Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Καλλίπολη!

Μια ακόμη επίθεση κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης (Πηγή)
Παλιές ξεχασμένες ιστορίες, που μας τις θυμίζουν τα νεκροταφεία με τους χιλιάδες σταυρούς. Μια τέτοια αιματηρή ιστορία, είναι και η μάχη της Καλλίπολης.

Το 1915, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκε από τους Συμμάχους η Εκστρατεία της Καλλίπολης (από τον Απρίλιο ως τις αρχές του 1916) με στόχο την κατάληψη των Στενών των Δαρδανελλίων. Στην Τουρκία είναι γνωστή ως Μάχη του Τσανάκκαλε.

Η εκστρατεία στην Καλλίπολη ήταν έμπνευση του Ουίνστον Τσόρτσιλ και η συντριπτική αποτυχία της του στοίχισε τη θέση του στην τότε κυβέρνηση. Η επιχείρηση αυτή αποσκοπούσε στο να θέσει εκτός μάχης την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και να εξασφαλίσει μια θαλάσσια οδό επικοινωνίας με τη Ρωσία. 

Στις 15 Απριλίου 1915 ως τμήμα μιας συμμαχικής δύναμης βρετανικών και γαλλικών στρατευμάτων, τα αυστραλιανά και τα νεοζηλανδικά στρατιωτικά σώματα (ANZAC) έκαναν απόβαση σε έναν μικρό κόλπο στο δυτικό άκρο της χερσονήσου, που σήμερα λέγεται επισήμως Anzac Cove. Η εκστρατεία λοιπόν δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι ακολούθησε αποχώρηση των δυνάμεων στο Anzac στις 19 Δεκεμβρίου 1915 και των άλλων μονάδων της εισβολής λίγο αργότερα. 

Χαρακτηριστικό τής εν λόγω εκστρατείας υπήρξε η έλλειψη ικανοτήτων των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών, προπάντων των συμμαχικών δυνάμεων. Ωστόσο, η Καλλίπολη ανακαλεί ταυτόχρονα στη μνήμη όλο τον ηρωισμό και την επιδεξιότητα τόσο των Βρετανών στρατιωτών όσο και των ανδρών του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Σώματος Στρατού. Οι οδυνηρές εμπειρίες της ήττας στην Καλλίπολη έγιναν αργότερα πολύτιμο υλικό στην απόβαση στη Νορμανδία.

Παρά τις τεράστιες ζημιές που προξένησε στον τουρκικό στρατό και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Τουρκίας, η εκστρατεία στη χερσόνησο της Καλλίπολης είχε αναμφίβολα ολέθρια έκβαση για τους Συμμάχους: περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες στάλθηκαν στα Δαρδανέλια, και από αυτούς οι μισοί περίπου συμπεριελήφθησαν στον μακρύ κατάλογο των απωλειών. 

Οι τουρκικές απώλειες ήταν λίγο παραπάνω από 250.000 άνδρες. Κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας που διεξήχθη –όπως αποδείχθηκε τελικά– επί ματαίω, περίπου 87.000 Τούρκοι, 25.000 Βρετανοί, σχεδόν 10.000 Γάλλοι, 7.300 Αυστραλοί, 2.400 Νεοζηλανδοί και 1.700 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους. 

Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί κατά την διάρκεια εφόδου (Πηγή)
Όσα συνέβησαν στην Καλλίπολη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας νέας εθνικής συνείδησης όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, όπου η εκστρατεία σφυρηλάτησε την έννοια της εθνικής ταυτότητας και απέκτησε φήμη  που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου. (δείτε την ταινία)

Έχει γίνει μύθος τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία, και η "Ημέρα των ANZAC" εορτάζεται ως εθνική επέτειος στις δύο χώρες. Πολλά ενθύμια της εκστρατείας στην Καλλίπολη υπάρχουν στο μουσείο Australian War Memorial στην Καμπέρα και στο Auckland War Memorial Museum στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.



