Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Το "πρόβλημα" της Υεμένης




Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίζει να αποσύρει την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και να προσανατολίζεται προς τη διευκόλυνση της αποχώρησής του από την εξουσία, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times. Η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστήριξε επί μακρόν τον πρόεδρο της Υεμένης που βρίσκεται στην εξουσία από το 1978, ενώ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα «απέφυγε την άσκηση δημόσιας κριτικής» εναντίον του.


Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους συμμάχους τους της Υεμένης ότι, δεδομένου του σημαντικού λαϊκού κινήματος αμφισβήτησης με το οποίο είναι αντιμέτωπος, δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί η παραμονή του στην εξουσία και οφείλει να αποχωρήσει. Διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του προέδρου της Υεμένης έχουν ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η πρόταση που εξετάζεται είναι η παράδοση της εξουσίας σε προσωρινή κυβέρνηση μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών, σύμφωνα με αξιωματούχο της Υεμένης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτησιν τη θέση της Ουάσινγκτον ως προς τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Υεμένη. Οι συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στον Σάλεχ και τους αντιπολιτευόμενους «είχαν αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια ολόκληρης της Υεμένης», δήλωσε στην εφημερίδα Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks, το θέμα της αντικατάστασης του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ έχει τεθεί από το 2005 στις ΗΠΑ. Η πτώση του συμμάχου τους θα συνιστούσε για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, «πραγματικό πρόβλημα».



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.