Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Οι Εκπαιδευτές Μάχης

Εκπαιδευτής στο Σχολείο Εκπαιδευτών των Αμερικανών πεζοναυτών, δείχνει στους μαθητευόμενους εκπαιδευτές, μεθόδους εκπαίδευσης στον χειρισμό του τυφεκίου. (Πηγή)
Σε όλους τους στρατούς του κόσμου, το να είσαι εκπαιδευτής  νεοσυλλέκτων δεν θεωρείται και τόσο ελκυστική θέση, για ένα έμπειρο ή εμπειροπόλεμο αξιωματικό ή υπαξιωματικό. Μοιάζει σαν να είσαι μπέιμπι-σίτερ, που φροντίζεις παιδάκια. Συνήθως λίγοι είναι εθελοντές για τέτοια καθήκοντα και αυτοί γιατί έχουν κάποιο συμφέρον.




Οι Αμερικανοί πεζοναύτες βρήκαν  μια λύση για να ανεβάσουν το κύρος της θέσης του εκπαιδευτή νεοσυλλέκτων. Κατ΄αρχή την ενέταξαν στις στρατιωτικές ειδικότητες, ονομάζοντας την "Εκπαιδευτής Μάχης" (Combat Instructor)  με επιπλέον μηνιαία αμοιβή 225$, για όσους αναλαμβάνουν αυτά τα καθήκοντα. Επέκτειναν την δυνατότητα απόκτησης της ειδικότητας, από υπαξιωματικούς όλων των "όπλων και σωμάτων" των πεζοναυτών και όχι μόνο από αυτούς του πεζικού, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συγκρότησαν μέσα στις Σχολές Πεζικού των πεζοναυτών, Σχολείο Εκπαιδευτών Μάχης(Combat Instuctor School) διάρκειας 9 εβδομάδων που καλύπτει αντικείμενα ηγεσίας, μεθόδων εκπαίδευσης οπλομηχανημάτων και τακτικής και στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν υπαξιωματικοί από το βαθμό του δεκανέα μέχρι του  αρχιλοχία και να λάβουν τυποποιημένες γνώσεις εκπαίδευσης σε αντικείμενα πεζικού.




Δεν υπάρχει πλέον το παλιό, σεμιναριακού τύπου σχολείο εκπαιδευτών, που ο εκπαιδευτής απλά έδινε διαλέξεις πίσω από ένα έδρανο. Τώρα η εκπαίδευση είναι διαδραστική, απαιτητική και οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές πρέπει να αποδείξουν ότι κατανοούν πλήρως αυτά που διδάσκονται. Πρέπει κάθε χρόνο  να εξετάζονται και να ανανεώνουν την πιστοποίηση του εκπαιδευτή.



Η εκπαίδευση αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλες και βαθιές γνώσεις, που δεν γνωρίζουν πώς να τις μεταδώσουν σε άλλους, ειδικά όταν οι μαθητές τους είναι 18αρηδες ή 19αρηδες και στην περίπτωσή μας νεοσύλλεκτοι στρατιώτες. Το πρόβλημα αυτό, οι Αμερικανοί πεζοναύτες, ευελπιστούν να το αντιμετωπίσουν με το νέο Σχολείο Εκπαιδευτών Μάχης, που με αυτό το σχήμα, ξεκίνησε από τις αρχές του 2010. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 900 πιστοποιημένοι εκπαιδευτές και από παλιότερα σχολεία, ενώ το Κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων εκπαιδεύει γύρω στους 18.000 νεοσύλλεκτους πεζοναύτες τον χρόνο. Είναι αντιληπτό ότι απαιτούνται περισσότεροι εκπαιδευτές μάχης. 


Εκπαιδευτής Μάχης των Πεζοναυτών δίνει οδηγίες σε εκπαιδευόμενους στρατιώτες για την τεχνική περιπόλων. (Πηγή)
Ακόμη και στις μονάδες η ειδικότητα του Εκπαιδευτή Μάχης, έχει γίνει ανάρπαστη. Οι διοικητές επιζητούν την τοποθέτηση τέτοιου εκπαιδευτού στις μονάδες τους. Θεωρούν ότι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να προετοιμάσουν με το σωστό τρόπο τους πεζοναύτες για επιχειρησιακές αποστολές. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία των περασμένων ετών. Ήδη από το 2002 είχε τοποθετηθεί το θέμα σαν επιχειρησιακή απαίτηση.

Δεν ήταν έτσι τα πράγματα παλιότερα.  Εκπαιδευτές νεοσυλλέκτων έμπαιναν αυτοί που δεν "τραβούσαν" σε μονάδα, ή άλλοι τυχαίοι και το επίπεδο δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικό. Οι εξαιρέσεις ήταν λίγες. Μετά το 2001, όταν άρχισαν οι επιχειρήσεις στα θέατρα επιχειρήσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν,  η ανάγκη ύπαρξης έμπειρων εκπαιδευτών βγήκε στην επιφάνεια και έπρεπε να καλυφθεί. Τότε άρχισε το ψάξιμο στις μονάδες, για τον εντοπισμό των καλύτερων και φημιστών αξιωματικών και υπαξιωματικών πεζοναυτών ώστε ν΄αναλάβουν το ρόλο του εκπαιδευτή.

Η εμπειρία οδήγησε τελικά, στη  δημιουργία του αναβαθμισμένου Σχολείου Εκπαιδευτών Μάχης. Η ικανοποίηση τόσο των μονάδων όσο και των ίδιων των πεζοναυτών αποδεικνύει ότι είναι πράγματι  η βέλτιστη λύση.


Ελληνικό τμήμα ειδικών δυνάμεων
Το συμπέρασμα είναι, ότι αν θέλεις να δημιουργήσεις καλά εκπαιδευμένους μαχητές από τα πρώτα στάδια στα κέντρα εκπαίδευσης, πρέπει να έχεις και καλά εκπαιδευμένους, ενθουσιώδεις, έμπειρους από μονάδα και "μεταδοτικούς" εκπαιδευτές. Όχι άπειρους! Όσο και αν είναι φιλότιμοι και εργατικοί οι άπειροι, νέοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, δεν μπορούν να δημιουργήσουν μαχητές, όταν και οι ίδιοι δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένοι μαχητές. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στο χώρο των ειδικών δυνάμεων! Ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος από τους Αμερικανούς πεζοναύτες, είναι μια πάρα πολύ καλή προσέγγιση.


Ανιχνευτής



 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.