Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Επιχείρηση "Καμάκι"

Η επιχείρηση "Καμάκι", ήταν αυτή που ίσως ενέπνευσε τον σκηνοθέτη της ταινίας "Και οι 12 ήταν καθάρματα".

Τον Μάρτιο του 1943, η συμμαχική υπηρεσία πληροφοριών, είχε "βάλει στο μάτι" τον στρατάρχη Ρόμελ. Πράκτορες και κατάσκοποι, παρακολουθούσαν συνεχώς τις κινήσεις του και τις συνήθειές του. Γίνονταν εκτιμήσεις για την δυνατότητα προσέγγισής του με σκοπό τη σύλληψή του ή ακόμη και την εκτέλεσή του.

Μετά την απόβαση στη Νορμανδία, οι σύμμαχοι συναντούσαν στο εσωτερικό της Γαλλίας ισχυρή αντίσταση των γερμανικών δυνάμεων, που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του Ρόμελ ο οποίος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιήσει την εντολή του Χίτλερ περί σθεναρής αντίστασης.

Οι συμμαχικές απώλειες συσσωρεύονταν χωρίς αποτέλεσμα και γι' αυτό, ο αντίπαλος στρατάρχης Μοντγκόμερι, συμφώνησε στην πρόταση σχεδίασης απαγωγής ή εξουδετέρωσης του Ρόμελ, ώστε ν' απαλλαγεί από τον πολύ σοβαρό και δύσκολο αντίπαλό του, θέτοντάς τον εκτός μάχης.

Έτσι σχεδιάστηκε η επιχείρηση "Gaff" ή στα ελληνικά "Καμάκι", η οποία ανατέθηκε σε ομάδα των SAS. Επικεφαλής της εξαμελούς ομάδας, τέθηκε ένας Γάλλος λοχαγός που ανήκε στους SAS. Ο χώρος που προσδιορίστηκε σαν το στρατηγείο του Ρόμελ, (γιατί εκείνη την ανώμαλη πολεμική περίοδο, γινόταν αγώνας για διατήρηση της αφάνειας και μικρού ίχνους στρατηγείων) ήταν ένα αρχοντικό σπίτι  στο χωριό La Roche-Guyon.

Μετά από τη σχετική προετοιμασία, η ομάδα έπεσε με αλεξίπτωτο το βράδυ της 18 Ιουλίου 1943 στην περιοχή της Ορλεάνης, για να διαπιστώσει, ότι ο Ρόμελ την προηγούμενη ημέρα είχε τραυματισθεί άσχημα, όταν το αυτοκίνητό του κτυπήθηκε από μαχητικό της βρετανικής  βασιλικής πολεμικής αεροπορίας, της γνωστής RAF και είχε αντικατασταθεί από άλλον Γερμανό στρατηγό.


Το αυτοκίνητο του Γερμανού στρατάρχη Ρόμελ, χτυπημένο από την βρετανική πολεμική αεροπορία στις 17 Ιουλίου 1943 (Πηγή)
Οι αεροπόροι χωρίς να το γνωρίζουν είχαν θέσει προσωρινά εκτός μάχης τον Γερμανό στρατάρχη. Η ομάδα των κομάντος δεν είχε πλέον αποστολή. Παρά την απρόοπτη κατάσταση, ξεκίνησαν πεζοί την επάνοδό τους στις φίλιες γραμμές, ενώ καθ' οδόν κτυπούσαν στόχους ευκαιρίας, με ενέδρες σε γερμανικά τμήματα και προκαλώντας δολιοφθορές. Έκαναν τον δικό τους πόλεμο επιστρέφοντας σώοι στις 12 Αυγούστου του 1943.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που σχεδιάστηκε η εξουδετέρωση του Ρόμελ. Η πρώτη απόπειρα έγινε δύο χρόνια πιο μπροστά στη Βόρειο Αφρική,  τον Νοέμβριο του 1941, από αμφίβιους καταδρομείς. Η επιχείρηση τότε είχε πλήρη αποτυχία, όπως θα πούμε άλλη φορά.

