Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η διαφυγή του Μπιν Λάντεν



Μέσα από τα... χέρια των αμερικανικών και βρετανικών ειδικών δυνάμεων κατάφερε να ξεφύγει ο Οσάµα Mπιν Λάντεν τον ∆εκέµβριο του 2001, καθώς εκείνες είχαν κατορθώσει να βρεθούν πολύ κοντά στο καταφύγιό του. Αυτό αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών που συνέταξαν αξιωµατούχοι στο Γκουαντάναµο τον Αύγουστο του 2007 και διέρρευσε στη Wikileaks.




Η έκθεση βασίστηκε σε κατάθεση ενός κρατούμενου και σύμφωνα με αυτήν, ο Λάντεν διέφυγε από τον ασφυκτικό κλοιό χάρη στη βοήθεια ενός πακιστανού φυλάρχου και κληρικού, ο οποίος του πρόσφερε μαχητές για να τον οδηγήσουν με ασφάλεια στις βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν. Η επιχείρηση των αµερικανών να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον «εγκέφαλο» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεµβρίου στους ∆ίδυµους Πύργους της Νέας Υόρκης είχε αρχίσει λίγες μέρες πριν.




Βάσει των εγγράφων που δημοσιεύονται στο Wikileaks, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κατευθύνθηκε βόρεια περνώντας µέσα από τις γραµµές των δυτικών δυνάµεων και βρήκε καταφύγιο στο σπίτι ενός οπαδού τους στην πόλη Τζαλαλαµπάντ. Εκεί ξεκουράστηκε πριν συνεχίσουν το ταξίδι µε άλογα στην αποµακρυσµένη επαρχία Κουνάρ, όπου παρέµεινε επί 10 µήνες. 

Την ίδια περίοδο, διέφυγε με διάφορους τρόπους και η οικογένεια του Μπιν Λάντεν που βρισκόταν στην Κανταχάρ. Μάλιστα, όπως κατέθεσε ο προσωπικός οδηγός, ένας µαχητής που ήταν παντρεµένος µε µια από τις κόρες του «διευκόλυνε την απόδραση τριών συζύγων του Μπιν Λάντεν από το Αφγανιστάν».

Πηγή: Star.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.