Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Το βομβιδοβόλο των ρωσικών ειδικών δυνάμεων



Το GM-94, είναι ένα βομβιδοβόλο που κατασκευάστηκε για τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις Spetsnaz, FSB MVD. Είναι ένα κατ' εξοχήν όπλο για αγώνα κατοικημένων τόπων. Προσφέρει στους μαχητές την δυνατότητα να προσβάλουν αποτελεσματικά και με όποιο τρόπο θέλουν,(θανατηφόρα και μη θανατηφόρα πυρά) τον στόχο τους σε πολύ κοντινές και μεσαίες αποστάσεις.




Έχει διαμέτρημα 43χιλ. και παίρνει βομβίδες θερμοβαρικές (εκρηκτικού καυσίμου), εκρηκτικές, δακρυγόνες, κρότου-λάμψης, καπνογόνες, σηματοδοσίας και άλλες κατά παραγγελία.Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι η κεφαλή κατασκευάζεται από πλαστικό και ειδικά οι εκρηκτικές, έχουν καταπληκτικό αποτέλεσμα μόνο με την πίεση των αερίων. Δεν είναι θραυσματοβόλες. Η  επικίνδυνη ακτίνα δράσης είναι 3 μέτρα, ενώ στα 5 με 6 μέτρα δεν προκαλεί ζημιά.




Αυτό θεωρείται πλεονέκτημα ειδικά σε αγώνα κατοικημένων τόπων, γιατί αποφεύγονται παράπλευρες απώλειες. Το όπλο μπορεί να γεμίσει με 3 βομβίδες (και μία στη θαλάμη, 4). Η αποθήκη πυρομαχικών είναι πάνω από την κάννη και γεμίζει σύροντας μπρος-πίσω την ίδια τη κάννη. Διαθέτει σταθερά σκοπευτικά με ωφέλιμο βεληνεκές 300 μέτρα και μέγιστο τα 600 μέτρα.

Διαθέτει πτυσσόμενο κοντάκιο το οποίο αναδιπλώνεται όταν ο χρήστης θέλει να γεμίσει το όπλο. Είναι  βολικό στη μεταφορά, εύκολο στο χειρισμό και στη συντήρηση. Ζυγίζει 4,8 κιλά, ενώ οι θερμοβαρικές βομβίδες του τύπου VGM-93, ζυγίζουν 250 γραμμάρια η μία, με γέμιση 160 γραμμαρίων εκρηκτικού καυσίμου. Αυτού του τύπου οι βομβίδες με άμεση βολή, μπορούν να καταστρέψουν άνετα θωράκιση πάχους 8 χιλιοστών του μέτρου. Η ταχύτητα εξόδου από την κάννη φτάνει τα 85 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. 

Αν ρωτήσετε τους Ρώσους Spetsnaz, θα σας πουν ότι είναι πολύ καλή υποστήριξη κατά την διάρκεια μιάς καταδρομής!


Ανιχνευτής

Πηγή: Μodern firearms










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.