπαλο, ο οποίος θα χάσει την πρωτοβουλία ενεργειών. Διαθέτουν τέτοιους ανθρώπους οι Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις;

Βεβαίως και διαθέτουν μετά από πολυετή προετοιμασία και εκπαίδευση από Αμερικανούς και άλλους συμμάχους (Ιορδανούς) εκπαιδευτές. Υπάρχουν δύο ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων που είναι επανδρωμένες μόνο με ..προσωπικό κουρδικής  και σιιτκής αραβικής καταγωγής. Δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται σουνίτες Άραβες.

Η 1η ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων, περιλαμβάνει 3 τάγματα ειδικών επιχειρήσεων, ένα τάγμα υποστήριξης και ένα τάγμα εκπαίδευσης, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η 2η ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων, διαθέτει 4 τάγματα κομάντος, με συνολική δύναμη γύρω στους 1440 άνδρες τα οποία έχουν έδρες στην Μπάσρα (Basra), στη Μοσούλη (Mosul), στην επαρχία της Ντιγιάλα (Diyala) και στην αεροπορική βάση Al Asad. Τώρα πλέον στη Μοσούλη και σε μεγάλη έκταση στην Ντιγιάλα, δεν υπάρχει τίποτα αφού αποχώρησαν, μετά την κατάληψη  πόλεων από τους αντάρτες.

Προσωπικό της ειδικής αντιτρομοκρατική μονάδας, κάνει επίδειξη δεξιοτήτων, τον Ιούνιο του 2013, σε άσκηση εναντίον τρομοκρατών που κατέλαβαν αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας . Δυστυχώς από αλλού ήλθε το πρόβλημα. Και ας μη γελιόμαστε! Οι επιδείξεις μπορεί να είναι ευχάριστες "προς τέρψιν" των θεατών, αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ. (Πηγή)
Από το 2008 που ανέλαβαν οι Ιρακινοί τον πλήρη έλεγχο της χώρας τους και τις επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών και τρομοκρατών, έχουν οργανωθεί τοπικά κέντρα επιχειρήσεων για την συλλογή-επεξεργασία πληροφοριών και τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών.

Δυστυχώς όμως, τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν ήταν προετοιμασμένοι όσο θα έπρεπε. Ή δεν ήταν καλοί μαθητές, ή οι "δάσκαλοι" δεν τους τα έμαθαν σωστά! Γενικά, οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού δεν φαίνεται να χρησιμοποιούνται επαρκώς. Η κατάσταση μάλλον επιβαρύνεται και από την έλλειψη των απαιτούμενων εναέριων μέσων συλλογής πληροφοριών. Εις μάτην οι Ιρακινοί ζητούσαν ενίσχυση από τους Αμερικανούς το 2013.

Άνδρες των  ιρακινών ειδικών δυνάμεων, εκτελούν εκπαίδευση στη σηματοδοσία μάχης, υπό την επίβλεψη Αμερικανών εκπαιδευτών, το Δεκέμβριο του 2012. (Πηγή)
Δύσκολα, πολύ δύσκολα τα πράγματα και οι Ιρακινοί χρειάζονται στιβαρή  και αποφασισμένη ηγεσία για να τα βγάλει πέρα.  Οι εστίες πολέμου δεν λένε να σβήσουν! Μία σβήνει, πέντε ανάβουν γύρω από το σπίτι μας. Θέλει προσοχή!


Ανιχνευτής




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.