Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Οι παραστρατιωτικοί της Ουκρανίας

 (Αναδημοσίευση άρθρου του 2015)


Στην Ουκρανία, η σκιά του πολέμου δεν έχει φύγει παρά την όποια συμφωνία έχει γίνει μεταξύ των αντιμαχομένων. 

Συνεχίζονται οι τριβές και τα θερμά επεισόδια με αντιπυροβολισμούς, αλληλοβομβαρδισμούς, συλλήψεις, δολοφονίεςεκτελέσειςφρικαλέες ακρότητες και  πολλούς  σκοτωμούς.

Η περιοχή των επιχειρήσεων έχει μια παράξενη κινητικότητα. Οι συγκρούσεις ξεφεύγουν από τα όρια των τακτικών κινήσεων και πλησιάζουν λίγο τον ανταρτοπόλεμο.

Αν και η συμφωνία κατάπαυσης πυρός έχει συγκεκριμένη οριοθέτηση δυνάμεων, δυστυχώς καταπατείται, ίσως και από τις δύο πλευρές και δημιουργείται η ασάφεια των γραμμών αντιπαράθεσης.

Εθελοντές μαχητές της εθνοφρουράς των Κοζάκων (Cossack National Guard) περιφρουρούν το δημαρχείο του Σλαβιάνσκ (Πηγή)




Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το "κτίσιμο" της δύναμης του εξεγερμένου ρωσόφιλου πληθυσμού της (πρώην;) ανατολικής Ουκρανίας, ή της "Νέας Ρωσίας" όπως ονομάζουν οι ίδιοι, τα εδάφη όπου βρίσκονται ρωσικοί πληθυσμοί εντός Ουκρανίας - και ζητούν απόσχιση, όπως συνέβη με την χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι εξεγερμένοι άρχισαν να συγκροτούν μονάδες από τον πληθυσμό, οργανώνοντάς τες με γνωστούς και φίλους από την ίδια γειτονιά, από μέλη συλλόγων, από εργαζόμενους στον ίδιο χώρο, όπως εργάτες ορυχείων για παράδειγμα, ή από την ίδια εθνικότητα. Άρχισαν να καταφθάνουν εθελοντές από Ρωσία αλλά και από άλλες περιοχές προσφερόμενοι να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών.

Δημιουργήθηκε  ένας στρατός πολιτοφυλακής, οι "Ενωμένες Ένοπλες Δυνάμεις της Νέας Ρωσίας" που αρχίζουν να παίρνουν μορφή τακτικού στρατού σιγά-σιγά. Οργανώθηκε κατά κάποιο μια Παλλαϊκή Άμυνα της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Η ενίσχυση και η υποστήριξη της Ρωσίας, "πλανάται" πάνω από τους αντάρτες χωρίς όμως κάποια επίσημη αποδοχή εκ μέρους της, για συμμετοχή  στην εξέγερση. Το σίγουρο είναι ότι αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα για τους εξεγερμένους, η Ρωσία δεν θα διστάσει να τους βοηθήσει

Η πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ περιλαμβάνει 2 έως 3 σχηματισμούς επιπέδου ταξιαρχίας και περίπου 12 (ανεξάρτητα;) τάγματα με αποχρώσεις όλου του πολιτικού φάσματος από  άκρα δεξιά έως άκρα αριστερά, με συνολική δύναμη γύρω 6 έως 8 χιλιάδες άτομα κατ' εκτίμηση

Ρώσοι, Οσσετιανοί, Ούγγροι, Σέρβοι, Αμπχάζιοι, Ουζμπέκοι, Τούρκοι, Γάλλοι, Γερμανοί Ιταλοί, Ισπανοί, Πολωνοί, Αρμένιοι, Έλληνες και ..Τσετσένοι μουσουλμάνοι, βρίσκονται μέσα στους εθελοντές που έχουν πλαισιώσει τα λεγόμενα ¨διεθνή τάγματα", πέντε στον αριθμό.

Κάποιοι από τους Έλληνες, κυρίως ποντιακής καταγωγής με ρίζες στην περιοχή, έχουν γίνει γνωστοί στους αυτονομιστές, για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει!