Και αυτή η ιστορία επίσης παρουσιάζεται σε ταινία για τη ζωή του Ρόμελ που μπορείτε να δείτε εδώ!


Ανιχνευτής






Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Τα παιχνίδια της δίψας

Πριν από μερικά χρόνια, δημοσιεύτηκε μια μελέτη σχετικά με την αφυδάτωση, από ειδική επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, για την οποία ενδιαφέρθηκε πολύ ο αμερικανικός στρατός, αλλά και οι Βρετανοί επίσης. 

Το θέμα της μελέτης αφορούσε στην αφυδάτωση και ειδικότερα στα αρχικά της στάδια, οπότε αναφέρεται σαν "ήπια αφυδάτωση". Πρόβλημα για όσους κυρίως ασχολούνται με ιδιαίτερα έντονες φυσικές δραστηριότητες, όπως οι αθλητές δρόμων αντοχής, ορειβάτες, κλπ, άτομα δηλαδή που εκτίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ύπαιθρο χωρίς εύκολη ίσως πρόσβαση σε νερό! Μέσα σ' αυτή την κατηγορία, συγκαταλέγεται όπως γίνεται αντιληπτό και στρατιωτικό προσωπικό, που ενεργεί σε συνθήκες μάχης, ή ανήκει στο χώρο των ειδικών δυνάμεων.

Αυτό λοιπόν που παρατηρήθηκε σε μια σειρά πειραμάτων ήταν το εξής:

1. Όταν το σώμα καταβάλλει μεγάλη φυσική προσπάθεια, αρχίζει να χάνει υγρά, μέσα από τη διαδικασία του ιδρώματος. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο, τα άτομα που έχουν υποστεί αυτή την μικρή αφυδάτωση (ήπιας μορφής), ανεξάρτητα από το πόσο καλά γυμνασμένα και αν είναι, αρχίζουν να μη σκέφτονται σωστά και να παίρνουν ασυνάρτητες, πολλές φορές αποφάσεις!

2. Ειδικά κάτω από την πίεση μιας έκτακτης κατάστασης, αρχίζει το μυαλό να δουλεύει σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, απ' αυτή που θα περίμενε κανείς! Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος ν' αρχίσει να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να διαθέσει λίγο χρόνο για να πιει νερό, γιατί δεν προλαβαίνει! Έτσι ξεκινά ένας "φαύλος κύκλος" κακών συλλογισμών που οδηγεί στην μη τήρηση κανόνων ασφαλείας και αυτοπροστασίας για επιβίωση. Ίσως κάπως έτσι την "πάτησαν" και πέθαναν από αφυδάτωση οι άτυχοι υποψήφιοι SAS κατά τη διάρκεια της επιλογής τους πριν από δύο χρόνια.

3. Ήπια αφυδάτωση της τάξης του 2% απώλειας υγρών του σώματος, επηρεάζει τον άνθρωπο που την έχει υποστεί, στην σωστή νοητική λειτουργία. Η συγκέντρωση της προσοχής και η μνήμη αρχίζουν να σταματούν. 

4. Το αίσθημα της δίψας εμφανίζεται, ακριβώς στη φάση της ήπιας αφυδάτωσης (έδειξε η επιστημονική έρευνα) που σημαίνει ότι ήδη το μυαλό έχει αρχίσει τη σύγχυση και δίνει λάθος εντολές στο σώμα. Απ' αυτό το σημείο και μετά, όσο αυξάνει η αφυδάτωση, τόσο περισσότερο επηρεάζεται και η πνευματική διαύγεια του ανθρώπου. 