Πηγή

Σημείωση: Σήμερα, η μάχη της Καλλίπολης, φέρνει Αυστραλούς τουρίστες






Τρίτη 28 Απριλίου 2020

"Οι Αταίριαστοι Ήρωες"


Τον Απρίλιο του 1944, ένας Γερμανός στρατηγός απαγάγεται στην Κρήτη, κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των Γερμανών, μ' έναν πρωτότυπο και αριστοτεχνικό τρόπο. Ούτε μια σφαίρα δεν έπεσε, δεν χύθηκε σταγόνα αίμα και δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου πάλη με τους απαγωγείς. Ο στρατηγός Χάινριχ Κράιπε, απλά εξαφανίστηκε!

Ομάδα των απαγωγέων του Γερμανού στρατηγού Χάινριχ Κράιπε. Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Τυράκης, Γουίλιαμ Μος, Πάτρικ Λη Φέρμορ, Μανώλης Πατεράκης και Αντώνης Παπαλεονίδας. (Πηγή
Ότι έμεινε πίσω σαν αποδεικτικό στοιχείο της απαγωγής, ήταν μόνο για να δείξει την ταυτότητα των δραστών και να αναχαιτίσει την οργή των Γερμανών που θα ξέσπαγε πάνω στους δυστυχείς κατοίκους της περιοχής. Μια γόπα από αγγλικά τσιγάρα, το χάρτινο περίβλημα από μια αγγλική σοκολάτα  Cadbury  και ένα ειρωνικό σημείωμα γραμμένο στ' αγγλικά που έλεγε: "Συγγνώμη που αναγκαστήκαμε ν' αφήσουμε αυτό το όμορφο αμάξι εδώ", υπονοώντας  το όχημα του στρατηγού, ένα Opel σεντάν, το οποίο εγκατέλειψαν οι απαγωγείς σε μια παραλία.

Το όλο ιστορικό γεγονός συμπεριλαμβάνεται σ' ένα βιβλίο που εκδόθηκε  με τον τίτλο: "Natural Βorn Heroes: How a Daring Band of Misfits Mastered the Lost Secrets of Strength and Endurance" (Φυσιολογικά Γεννημένοι Ήρωες: Πώς μια Τολμηρή Ομάδα Αταίριαστων Ανθρώπων Κατείχε τα Χαμένα Μυστικά της Δύναμης και της Αντοχής).

Ο συγγραφέας του, Christopher Mc Dougall,  λάτρης του αθλητισμού και ειδικά των ακραίων αθλημάτων που έγινε γνωστός για το εξαιρετικό βιβλίο του "Born to Run" (Γεννημένοι για να τρέχουμε) χρησιμοποιεί αυτή την ιστορική καταδρομική ενέργεια που συνέβη κατά τη διάρκεια του 2ου ΠΠ στην Κρήτη,  σαν βασικό παράδειγμα πάνω στο οποίο εκτυλίσσει τις απόψεις του σχετικά με ανάπτυξη της δύναμης και της αντοχής του ανθρώπινου σώματος.

Οι απαγωγείς, ήταν τολμηροί Βρετανοί και Έλληνες κομάντος μαζί με Έλληνες Κρητικούς αντάρτες. Ο Mc Dougall, παρουσιάζει σε συμπυκνωμένη μορφή, τη θέση του για το ρόλο της σωματικής αντοχής στην επιτυχία του εγχειρήματος αυτών των ανθρώπων. Πίεσαν τους εαυτούς τους μέχρι τα άκρα, περιδιαβαίνοντας τα κακοτράχαλα βουνά της ορεινής Κρήτης.

Κατά την διάρκεια της κατοχής, η ελληνική αντίσταση κατά των Ναζί, υποστηρίχθηκε σημαντικά από τους συμμάχους και ειδικότερα από τους Βρετανούς, που γι' αυτό τον σκοπό, δηλαδή τη δημιουργία κινημάτων αντίστασης στις κατεχόμενες χώρες, οργάνωσαν μια ειδική υπηρεσία, την SOE (Special Operations Executive) γνωστή με το παρατσούκλι: "Η εταιρεία".