Οι Τσετσένοι, στο πλευρό των Ρωσόφιλων! Ένα τάγμα, το"Τάγμα του Θανάτου" όπως το ονομάζουν, ( Battalion Smert), περιλαμβάνει περίπου 300 εμπειροπόλεμους εθελοντές με 10 έως 20 χρόνια πείρας, όπως οι ίδιοι λένε, έχοντας λάβει μέρος στον πρώτο και στο δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας


              
                              Τσετσένοι μαχητές του Τάγματος Θανάτου. (Πηγή φωτογραφίας)


















Σύμφωνα με όσα διαδίδουν, οι Τσετσένοι στην πλειοψηφία τους ήταν προηγουμένως υποστηρικτές των ανεξάρτητων Ichkeria , αλλά αργότερα μεταπήδησαν στην πλευρά της Ρωσίας, αφού τους είχε δοθεί αμνηστία.  Αρκετοί έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Ουκρανοί τους χαρακτηρίζουν σαν "Άνδρες του Καντίροφ" (του προέδρου της Τσετσενίας), θεωρώντας ότι αυτός τους έχει στείλει με συγκεκριμένη αποστολή: Την εξόντωση του συμπατριώτη τους, μακαρίτη πλέον Ίσα Μουνάεφ, ορκισμένου εχθρού των Ρώσων, που είχε έλθει να πολεμήσει στο πλευρό των Ουκρανών με τους δικούς του, το "Τάγμα Ντουντάεφ", ένα μείγμα  500 αντιρώσων Τσετσένων, Γεωργιανών και Ουκρανών εθελοντών παραστρατιωτικών. 

               
                      Εκπαίδευση στη Μάχη σώμα με σώμα Τσετσένων, πάνω στο χιόνι. (Πηγή





















Λέγεται δε, ότι κάποιος απ' αυτούς πιθανόν να δολοφόνησε τον Μπαρίς Νεμτσόφ, πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν και αντίθετο στην δημιουργία τσετσενικού στρατού,  με την υποστήριξη των μυστικών ουκρανικών υπηρεσιών για τη δημιουργία αποσταθεροποίησης στη Ρωσία.  

Αρχικά, όπως μεταδόθηκε στα ΜΜΕ, έγινε η σύλληψη υπόπτων Τσετσένων, πιστών του Καντίροφ, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε στο Γκρόζνι κατά την στιγμή της σύλληψής του, γεγονός που δημιούργησε ένταση μεταξύ Πούτιν και Καντίροφ

Πολύπλοκη ιστορία μέσα στα κανάλια του μυστικού πολέμου!

Ο Μουνάεφ σκοτώθηκε σε μάχη τον  Φεβρουάριο του 2015, στο Ντονμπάς. Ήταν στο στόχαστρο

Τσετσένοι εναντίον Τσετσένων! Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε να το πιστέψει κανείς. 

Μέσα στην πληθώρα των παραστρατιωτικών δυνάμεων,  υπό τον πρωθυπουργό της δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, υπάρχουν και κάποιες μονάδες, που χαρακτηρίζονται σαν ειδικές δυνάμεις όπως το "Τάγμα της Σπάρτης" (Sparta battalion ) που κατηγορείται για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. το "Τάγμα Κάλμιους" (Calmious Battalion) όπως και η Ταξιαρχία Βοστόκ (Vostok Brigade) με προσωπικό που προέρχεται είτε από ειδικές μονάδες της αστυνομίας της Ουκρανίας που αυτομόλησε στο πλευρό των ανταρτών, είτε από αποστράτους που είχαν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Το ίδιο συμβαίνει και με την "Δημοκρατία του Λουχάνσκ" υπό τον Ιγκόρ Πλοτνίτσκυ. η πολιτοφυλακή του οποίου περιλαμβάνει 2 σχηματισμούς επιπέδου μεραρχίας-ταξιαρχίας και 6 ανεξάρτητες μονάδες, συνολικής δύναμης 3 έως 5 χιλιάδες προσωπικό.

Υπάρχουν επομένως 2 πολέμαρχοι που αντιμετωπίζουν την υπόλοιπη Ουκρανία, στηρίζοντας την πλάτη τους στην "μητέρα Ρωσία"!

Όλοι αυτοί, ευνόητο είναι, ότι χαρακτηρίζονται σαν τρομοκράτες από την Ουκρανική κυβέρνηση του Κιέβου. Πώς αλλιώς θα τους αντιμετώπιζε ζητώντας τη διεθνή υποστήριξη για να μην καταρρεύσει το κράτος;

Αλλά και οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν αρκετές παραστρατιωτικές μονάδες, (επιπλέον των Τσετσένων) που τελικά τις ενσωμάτωσαν στην εθνοφυλακή τους.



