Ο ταγματάρχης Μπάλφουρ, (μέσα στον κόκκινο κύκλο) πίσω από τον Τσόρτσιλ που βαδίζει μαζί τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το 1944. (Πηγή) |
Σε ένα καλογραμμένο και τεκμηριωμένο βιβλίο, περιγράφεται με εξαιρετικά παραστατικό τρόπο, μια περίεργη ιστορία κατασκοπείας του μεσοπολέμου, φυσικά εις βάρος της χώρας μας. Γι' αυτό και ο τίτλος του βιβλίου "Η αφελής Ελλάς" αντανακλά ακριβώς ό,τι συμβαίνει πάντα με τους εύπιστους Έλληνες. Και όπως πολύ ωραία το περιέγραψε ο Σαράντος Καργάκος πριν μερικά χρόνια:
"Τό νά πώ ότι τό βιβλίο του Νίκου Σοϊλεντάκη πρέπει νά αγοραστεί καί νά διαβαστεί (όχι μόνο μία φορά), θά ήταν σάν νά έλεγα ότι τό νερό - ειδικά τό θέρος- κάνει καλό. Δέν τό συνιστώ, ως ιστορικός, ως αρίστη ιστορική μελέτη, πού είναι. Τό συνιστώ γιά λόγους ιατρικούς. Είναι τό καλύτερο αντίδοτο κατά τής πολιτικής μας βλακογνωσίας καί βλακοπραξίας. Παριστάνουμε τους πονηρούς, άλλ' όπως έλεγε ό Έμμ. Ροΐδης «τό πονηρότερον αλλά τό μάλα έξαπατώμενον εξ όλων τών ζώων της γης είναι ό Ελλην». Ή μελέτη του βιβλίου του Νίκου Σοϊλεντάκη θά εξαλείψει πάσα αμφιβολία περί αυτού."
Ο παπά Δημήτρης, ο εφημέριος του ναΐσκου του Ευαγγελισμού πριν από την κατοχή, αυτός που εξομολογούσε όλη την "καλή κοινωνία" του Κολωνακίου, βρέθηκε να είναι ταγματάρχης του βρετανικού στρατού, ο κατά κόσμον Ντέιβιντ Μπάλφουρ!
Ειπώθηκε, αν και ο ίδιος δεν το παραδέχτηκε μέχρι το τέλος της ζωής του σε βαθιά γεράματα, ότι εξομολογούσε ακόμη και την βασιλική οικογένεια και εντέχνως συνέλεγε σημαντικές πληροφορίες για τα τεκταινόμενα της εποχής. Ακούστηκε ακόμη η συμμετοχή του ή ανάμειξή του στο θάνατο του Μεταξά άλλα και στην αυτοκτονία(;) του αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Κορυζή.
Έφυγε παπάς από την Αθήνα πριν μπουν οι Γερμανοί, ταξίδεψε με ιστιοφόρο στη Μέση Ανατολή και εκεί εμφανίστηκε με τη στολή του Άγγλου αξιωματικού, της υπηρεσίας πληροφοριών. Η ιστορία του ταξιδιού του περιγράφεται από έναν Έλληνα καθηγητή των Αγγλικών στο κολέγιο των Αθηνών εκείνης της περιόδου, τον Ηλία Ηλιάσκο, ο οποίος έφυγε με το προσωπικό της βρετανικής πρεσβείας, λίγο πριν την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Κάιρο εργάσθηκε σαν εκφωνητής νέων στον εκεί ραδιοφωνικό συμμαχικό σταθμό:
"Ο Βρετανός Γενικός Πρόξενος μας έδωσε τα απαραίτητα έγγραφα για τον αδελφό μου και μένα να επιβιβαστούμε στο τελευταίο προς εκκένωση ιστιοφόρο από το λιμάνι του Πειραιά. Ήταν το S/S "Κορινθία" το οποίο άφησε τον Πειραιά στις 18 Απριλίου 1941 που έτυχε να είναι Μεγάλη Παρασκευή, σύμφωνα με το Ελληνορθόδοξο ημερολόγιο. Περίπου πέντε ημέρες αργότερα, ο στρατός του Χίτλερ βάδισε προς την Αθήνα. Το πλοίο ήταν γεμάτο από το προσωπικό της βρετανικής Πρεσβείας που μετέφερε τα αρχεία της Πρεσβείας μαζί του.
Ένας από τους επιβάτες ήταν ο David Balfour ο οποίος ήταν ο εφημέριος στο εκκλησάκι του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", Ήταν μια εντυπωσιακή ψηλή φιγούρα ενός αθλητικού άνδρα με μια μεγάλη μαύρη γενειάδα. Αν και είχε χειροτονηθεί ιερέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήταν ένας Βρετανός υπήκοος και ευρέως φημολογήθηκε ότι ήταν πράκτορας των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών. Ο επίσημος τίτλος του ήταν «Πατήρ Δημήτριος».