Η μυστική αυτή υπηρεσία πλαισιώθηκε από κάθε λογής ανθρώπους εθελοντές, λάτρεις της δράσης και των περιηγήσεων ανά τον κόσμο, που ήξεραν ξένες γλώσσες και είχαν γυρίσει σε πολλές χώρες. Μετά από εντατική εκπαίδευση στις δολιοφθορές, στην πτώση με αλεξίπτωτο, στις εκρηκτικές ύλες, στις επικοινωνίες, αλλά και στην πάλη σώμα με σώμα, στις βολές και στην βελτίωση της σωματικής τους ικανότητας, ανέλαβαν αποστολές σε διάφορες χώρες, αρχικά στο θέατρο επιχειρήσεων της Ευρώπης  (αργότερα Αφρικής και Ασίας) με σκοπό "να κάνουν την Ευρώπη να φλέγεται" όπως τους διέταξε ο μακαρίτης Τσόρτσιλ, ο εμπνευστής αυτής της υπηρεσίας. Αυτές οι "σκιές του θανάτου" έδρασαν στα μετόπισθεν του εχθρού, συνεργαζόμενες στενά με κάθε λογής ανθρώπους τοπικών αντιστάσεων διαφορετικής προέλευσης και κοινωνικής θέσης.

Έτσι λοιπόν, ο συγγραφέας βρίσκει μέσα από ιστορικές πηγές την ομάδα των "αταίριαστων" ανθρώπων, όπως ο ίδιος την περιγράφει, τον πρώην "άφραγκο" δημοσιογράφο Αλέξανδρο Φίλντινγκ, με το βαθμό του υπολοχαγού στην Κρήτη, τον λοχαγό  Στάνλεϊ Μος, οπαδό της περιπέτειας, τον πρώην περιπλανώμενο "play boy" και λόγιο Πάτρικ Λη Φέρμορ  ταγματάρχη και τέσσερεις κομάντος κρητικούς, όλοι στελέχη  της SOE. Αυτοί συνεργάσθηκαν με ντόπιους αντιστασιακούς, βοσκούς, αγρότες, χωροφύλακες με "παράξενα" τοπικά παρατσούκλια και ονόματα, όλοι άνθρωποι που ήξεραν την φύση και τα βουνά του νησιού τους, πραγματικοί ξωμάχοι. Όλοι έδεσαν μεταξύ τους αρμονικά και πέτυχαν το στόχο τους.

Ο Mc Dougall όμως δεν αρκείται στην απλή επανάληψη της ιστορίας, αλλά προσπαθεί ν' αναδείξει το γιατί πέτυχαν! Η ηρωική αυτή πράξη δεν πέτυχε τυχαία! Υπήρχε κάτι που συντέλεσε στην επιτυχία. Ήταν η αντοχή αυτών των ανθρώπων, σωματική και ψυχική! Ο ηρωισμός δημιουργείται! Δεν είναι απλά και μόνο έμφυτος! Η διαπαιδαγώγηση και η σκληρή σωματική εξάσκηση, κάνει τον άνθρωπο να έχει ικανότητες τέτοιες, που ν' αψηφά τον κίνδυνο, γνωρίζοντας τις δυνατότητες που έχει για να τον υπερβαίνει ή να τον παρακάμπτει.

Άλλωστε αυτή είναι και η ουσία του βιβλίου. Η  συντήρηση της περιτονίας, αυτού του ισχυρού συνδετικού ιστού που προσδίδει την ελαστικότητα στο σώμα μας, παίζει σημαντικό ρόλο στην ευεξία και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου οργανισμού. Ήταν αυτό που πρόσεχαν πολύ οι αρχαίοι Έλληνες, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, στην εξάσκηση του σώματος, έχοντας παράλληλα, και  την κατάλληλη διατροφή, την λεγόμενη σήμερα "μεσογειακή διατροφή".

Μέσα στην ανθρώπινη ιστορία, ο ηρωισμός δεν ήταν απλά μια αρετή, αλλά περισσότερο τέχνη, που δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η τέχνη του ήρωα, δεν είναι απλά να είσαι γενναίος, αλλά να είσαι τόσο ικανός, ώστε να τολμάς να κάνεις πράγματα που άλλοι ούτε τα φαντάζονται.  Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολυδιάστατης προσπάθειας, με βέλτιστη διατροφή, φυσική αγωγή και αυτοκυριαρχία και πνευματική ισορροπία.