Ουκρανοί εθελοντές πολιτοφύλακες πιθανόν σε τελετή ορκωμοσίας. (Πηγή)


Αυτοί οι "πολίτες - οπλίτες" ή πολιτοφύλακες, με την έναρξη των συγκρούσεων σχημάτισαν δικά τους ανεξάρτητα τμήματα και μονάδες με δικό τους εξοπλισμό, συνολικής δύναμης που κυμαίνεται γύρω στους  8 έως 10 χιλιάδες άνδρες, χωρίς να υποστηρίζονται αρχικά από τον ουκρανικό στρατό.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50 τέτοιες μονάδες συγκροτήθηκαν και έλαβαν μέρος σε συμπλοκές εναντίον των εξεγερμένων της ανατολικής Ουκρανίας. Οι πιο γνωστές παραστρατιωτικές ουκρανικές μονάδες που στη συνέχεια μετέπεσαν στην εθνοφυλακή, είναι το Τάγμα Αζόφ (Azov Battalion) γνωστό για την ακροδεξιά,  μάλλον φιλοναζιστική ιδεολογία του, το Τάγμα Ντονμπάς (Donbas Battalion) το Τάγμα Καρκίβ (Kharkiv Battalion) και το απόσπασμα του Όλε Λιάσκο (Oleh Lyashko's militia).

Υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ξένους ομοϊδεάτες εθελοντές στο πλευρό των Ουκρανών ακροδεξιών πολιτοφυλάκων, όπως Πολωνούς, Σουηδούς, Γάλλους, Καναδούς, ακόμη και ΡώσουςΟι Πολωνοί το διαψεύδουν πολύ έντονα αυτό!

 Στη συνέχεια με την εξέλιξη των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση του Κιέβου τους αναγνώρισε και τους προσκόλλησε στην εθνοφυλακή για να τους χρησιμοποιεί συντονισμένα κατά των εξεγερμένων στην Ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές  σε αντικείμενα Α' Βοηθειών (Πηγή)


Κάποιους απ' αυτούς, εκπαιδεύουν ήδη  οι 300 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές της 173 Αεραποβατικής Ταξιαρχίας , που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία στα πλαίσια συνεκπαιδεύσεων και ασκήσεων. Σαφώς και υπάρχει και υλική βοήθεια.

             
                     Ουκρανοί πολιτοφύλακες σε εκπαιδευτική άσκηση (Πηγή)
















Οι Ρώσοι βέβαια προειδοποίησαν ότι τέτοιου είδους ενέργειες σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, ενδεχομένως να προκαλέσει ξανά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Τι έγιναν άραγε οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας; Θα το μάθουμε ίσως μετά από καιρό. Σίγουρα κάποιοι θα μεταπήδησαν στην "άλλη πλευρά" όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις μπερδεμένες καταστάσεις.

Άλλωστε παραστρατιωτικοί χρησιμοποιήθηκαν και στο  στο ΙΡΑΚ, και στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ! Και χρησιμοποιούνται ακόμη σε όλες τις "καυτές" περιοχές. Άλλοι μπλέκονται από ιδεολογία και άλλοι  από ιδεολογία του ..χρήματος, κοινώς μισθοφόροι ή Σκυλιά του πολέμου!

Αυτό που μπορεί να μείνει σαν συμπέρασμα είναι ότι τελικά η ορθολογική αξιοποίηση σωματείων, συνδέσμων και συλλόγων που δηλώνουν εθελοντική προσφορά σε στρατιωτικές ενέργειες, δεν πρέπει να παραμελείται, αλλά το αντίθετο,  να μεθοδεύεται από τον καιρό της ειρήνης για την αποφυγή σύγχυσης, άσκοπων προσπαθειών και προβλημάτων σε μια έκτακτη και επικίνδυνη κατάσταση. Με άλλα λόγια θα πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη της άμεσης απορρόφησής τους από τις ένοπλες δυνάμεις.



  Ανιχνευτής


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Οι "άγνωστοι" ειδικοί παρατηρητές πυροβολικού

 (Αναδημοσίευση άρθρου του 2013) 

"Δουλεύοντας μέσα σε μια μικρή και καλά δεμένη ομάδα άριστα εκπαιδευμένων στρατιωτών, με αφάνεια και μυστικότητα, εντοπίζεις εχθρικούς στόχους. Μόλις τους εντοπίσεις, διαβιβάζεις την πληροφορία στους διοικητές του πεδίου της μάχης, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν την επόμενη κίνησή τους. Μπορείς επίσης να αιτηθείς και να κατευθύνεις  πυρά ισχυρών όπλων όπως μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων, πυροβόλων και επιθετικών ελικοπτέρων"

Με αυτά τα απλά λόγια, δίνεται η εξήγηση αυτής της ειδικότητας πυροβολικού, στους ενδιαφερόμενους υποψήφιους νεαρούς, μέσα στην πολύ προσεγμένη και ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα του βρετανικού στρατού. Εκεί υπάρχει ειδικός χώρος που περιγράφει όλες τις ειδικότητες και εξηγεί τι κάνουν και τι προσόντα χρειάζεται κάποιος, για να δηλώσει υποψηφιότητα για πρόσληψη (Role finder).