Επίσης Γερμανοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στηριζόμενοι στην παραπάνω μελέτη έκαναν παρόμοια πειράματα και διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα τύπου Αλτσχάιμερ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την ήπια αφυδάτωση μπορεί κανείς να την πάθει και μέσα στην καθημερινή ζωή της πόλης, αν δεν φροντίζει να πίνει τακτικά νερό, ιδίως σε πολύ θερμές μέρες.  Κυκλοφόρησαν μάλιστα και κάποια άρθρα σχετικά με τους οδηγούς που κάνουν λάθη και χάνουν την ψυχραιμία τους μέσα στους μπουκωμένους από αυτοκίνητα και πολυσύχναστους δρόμους, αποδίδοντας την συμπεριφορά τους ακριβώς σ' αυτή την περίπτωση! 

Το συμπέρασμα απ' όλη αυτή την ιστορία είναι ότι δεν θα πρέπει κανείς να διψάσει πολύ για να πιει νερό, αλλά να φροντίζει τακτικά ν' αναπληρώνει τα υγρά που χάνει.  Η δίψα είναι το κυριότερο σημείο που μας οδηγεί στο να πίνουμε για να διορθώσουμε την απώλεια νερού που έχουμε. Και δεν πρέπει να την αγνοούμε, ούτε να την αψηφούμε! 

Αμερικανός αλεξιπτωτιστής νοσοκόμος, δίνει τις πρώτες βοήθειες σε συνάδελφό του που έχει υποστεί αφυδάτωση από την ζέστη και την μεγάλη καταβολή σωματικής προσπάθειας κατά τη διάρκεια επιχείρησης ανεύρεσης Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν. (Παλιά φωτογραφία)
Στη στρατιωτική εκπαίδευση σε κατάσταση επιβίωσης, η ανεύρεση νερού είναι από τα σημαντικότερα μαθήματα που διδάσκονται και που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Εάν η ήπια αφυδάτωση δεν διορθωθεί, τότε το στόμα ξηραίνεται, κοκκινίζει το δέρμα, εμφανίζεται μια έντονη κούραση και μειώνονται οι λειτουργικές ικανότητες του οργανισμού.

Για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε και τι πρέπει να προσέχουμε έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο. Αλλά δεν πρέπει να πέσουμε στην αντίθετη πλευρά, γιατί ούτε και η υπερκατανάλωση νερού βοηθάει! Είναι εξ ίσου βλαβερή, αν δεν υπάρχει μέτρο! Βασικά είναι δυνατόν να προκαλέσει υπονατριαιμία, πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Όσοι έχουν βρεθεί σε ακραίες καταστάσεις μπορούν ν' αντιληφθούν το οδυνηρό συναίσθημα της δίψας που δεν μπορεί ικανοποιηθεί! Εκείνη την ώρα σου έρχεται τρέλα, και περιμένεις πως και πως να βρεις τον τρόπο ή τον τόπο ανεύρεσης νερού!

Μου έχει μείνει στη μνήμη ένα παρόμοιο περιστατικό  κάποτε,  περπατώντας μεγάλα δρομολόγια στη βορειοανατολική Λέσβο, στην περιοχή των Νέων Κυδωνιών με τους πεζοναύτες! Έκανε πολύ ζέστη και έπρεπε να διανύσουμε μια απόσταση γύρω στα 20 χιλιόμετρα περίπου, για να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό προς τη θάλασσα, ξεκινώντας από τη Νάπη. Το νερό λιγοστό στην περιοχή και υπήρχαν βρύσες μόνο σε συγκεκριμένα σημεία!  

Η πολύ ζέστη, ανάγκασε πολλούς (νέους) να πιουν γρήγορα το νερό τους, περιμένοντας την επόμενη στάση ανεφοδιασμού. Έλα όμως που το κακοτράχαλο γυμνό έδαφος και ο αδυσώπητος ήλιος δεν συμφώνησαν με αυτή την ...κακή ιδέα! Έτσι ξεκίνησε για πολλούς το "παιχνίδι της δίψας" μέχρι να φτάσουν στην πολυπόθητη βρύση. 