Στην Κρήτη, υπάρχουν ακόμη, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, οι σωστές διατροφικές συνήθειες που μαζί με τη φυσική δραστηριότητα  των ορεσίβιων, διατηρούνται οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ηρώων. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα προσωνύμια που της αποδίδονται, είναι και σαν "Νησί των Ηρώων".

Τελικά, αν και δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στις ειδικές δυνάμεις, προσεγγίζει από άλλη οπτική γωνία, αυτό που αναφέρεται στην στρατιωτική ορολογία σαν "μαχητική ικανότητα". Είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν οι ειδικές δυνάμεις σ' όλο τον κόσμο: Την επίτευξη του ακατόρθωτου!

Ενδιαφέρον βιβλίο για διάβασμα!

Η απαγωγή του Γερμανού στρατηγού γυρίστηκε και ταινία το 1957, με πρωταγωνιστή τον Ντερκ Μπόγκαρτ με τον τίτλο "Ill met by moon light" και αν θέλετε μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.



Ανιχνευτής










Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Η επιχείρηση "Chariot"

Τραυματισμένοι Βρετανοί κομάντος αιχμάλωτοι, αμέσως μετά την καταδρομή.  
H  Επιχείρηση "Chariot", αναφέρεται στην αμφίβια επιχείρηση που πραγματοποίησε το Βασιλικό Βρετανικό Ναυτικό σε συνεργασία με το Σώμα Βρετανών Κομμάντος κατά των ναυπηγοεπισκευαστικών εγκαταστάσεων που είχαν κατασκευάσει οι Γερμανοί στην υπό κατοχή γαλλική πόλη Σεν Ναζέρ

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό την διοίκηση του Μικτού Επιτελείου (Combined Operations Command) στις 28 Μαρτίου 1942 και ο στόχος της επιτεύχθηκε, αν και οι απώλειες των Βρετανών σε έμψυχο και άψυχο υλικό ήταν βαριές.

Διαβάστε με λεπτομέρεια την όλη επιχείρηση, η οποία αποτελεί ένα εγχείρημα "Μπουρλότου" σε πιο μοντέρνα έκδοση, στο σύνδεσμο: "Chariot" 

Δείτε και το βίντεο που περιγράφει τα γεγονότα. Μία  πράξη γενναίων ανθρώπων.

Ανιχνευτής






Κυριακή 5 Απριλίου 2020

H "άτυχη" περίπολος μάχης

Χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας (Πηγή)

Μια βρετανική περίπολος μονάδας κομάντος, προετοιμάζεται στη βάση της, σε κάποιο νησί του Ειρηνικού, στις Νέες Εβρίδες για να εκτελέσει καταδρομή σε ιαπωνικό σταθμό επικοινωνιών για να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις του.

Με την καταστροφή του σταθμού επιδιώκεται να αποκοπεί η ενημέρωση των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων για 24 ώρες τουλάχιστον, σχετικά με την κίνηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων, προκειμένου να επιτευχθεί αιφνιδιασμός για την προσβολή ιαπωνικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στην περίπολο προσκολλάται και ένας Αμερικανός αξιωματικός διερμηνέας της ιαπωνικής γλώσσας, ο οποίος έχει σαν αποστολή να μιλήσει στον ιαπωνικό ασύρματο και να δώσει το σήμα "Όλα Καλά" πριν η περίπολος τον καταστρέψει. Η τακτική αναφορά κατάστασης δίνεται καθημερινά τα μεσάνυκτα από τους Ιάπωνες. Επομένως η ώρα προσβολής είναι ανελαστική. Το σήμα "Όλα Καλά" πρέπει να δοθεί τότε.

Έτσι ξεκινά η επιχείρηση. Η προπαρασκευή της περιπόλου, οι ενέργειες άμεσης αντίδρασης, η ενημέρωση του προσωπικού, η λήψη αποφάσεων του λοχαγού περιπολάρχη, αποτελούν ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Η σωρεία λαθών οδηγεί στην αποτυχία και στον αφανισμό της περιπόλου, από τους Ιάπωνες.

Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε αν παρακολουθήσετε μια παλιά ταινία της 10ετίας του '60 στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και ο τότε νεαρός, Μάικλ Κέιν. Πιέστε τον τίτλο της "To Late the Hero" και καλή παρακολούθηση.