Εποχούμενη περίπολος ειδικών παρατηρητών στο Αφγανιστάν (Πηγή)


Αυτοί οι εδικοί παρατηρητές πυροβολικού, (special gunfire observers) που είναι σχεδόν ..άγνωστοι ακόμη και μέσα στο βρετανικό στρατό, κάνουν πολύ καλή δουλειά! Εκπαιδεύονται  όπως το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων σε αρκετά παρεμφερή αντικείμενα και διεισδύουν μέσα στην εχθρική περιοχή αναζητώντας πληροφορίες και εντοπίζοντας στόχους.

Την 10ετία του '80 και σίγουρα παλιότερα κατά την διάρκεια της ψυχροπολεμικής εποχής, αυτές οι ειδικές ομάδες παρατηρητών πυροβολικού, είχαν συγκεκριμένη αποστολή στην ηπειρωτική Ευρώπη: Να παραμείνουν στα μετόπισθεν του αντιπάλου (stay behind operations), σε περίπτωση επιτυχούς προέλασης των σοβιετικών και να καταδεικνύουν στόχους στα συμμαχικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Ήταν κάτι ανάλογο με τις περιπόλους αναγνώρισης μακράς ακτίνας δράσης, που η κύρια αποστολή τους όμως, ήταν η αναγνώριση σε μεγαλύτερο βάθος στα μετόπισθεν του εχθρού  και η συλλογή-διαβίβαση πληροφοριών.

Την περίοδο εκείνη, πολλές περίπολοι παρατηρητών του βρετανικού πυροβολικού εκπαιδεύονταν στη Διεθνή Σχολή Περιπόλων Αναγνώρισης Μακράς Ακτίνας Δράσης (International Long Range Recconaissance Patrol School, ILRRPS). Περισσότερο δε ο "Επίτιμος Λόχος Πυροβολικού" (Honourable Artillery Company, HAC), επιπέδου μονάδας, που υποστήριζε τότε, την βρετανική Στρατιά του Ρήνου (British Army of the Rhine).

Η εκπαίδευση σε σχολεία περιπόλων, CQB, Επιβίωσης-Διαφυγής, νοσοκόμων και αναγνώρισης ταυτότητας εχθρικού προσωπικού και υλικού, ήταν κοινή μαζί με το προσωπικό ειδικών δυνάμεων των χωρών που έστελναν εκπαιδευόμενους.


Ο βρετανικός στρατός, πρωτοπόρος στη χρήση ειδικών παρατηρητών πυροβολικού, διαθέτει   την 4/73 πυροβολαρχία ειδικής παρατήρησης, εντεταγμένη  στο 5ο σύνταγμα πυροβολικού (5th Regiment Royal Artillery ) το οποίο έχει σαν κύρια αποστολή την επιτήρηση και τον εντοπισμό στόχων στην περιοχή επιχειρήσεων.

Οι υποψήφιοι γι΄αυτή την πυροβολαρχία, εκτός από τα σχολεία του Όπλου τους, διέρχονται ένα ειδικό σχολείο διάρκειας 18 εβδομάδων, το "Σχολείο Περιπόλων Ειδικών Παρατηρητών" που αναφέρεται σε όλο το φάσμα τακτικής περιπόλων, εγκατάστασης παρατηρητηρίου, βολών μάχης, πρώτων βοηθειών, επιβίωσης, αλλά και επικοινωνιών και κατάδειξης στόχων.Μετά από την επιτυχή τους αποφοίτηση φέρουν στον αριστερό ώμο το ..σπάνιο σήμα που βλέπετε δίπλα. Το λατινικό λογότυπό τους είναι "Lateo" που σημαίνει "Κρύβομαι".

Καλύπτουν κυρίως τις αποστολές του εν ενεργεία πυροβολικού, ενώ ο "Επίτιμος Λόχος Πυροβολικού"  στον οποίο εντάσσονται πολλοί ευγενείς της αγγλικής αριστοκρατίας, ανήκει εν μέρει στην εφεδρεία.