Με τη γλώσσα "τσαρούχι" μετά από μερικές ώρες, το τμήμα έφτασε κοντά στο νερό και όλοι αναθάρρησαν! Όλοι όμως ήξεραν ότι δεν θα έπρεπε να πιουν το νερό γρήγορα και απότομα και έτσι κάθισαν χάμω περιμένοντας "στωικά" το παράγγελμα του επιλοχία όταν θα ερχόταν η σειρά τους για ανεφοδιασμό. Γέμιζαν τα παγούρια και έπιναν αργά, γουλιά-γουλιά το δροσερό νερό. Πριν ξεκινήσουμε για το τελευταίο κομμάτι της πορείας, ήταν γνωστό ότι τα παγούρια θα έπρεπε να τα έχουν γεμάτα.

Ήλθε και η σειρά ενός πεζοναύτη, που ήταν γνωστός "μαγκάκος" και είχε πάντα κάτι να σχολιάσει στους άλλους! Βούτηξε την ..κεφάλα του στη γούρνα και άρχισε να πίνει ασυναίσθητα με βουλιμία, ξεχνώντας τις οδηγίες για το αντίθετο! Μόλις τελείωσε, σήκωσε το κεφάλι του κοιτώντας τους άλλους με ύφος απαξιωτικό, γιατί έκαναν "σαν παρθένες" όπως έλεγε! Όμως, "πίσω είχε η αχλάδα την ουρά"!

Τα δύσκολα για τον τύπο, ξεκίνησαν μετά από μόλις 500 μέτρα περπατήματος, το πολύ νερό δεν βοήθησε καθόλου στην άνεσή του! Ξεκίνησε με τάση για εμετό, τον οποίο δεν απέφυγε τελικά, στη συνέχεια ακολούθησαν ζαλάδες και τελικά κατέληξε να τον κουβαλάνε τα ..."κορόιδα"! Επειδή δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε, μας καθυστέρησε για μια ώρα ακόμη! Γιατί οι πεζοναύτες δεν αφήνουν ποτέ δικό τους πίσω!

Μετά απ' αυτό ο ..εξυπνάκιας έγινε "τύπος και υπογραμμός". Όλοι από αρκετό νερό στην πλάτη για τις επόμενες μέρες! Κανείς δεν ρίσκαρε να πάθει τα ίδια ξανά! 

Από αυτές τις ασκήσεις που κάναμε παλιά, έβγαιναν πολλά καλά! Μαθαίναμε ο ένας τον άλλον, τα παθήματα γίνονταν μαθήματα και βέβαια η εμπειρία έδινε άλλον αέρα, τον αέρα του μαχητή!


Ανιχνευτής




Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Η επίθεση στον Ειρηνικό

Απόβαση στη Σαϊπάν 15 Ιουν 1945
Υπάρχουν πάνω από 10000 νησιά στο Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκονται μεταξύ της Ασίας και της Αμερικής, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει μικρή γεωπολιτική σημασία σε περιόδους ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όμως, πολλά από αυτά αποτέλεσαν  προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ δύο εθνών  που βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους: της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

Το πολεμικό και δραματικό ντοκιμαντέρ που παραθέτω παρακάτω, είναι τραβηγμένο από την Υπηρεσία  Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο πριν από το τέλος του πολέμου.

Μετά από μια πολύτιμη εισαγωγή που περιγράφει την επικρατούσα κατάσταση στα διάφορα νησιά του Ειρηνικού κάνει μια αποτελεσματική χρήση σχηματικών παραστάσεων και γραφικών για να περιγράψει την εξάπλωση της ιαπωνικής στρατιωτικής δύναμης από τη βάση της, μέχρι  νότια  στην Αυστραλία,  και την προσβολή αμερικανικών βάσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. 

Παρέχει εξαιρετική επεξήγηση της προετοιμασίας των συμμαχικών δυνάμεων   και ιδιαίτερα των ΗΠΑ,  για την εκτέλεση  αντεπιθέσεων εναντίον της Ιαπωνίας, με  προώθηση από νησί σε νησί, κατόπιν αιματηρών αγώνων. 