Ανιχνευτής









Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Στα νησιά Φώκλαντ


Toν Απρίλιο του 1982 ξεκίνησε ο πόλεμος των Φώκλαντ. Μία πολύ ενδιαφέρουσα πολιτικοστρατιωτική διένεξη του περασμένου αιώνα. Ένας πόλεμος για το κύρος και την εθνική αξιοπρέπεια και από τις δύο πλευρές, για "μερικά ..νησάκια".

Στο στρατιωτικό σκέλος, για το οποίο θα μιλήσω, νικητές υπήρξαν  οι Βρετανοί, που υπερείχαν χαρακτηριστικά σε θέματα εκπαίδευσης προσωπικού. Ιδιαίτερα φάνηκε η διαφορά στον αγώνα ξηράς, γιατί στους άλλους κλάδους και οι Αργεντινοί φάνηκαν πολύ καλά προετοιμασμένοι.

Και δεν μιλάω για κάτι εξεζητημένο! Απαριθμώ κάποια βασικά σημεία: Φυσική κατάσταση, ατομική τακτική εκπαίδευση μαχητού, εκπαίδευση ειδικοτήτων, ευστοχία βολών φορητού οπλισμού, λογχομαχία. Αυτή είναι η διαχρονική, καλή "συνταγή" στην εκπαίδευση.

Οι Αργεντινοί διέθεταν τον πλέον σύγχρονο οπλισμό της εποχής, και μάλιστα είχαν την πρωτοπορία έναντι των Βρετανών σε διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης και σε τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή. Έκαναν θραύση στην αρχική φάση των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά υπήρχε η εμπειρία του παρελθόντος, ο επαγγελματισμός και η σωστή μαχητική ικανότητα. Θυμάμαι τότε,  ήμουν εκπαιδευόμενος στη Γερμανία στο Σχολείο Περιπόλων Μακράς ακτίνας, το γνωστό ILRRPS, με εκπαιδευτές των SAS, που κάποιοι απ' αυτούς,  έλαβαν την εντολή να παρουσιαστούν στο Σύνταγμα τους, για να αναλάβουν αποστολή.

Γερή εκπαίδευση! Μετά από χρόνια, συναντήθηκα πάλι σε κάποια "δραστηριότητα" με έναν απ' αυτούς και συζητήσαμε μερικά πράγματα των επιχειρήσεων. Θα πω μόνο ένα, που δεν είναι πια μυστικό. Η μεταφορά των ομαδικών πυρομαχικών του τμήματος, μοιράζονταν σε όλους. Έτσι ο κάθε κομάντος, κουβαλούσε εκτός από τα δικά του "μετά του όπλου" πυρομαχικά, και πυρομαχικά πολυβόλου και πυρομαχικά όλμων και εξτρά χειροβομβίδες. Σε κάθε περίπτωση, "ξεφόρτωναν" πυρομαχικά σε θέσεις βολής πολυβόλων ή όλμων 60χιλ. 

Ένα άλλο σημείο που μπορώ να πω είναι η λόγχη! Ναι, η λόγχη! Οι Αργεντινοί, δεν ήξεραν καν λογχομαχία! Οι Βρετανοί το κατάλαβαν από τις πρώτες συμπλοκές. Μόλις τους πλησίαζαν κοντά, ορμούσαν με τις λόγχες επάνω τους και οι άλλοι "κοκάλωναν", στη θέα της γυμνής λόγχης όπως μου εξήγησε ο ίδιος. Ειδικά όταν έβλεπαν πώς έκοβαν, "οι άτιμες"! Δεν μπορείτε να φαντασθείτε πώς επηρεάζουν το ηθικό!!

Πολλά διδάγματα βγήκαν από τις επιχειρήσεις εκείνες, και εξακολουθούν να διδάσκονται στα διάφορα στρατιωτικά σχολεία όλων των χωρών. Τα παθήματα γίνονται μαθήματα! 

Ίσως πάλι όχι! Ξεχνιούνται και αρχίζουμε απ' την αρχή! Τα θύματα παραμένουν θύματα!



Ανιχνευτής