Στις ειδικές δυνάμεις όμως, υπάρχει και μια άλλη πυροβολαρχία ειδικών παρατηρητών. Είναι η 148 ειδική πυροβολαρχία προκεχωρημένων παρατηρητών-κομάντος (148 Commando Forward Observation Battery "Meiktila"), εντεταγμένη στο 29 Σύνταγμα πυροβολικού των Πεζοναυτών, (επίπεδο μονάδας, ανεξάρτητα από τον τίτλο) το οποίο με τη σειρά του ανήκει στην 3η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Είναι εκπαιδευμένοι στη διείσδυση από ξηρά, θάλασσα και αέρα με κάθε μέσον (υποβρύχια, αλεξίπτωτα, ταχύπλοα, οχήματα μάχης, ελικόπτερα κλπ) και στην κατάδειξη στόχων πρωτίστως για ναυτικό πυροβολικό, αλλά και για πολεμική αεροπορία, επιθετικά ελικόπτερα και  πυροβολικό μάχης. Το προσωπικό της πυροβολαρχίας, έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων.

Βρετανός ειδικός παρατηρητής της 148 πυροβολαρχίας σε περιπολία στο Αφγανιστάν (Πηγή)

Η πυροβολαρχία είναι συγκροτημένη σε οκτώ  Ομάδες Πυρών Υποστήριξης (Fire Support Teams, FST), όπως λέγονται, των 6 ατόμων. Κάθε ομάδα διοικείται τυπικά από ένα λοχαγό του πυροβολικού και τα υπόλοιπα μέλη είναι 1 υπαξιωματικός  βοηθός ομαδάρχη, 2 επικοινωνιών, 1 πυροβολητής-χειριστής οργάνων κατάδειξης και 1 νοσοκόμος. Η ομάδα μπορεί να λειτουργήσει και χωρισμένη  σε δύο υποομάδες. Φέρουν ατομικά τυφέκια SA80a2, Minimi και όποτε απαιτείται,  πολυβόλα 7,62 χιλ.

Ο ειδικός εξοπλισμός τους περιλαμβάνει:



Η εκπαίδευση ενός πυροβολητή μέχρι να φτάσει να ενταχθεί στην πυροβολαρχία "Meiktila"(όνομα που πήρε προφανώς από τη συμμετοχή της στην ομώνυμη μάχη κατά το 2ο ΠΠ), περνά από τα παρακάτω στάδια:

1. Βασική εκπαίδευση μαχητή που διαρκεί 49 εβδομάδες για όσους εθελοντές κατατάσσονται σε ηλικία από 16 έως 17 ετών και 14 εβδομάδες για όσους είναι ηλικίας 17 μέχρι 33 ετών. Στους μικρούς, όπως εξηγείται, γίνεται και σχολική επιμόρφωση σε ειδικό στρατιωτικό κολέγιο-κέντρο εκπαίδευσης, γι' αυτό και η βασική εκπαίδευση έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Η στρατιωτική εκπαίδευση των μεγάλων, γίνεται σε διαφορετικό στρατόπεδο.  Όπως και να το κάνουμε, η βρετανική βασική στρατιωτική εκπαίδευση είναι πολύ καλά έως άριστα συγκροτημένη, γι' αυτό και η ποιότητα του στρατιωτικού προσωπικού είναι πολύ υψηλή. Αυτή είναι και η πρώτη φάση εκπαίδευσης

2. Ακολουθεί η 2η φάση, διάρκειας 15 εβδομάδων που γίνεται σε άλλη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της προκεχωρημένης εκπαίδευσης, εκτός από αντικείμενα πυροβολικού, μαθαίνουν υποχρεωτικά όλοι οδηγοί και ειδικότερα, εκπαιδεύονται στην οδήγηση σε ανώμαλο δρόμο. Επίσης μαθαίνουν χειρισμό ασυρμάτων μέσων και επικοινωνίες. Η τελευταία εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην αξιολόγηση, με έμφαση στα αθλητικά τεστ.

3. Μετά ακολουθεί ειδική εκπαίδευση στην τακτική των περιπόλων για 18 εβδομάδες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, για εκτέλεση αποστολών σε κάθε είδους περιοχή και κλίμα.

4. Τέλος, για να φορέσουν τον πράσινο μπερέ του πεζοναύτη και να φορέσουν το στιλέτο του κομάντος στον αριστερό ώμο (άνδρες ή γυναίκες), πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν και το Σχολείο Ετέρων Όπλων (All Arms Commando Course) που έχει θεσπιστεί για όσους προέρχονται από άλλα Όπλα και Σώματα, διάρκειας 8 εβδομάδων. Τα αντικείμενα εκπαίδευσης αυτού του Σχολείου περιλαμβάνουν:
  • αμφίβια εκπαίδευση (λέμβους, καγιάκ, κολύμβηση μάχης)
  • αναρριχήσεις
  • ελικόπτερα
  • τακτική μικρών κλιμακίων 
Τελικά, στα πλαίσια της μονάδας τους εξειδικεύονται ακόμη περισσότερο με ασκήσεις και με ακόμη πιο ειδική εκπαίδευση όπως αλεξιπτώτων ή βατραχανθρώπου,  για να μπορούν ν' ακολουθούν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όπου χρειασθεί. Ήδη έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Τα κριτήρια σωματικής δοκιμασίας που πρέπει υποχρεωτικά να καλύψει κάθε εθελοντής εκπαιδευόμενος έχουν ενδιαφέρον σ' αυτό το Σχολείο Ετέρων Όπλων.