Ήταν επίσης ο πνευματικός πατέρας της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Όταν το «Κορινθία» απέπλευσε ήταν ακόμα «Πατέρας Δημήτριος» και στην πραγματικότητα χοροστάτησε στη λειτουργία της Ανάστασης, ενώ ήμασταν ακόμα στη θάλασσα. Αργότερα συνάντησα τον David Balfour και πάλι στο Κάιρο, και αυτή τη φορά είχε ξυρίσει τα γένια του, και φορούσε τη στολή του ταγματάρχη του Σώματος Πληροφοριών το οποίο είναι μια τακτική μονάδα του βρετανικού στρατού.
...................................................................................................................................................................
Αρκετά χρόνια πριν από τον πόλεμο πριν ακόμη εμφανισθεί, η Abwehr (γερμανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), η αντίστοιχη ναζιστική μυστική υπηρεσία, είχε άριστα εκπαιδευμένους μυστικούς πράκτορες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα.
Με δεξιοτεχνία είχαν καταγράψει όλες τις στρατιωτικές και πολιτικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για το Τρίτο Ράιχ, και είχαν οργανώσει ένα κατασκοπευτικό δίκτυο σε όλη τη χώρα. Καθώς ο πόλεμος γινόταν όλο και πιο αναπόφευκτος, κατέστη επίσης όλο και πιο επιτακτικό η Βρετανία και οι άλλες αντι-φασιστικές χώρες να συλλέξουν ακριβείς πληροφορίες και για τις ενέργειες των Γερμανών.
"Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ένας μοναχός, ο οποίος είχε ασπαστεί την Ορθόδοξη πίστη στη Βαρσοβία, έφθασε από την Πολωνία μέσω του Αγίου Όρους, για να παραμείνει στο μοναστήρι της Πεντέλης, λίγο έξω από την Αθήνα. Σύμφωνα με το βιογράφο του John Freeman, η εγγραφή του στην Πεντέλη έλεγε, "Κελί 102. Αύξων αριθμός 75. Κοσμικόν Όνομα David Balfour. Εκκλησιαστικό όνομα Δημήτριος. Τόπος γεννήσεως Αγγλία. Ηλικία 35 ετών. Ενεπίγραφος εντολή της Αυτού Αγιότητος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ερχόμενος από τη Ρωσική Εκκλησία.
Αρχιεπισκοπή, αριθμός διατάγματος 3197 της 9ης Μαΐου 1936. " Ο πατήρ Δημήτριος είναι προφανώς ένα καλά εκπαιδευμένο και πολύ ευγενικό άτομο. Έχει σπουδάσει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και ομιλεί πολλές γλώσσες άπταιστα. Αυτές περιλαμβάνουν αρχαία, βυζαντινά και σύγχρονα ελληνικά, συμπεριλαμβανομένης και της καθομιλουμένης ελληνικής "μάγκικης".
Όταν προέκυψε μια κενή θέση ιερέως προς εξυπηρέτησιν του ναΐσκου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο κέντρο της Αθήνας, ήταν η πιο κατάλληλη θέση στην καρδιά της εκλεκτής γειτονιάς του Κολωνακίου, για τον μορφωμένο, ευγενικό, γοητευτικό και ευσυνείδητο πατέρα Δημήτριο"
Την ίδια περίοδο με τον Ντέιβιντ Μπάλφουρ στην Αθήνα δρα ένας ακόμη κληρικός γνωστός πράκτορας. Πρόκειται για τον αρμενοκαθολικό επίσκοπο Ελλάδος Γιοχάνες Γκαμσαραγιάν ο οποίος δούλευε για τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας και είχε φτάσει να δημιουργήσει στην καρδιά της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος, μυστική σχολή σαμποτέρ. Από αυτή τη σχολή βγήκαν τουλάχιστον 300 σαμποτέρ που έδρασαν στα χρόνια του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Ο Ντέιβιντ Μπάλφουρ, εμφανίστηκε και μετά το τέλος του πολέμου με στρατιωτικά ή πολιτικά, να συνοδεύει τον Τσόρτσιλ στην Αθήνα, ή τον στρατηγό Μοντγκόμερι, ή άλλους, σαν διερμηνέας. Και όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Σεφέρης, που ήταν τότε υπεύθυνος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου::
«Τὰ στρατεύματά μας λαμβάνουν τὶς διαταγές τους ἀπὸ τὸν Στρατηγὸ Paget καὶ ἐμεῖς ἀπὸ τὸν Mister Balfour, πρώην Ἁγιορείτη καλόγερο, πρώην μακρογενάτο Ὀρθόδοξο παπὰ, πρώην μικροχιτλερομούστακο ταγματάρχη τῆς «ἐξυπνάδας» (intelligence). Καὶ δὲν μᾶς ἐμπιστεύεται οὔτε γιὰ τὴν μετάφραση. Καημένη Ἑλλάδα»
Πίσω από το έπος του '40, υπήρχε ένας αμείλικτος μυστικός πόλεμος! Ο πόλεμος των κατασκόπων, στον οποίο ο δολιότερος κερδίζει!
Ανιχνευτής