Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Εξέλιξη στα κράνη μάχης



Μετά από ένα χρόνο μελετών, παρουσιάσθηκαν πρόσφατα τ΄αποτελέσματα της έρευνας που είχε αναθέσει σε ειδικούς επιστήμονες ο αμερικανικός στρατός. Η μελέτη έδειξε ότι το νέο κράνος μάχης, που έχει λάβει την ονομασία "Advanced Combat Helmet, ACH", εξακολουθεί να είναι το καλύτερο από πλευράς προστασίας, μεταξύ αυτών που κυκλοφορούν διεθνώς.

Βασικά η μελέτη που έγινε από την  Lawrence Livermore National Laboratory είχε σαν σκοπό να διαπιστώσει τον βαθμό προστασίας που παρέχουν τα εσωτερικά ελαστικά υποθέματα του κράνους, κατά κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων μετά από μία βίαιη πρόσκρουση, ώστε να βρεθεί ο κάλλιστος τρόπος προστασίας του μαχητή.




Η φιλοσοφία κατασκευής των κρανών καλύπτει τρεις βασικές παραμέτρους: Προστασία από ισχυρό ωστικό κύμα εκρήξεων, προστασία από βίαια κτυπήματα, όπως για παράδειγμα κατά την ανατροπή αυτοκινήτου και προστασία από βλήματα ή θραύσματα.

Ειδικά για την προστασία από το ωστικό κύμα εκρήξεων διαπιστώθηκε, ότι αν τα ελαστικά "μαξιλαράκια"  αυξηθούν σε πάχος από 2 εκατοστά περίπου που είναι τώρα, σε 2,5 εκατοστά, θα επιτευχθεί σημαντική ελαχιστοποίηση  πρόκλησης κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Αυτό όμως σημαίνει και αύξηση του όγκου του κράνους που οδηγεί και στην αύξηση του βάρους, πράγμα όχι επιθυμητό.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα είναι η σωστή προσαρμογή του κράνους στο κεφάλι του μαχητή, σύμφωνα  με τις ατομικές σωματομετρικές διαστάσεις του. Χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία για την "χαρτογράφηση" και την διαμόρφωση της καμπυλότητας των κρανών εξωτερικά και εσωτερικά ώστε να υπάρχει η απόλυτη προσαρμογή, με κέρδος όγκου και βάρους. Το κράνος πρέπει να υποστηρίζει τον στρατιώτη στις κινήσεις του,  στο πεδίο της μάχης και όχι ν' αποτελεί πρόβλημα.  

Αυτός είναι και ο λόγος που στο νέο τύπο κράνους, τον οποίο κατά προτεραιότητα χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις, έχει αφεθεί περισσότερος χώρος στην περιοχή των αυτιών, για να επιτρέπει καλύτερη ακοή, αλλά και προσαρμογή ακουστικών. Δίνεται προτεραιότητα στην μεγαλύτερη αντίληψη  του μαχητή, για τον περιβάλλοντα χώρο του.






Η ενίσχυση του εσωτερικού των κρανών με τα ελαστικά υποθέματα αλλά και η  ενίσχυση του εξωτερικού περιβλήματος με παχύτερο στρώμα πλαστικού τύπου πολυαιθυλενίου υψηλού μοριακού βάρους, επιφέρει τη μέγιστη μέχρι στιγμής, προστασία. Παράλληλα τοποθετούνται και ειδικοί αισθητήρες που καταμετρούν τη ένταση και την ισχύ των κραδασμών και των προσκρούσεων που δέχονται, ώστε να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για τις επιπτώσεις τους επί του προσωπικού προς έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση.


Ανιχνευτής

Πηγή: Defence Talk




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.