-Βασική-αρχική δοκιμασία (Φέρουν στολή εκστρατείας, ατομικό οπλισμό και εξάρτηση βάρους 9,5 κιλά)

  • αναρρίχηση σε σκοινί ύψους 9 μέτρων
  • Διέλευση στίβου μάχης σε 5 λεπτά
  • Μεταφορά τραυματία με τον φόρτο του σε απόσταση 200 μέτρων εντός 1,5 λεπτού.
  • Επίπλευση σε πισίνα
-Αξιολόγηση  κατά τη διάρκεια του σχολείου (όποιος αποτυγχάνει κόβεται)
  • Σύντονη πορεία 6 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά στα πλαίσια ομάδας με πλήρη εξάρτηση βάρους 9,5 κιλών και ατομικό οπλισμό
  • Σύντονη πορεία 10 χιλιομέτρων με φόρτο όπως παραπάνω σε 60 λεπτά
  • Πορεία 20 χιλιομέτρων με φόρτο και οπλισμό συνολικού βάρους 31 κιλών, εντός 4 ωρών και 40 λεπτών. 
-Τελική αξιολόγηση φυσικής κατάστασης (την τελευταία εβδομάδα του σχολείου)
  • Δρόμος αντοχής 3 χιλιομέτρων με πλήρη εξάρτηση βάρους 9,5 κιλών και ατομικό οπλισμό, σε ανώμαλο έδαφος με υδάτινα κωλύματα και στη συνέχεια επί χωματόδρομου για 6,5 χιλιόμετρα μέσα σε 73 λεπτά. Αμέσως μετά βολή από απόσταση 200 μέτρων με ελάχιστο όριο επιτυχίας βολών 6/10.
  • Σύντονη πορεία 15 χιλιομέτρων στα πλαίσια ομάδας μέσα σε 90 λεπτά με πλήρη εξάρτηση και οπλισμό. 
  • Διέλευση στίβου εμποδίων "Ταρζάν" σε χρόνο κάτω από 12 λεπτά, με πλήρη εξάρτηση και οπλισμό.
  • Πορεία 48 χιλιομέτρων σε ανώμαλο έδαφος με φόρτο μάχης 18 κιλών και ατομικό οπλισμό εντός 9 ωρών.
Δυνατό πρόγραμμα! Είναι για όσους τους αρέσει! Όπως λέει και η ιστοσελίδα του βρετανικού ΓΕΣ:

Πρέπει να σ' αρέσει:
Να ριψοκινδυνεύεις και να αισθάνεσαι την αδρεναλίνη
Να ασχολείσαι με υπαίθριες δραστηριότητες
Να λαμβάνεις ευθύνη και  αποφάσεις
Να οδηγείς οχήματα
Η τεχνολογία υπολογιστών
Η λήψη φωτογραφιών



Ανιχνευτής





























Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Οι Ειδικές Δυνάμεις των Ουκρανών

 (Αναδημοσίευση άρθρου του 2014)

Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές κατά την παρέλαση της ημέρας της Νίκης κατά του ναζισμού το 2008 στο Κίεβο  (Πηγή)


Η Ουκρανία έχει γίνει το επίκεντρο της διεθνούς προσοχής το τελευταίο διάστημα λόγω των ραγδαίων πολιτικοστρατιωτικών εξελίξεων.  Οι Ουκρανοί, βρίσκονται στο μεγάλο πρόβλημα της διάσπασης της χώρας τους και στο μεγάλο δίλημμα της προσχώρησης προς την "Δύση" ή της προσκόλλησης στην "Ανατολή", δυστυχώς πιεζόμενοι από τα συμφέροντα των δύο πλευρών.

Οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί στην Ανατολική Ουκρανία και μάλλον οι ειδικές τους δυνάμεις έχουν την μεγαλύτερη συμμετοχή. Ακολουθώντας την σοβιετική μεθοδολογία, διαθέτουν μια επίλεκτη ταξιαρχία εσωτερικής ασφαλείας την Bars, στην οποία ανήκει και η ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα "Ωμέγα" . Στην Κριμαία είχαν ένα σύνταγμα τους "Τίγρεις" που ή απεχώρησε πριν την κατάληψη της από τους Ρώσους, ή διαλύθηκε. Επιπλέον έχουν δύο ειδικούς λόχους που υπάγονται απ' ευθείας στην Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας.

Berkut
Η κυριότερη επίλεκτη δύναμή τους μέχρι δύο μήνες πριν, ήταν οι γνωστοί κοκκινοσκούφηδες Berkut  οι οποίοι  είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των πολιτών στις πρώτες εξεγέρσεις των Ουκρανών, στις αρχές του έτους. Διαλύθηκαν με απόφαση της νέας κυβέρνησης, γιατί τους καταλογίσθηκαν οι θάνατοι 100 και πλέον πολιτών. Προφανώς ανακατανεμήθηκαν σε άλλες μονάδες εσωτερικής ασφαλείας.

Ουκρανοί καταδρομείς, εκτελούν ταχεία καταρρίχηση από ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης ειδικών δυνάμεων Jackal Stone 2010  (Πηγή)
Σαν ειδικές δυνάμεις όμως, έχουν στον στρατό ξηράς τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις τους, δηλαδή τους αλεξιπτωτιστές-καταδρομείς τους. Οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις τους (Аеромобільні війська України) αποτελούν τις πλέον ταχυκίνητες δυνάμεις του στρατού ξηράς και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που έχουν οργανώσει πρόσφατα.

Είναι οργανωμένες σε τρεις ταξιαρχίες, την 95η, με έδρα στο Ζιτομίρ, (υπάγεται στο 8ο Σώμα Στρατού),  την 79η με έδρα στο Μικολάιβ, (υπάγεται στο 6ο Σώμα Στρατού),  την 25η με έδρα στο Ντνιπροπετρόβσκ (υπάγεται στο 6ο Σώμα Στρατού) και  ένα σύνταγμα, το 80ο με έδρα το Λβιβ (υπάγεται στο 13ο Σώμα Στρατού). 

Η 25η αεραποβατική ταξιαρχία, λέγεται ότι πρόσφατα, με απόφαση του τωρινού προέδρου Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, διαλύθηκε, διότι μια μονάδα της κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με φιλορώσους στο Κραματόρσκ, έχασε 6 τεθωρακισμένα οχήματα. Δεν ξέρω αν πράγματι αληθεύει, και αν είναι σωστή απόφαση η διάλυση μονάδων την παρούσα περίοδο. Προφανώς αν έγινε, ήθελαν  να σταματήσει η πιθανή φιλορωσική τάση ανάμεσα στους αλεξιπτωτιστές; Το προσωπικό της τοποθετήθηκε στις άλλες ταξιαρχίες; Πιθανόν!

Το 80ο σύνταγμα  αποτελείται από τρία τάγματα αλεξιπτωτιστών και ένα λόχο όλμων.

Οι ταξιαρχίες υπάγονται απ' ευθείας στα σώματα στρατού στην ζώνη ευθύνης των οποίων εδρεύουν

Επίδειξη μάχης σώμα με σώμα, από Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές της 79ης ταξιαρχίας που ανήκαν στην δύναμη του στρατοπέδου Bondsteel  στο Κόσοβο. (Πηγή)
Η βασική σύνθεση αυτών των ταξιαρχιών αλεξιπτωτιστών, είναι με τρία τάγματα αλεξιπτωτιστών, ειδικό λόχο αναγνωρίσεως, μία πυροβολαρχία πυροβολικού, μία αντιαεροπορική πυροβολαρχία, μία πυροβολαρχία πολλαπλών εκτοξευτών,  λόχο μηχανικού, λόχο διαβιβάσεων, λόχο υγειονομικού, λόχο πυροσβεστικής (μη σας κάνει εντύπωση), λόχο εφοδιασμού, λόχο υλικού, λόχο τεχνικού, διμοιρία ΑΡΒΧΠ και λόχο στρατηγείου.

Η εκπαίδευσή τους ακολουθεί ακόμη τα σοβιετικά ή ρωσικά πρότυπα, αν και τελευταία, συνεκπαιδεύονται συχνά με αμερικανικά και άλλα συμμαχικά τμήματα. Ο εξοπλισμός τους περιλαμβάνει:

Επίσης για υποστήριξη διαθέτουν  αυτοκινούμενους όλμους 120 χιλ.   2S9 Anona και εποχούμενα ZSU 32-2. Η 25η αεραποβατική ταξιαρχία διέθετε και αεραποβατικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ΒMD-1 και BMD-2. 

Η αερομεταφορά τους γίνεται με ελικόπτερα τύπου Μi-8 υποστηριζόμενα από επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 που διατίθενται με μέριμνα των δύο συνταγμάτων αεροπορίας στρατού αλλά και με αεροσκάφη μεταφοράς τύπου Il-76MD και An-70 της πολεμικής τους αεροπορίας.
Από τα τρία αεραποβατικά τάγματα των ταξιαρχιών,  ένα ή δύο αποτελούνται από επαγγελματίες και το τρίτο από κληρωτούς. Το 80ο σύνταγμα, μάλλον είναι εξ ολοκλήρου επαγγελματικό.

Στα 15 χρόνια από  οργανώσεώς τους, μονάδες τους έχουν συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, στο Κόσοβο, στο Ιράκ, στο Κουβέιτ, στον Λίβανο, στην Σιέρα Λεόνε, στην Αιθιοπία στην Γεωργία και στο Κονγκό. Στα πλαίσια της στρατιωτικής διπλωματίας, οι Ουκρανοί επεδίωξαν την συμμετοχή τους στη διεθνή σκηνή, από τον απομονωτισμό και πέραν των ειρηνευτικών αποστολών συμμετέχουν και σε πολλές διμερείς ή πολυεθνικές ασκήσεις.

Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές προετοιμάζουν Καναδούς συναδέλφους τους για άλμα, κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης Rapid Trident, που διοργανώνεται από το 2011 και μετά, κάθε χρόνο με μέριμνα των Αμερικανών, σε ουκρανικό έδαφος. Η άσκηση αυτή έχει σχεδιαστεί να διεξαχθεί και τον Ιούλιο του 2014.
Προσπάθησαν να γίνουν καλοί εταίροι και σύμμαχοι των "δυτικών" προκειμένου να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά δυστυχώς τα γεγονότα δεν πήραν την τροπή που θα ήθελαν οι φιλοδυτικοί.

Στα πρόσφατα επεισόδια στην Ανατολική Ουκρανία, μονάδες της 95ης ταξιαρχίας έλαβαν μέρος στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Σλοβιάνσκ.


Ίσως αυτές οι πολύ στενές επαφές να προβλημάτισαν τους Ρώσους που έχουν επενδύσει πολλά στην Ουκρανία. Δεν θέλουν να χάσουν έτσι στα καλά του καθουμένου αυτά που έχουν με "τα κόλπα των δυτικών"


Ανιχνευτής


Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Ο Κώδικας του Καταδρομέα

 Πριν από δύο ημέρες, έφυγε από τη ζωή άλλος ένας Καταδρομέας, ο Στρατηγός Ιωάννης Ασλανίδης. Οι παλαιότεροι τον θυμούνται για την ενεργητικότητά του, την ευθύτητά του, τις γνώσεις του και την αντικειμενική του κρίση. 

 Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1957 ως Ανθυπολοχογαγός. Υπηρέτησε σε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων (διοίκησε την Ε' Μοίρα Καταδρομών), σε θέσεις διοικητικές και επιτελικές στο στράτευμα, αλλά αυτό που αγάπησε περισσότερο ήταν οι Ειδικές Δυνάμεις, αγάπη που κράτησε μέχρι τέλους.

Μετά την αποστρατεία του το 1992 με το βαθμό του Αντιστρατήγου, ως επίτιμος Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, δεν έπαυσε να ενδιαφέρεται για τις Ειδικές Δυνάμεις. Έγινε ενεργητικότατο μέλος της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών και εργάστηκε για τη διατήρηση των παραδόσεων και της ιστορικής μνήμης. 

Πολυγραφότατος  όχι μόνο για στρατιωτικά θέματα αλλά για εθνικά και κοινωνικά προβλήματα, αρθρογράφησε σε πολλές ηλεκτρονικές και έντυπες εφημερίδες. Τα άρθρα του μπορεί κάποιος εύκολα με τη χρήση του ονόματός του, να τα βρει στο διαδίκτυο.

Είχα την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσω από κοντά και να συζητήσω μαζί του για πολλά. Περισσότερο για τα "καταδρομικά", όντας μέλη και οι δύο της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών. Τιμώντας τη μνήμη του, θα αναφερθώ σε κάτι που ίσως ελάχιστοι το γνωρίζουν. Για τον Κώδικα του Καταδρομέα! Ένα σύνολο αρχών και αξιών που θα πρέπει ένας γνήσιος Καταδρομέας να πιστεύει και να εφαρμόζει όχι μόνο στο στράτευμα αλλά και στην Κοινωνία, ως απλός πολίτης.

Ανταλλάξαμε απόψεις με τον Στρατηγό και τελικά μου έστειλε τις δικές του προτάσεις, που αντανακλούν στον χαρακτήρα και το ποιόν του ανθρώπου. Δείτε παρακάτω την κατάθεση  ψυχής του:



Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο! 

Καλό ταξίδι Στρατηγέ! 


Ανιχνευτής