Σημειώνεται ότι όλες οι σκηνές γυρίστηκαν από πολεμικούς ανταποκριτές που ακολουθούσαν από κοντά τις μαχόμενες δυνάμεις. Πολύ καλό ιστορικό βίντεο που εντυπωσιάζει.


Ανιχνευτής






Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Καιρός στη θάλασσα...










Οι άνθρωποι της θάλασσας, ναυτικοί και ψαράδες, από τα πανάρχαια χρόνια, έχουν συμπυκνώσει τις εμπειρίες τους και με πρακτικό τρόπο μπορούν να προβλέψουν τον καιρό, ιδιαίτερα τον τοπικό καιρό στην περιοχή που έχουν ζήσει. Έτσι μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα και να αντιμετωπίσουν τα μπουρίνια και τις φουρτούνες. 

Δυστυχώς δεν  συμβαίνει το ίδιο, με τις οικονομικές φουρτούνες... 

Δείτε παρακάτω μερικές πρακτικές παρατηρήσεις ναυτικών  που μπορούν να βοηθήσουν όποιους ασχολούνται με τη θάλασσα και ταξιδεύουν με μικρά φουσκωτά και ταχύπλοα, πέρα από τα σύγχρονα όργανα ναυσιπλοΐας:

• Όταν ο ήλιος είναι θαμπός ή λευκός, προβλέπεται βροχή.

• Όταν ο ήλιος δύει πίσω από πυκνά σύννεφα, και ο ορίζοντας προς την Ανατολή είναι χαλκόχρωμος, προβλέπεται βροχή.

• Όταν ο ήλιος κατά τη δύση του ακτινοβολεί μέσα από τα σύννεφα, προβλέπεται άνεμος και κακοκαιρία.

• Όταν ο ήλιος είναι πολύ ζεστός και η ατμόσφαιρα αποπνικτική, προβλέπεται βροχή.

• Όταν ο ήλιος είναι χλωμός ή κοκκινόχρωμος κατά την ανατολή του και πίσω από σύννεφα, προβλέπεται βροχή.

• Όταν η σελήνη φαίνεται αμυδρά, προβλέπεται βροχή.

• Όταν η σελήνη δύο ημέρες πριν από την πανσέληνο ή και κατά την πανσέληνο καθώς ανατέλλει έχει κόκκινο χρώμα, προβλέπεται ενίσχυση του ανέμου.

• Όταν η σελήνη είναι φωτεινή τόσο όταν είναι πανσέληνος όσο και όταν είναι κατά το ένα τέταρτο, προβλέπεται καλός καιρός.

• Όταν η σελήνη του ενός τετάρτου είναι όρθια, προβλέπεται καλός καιρός.

• Όταν η σελήνη του ενός τετάρτου είναι πλάγια, προβλέπεται κακοκαιρία.

• Όταν η σελήνη ή ο ήλιος περιβάλλονται από μικρό κύκλο (στέμμα), προβλέπεται βροχή.

• Όταν περιβάλλονται από μεγάλο κύκλο (στέμμα), προβλέπεται καλός καιρός.

• Όταν τα αστέρια είναι θαμπά, προβλέπεται βροχή.

• Όταν έχουμε πανσέληνο δύο φορές τον ίδιο μήνα, προβλέπεται βροχή.

• Όταν τα ψάρια αναδύονται ή κινούνται κοντά στην επιφάνεια, προβλέπεται βροχή.

• Η ηλιακή και σεληνιακή άλως, φέρνουν βροχή ή άνεμο.

• Αν οι γλάροι το πρωί φεύγουν ανοιχτά, θα έχουμε καλό καιρό. 

• Αν οι γλάροι παραμένουν κοντά στη στεριά, θα έχουμε κακοκαιρία. 

• Αν τα χταπόδια τρυπώνουν στα λαγούμια τους και τα σκεπάζουν με βότσαλα, προμηνύεται φουρτούνα.

• Αν τα σύννεφα τρέχουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τον αέρα, θα ξεσπάσει θύελλα. 

• Αν τα σύννεφα μοιάζουν να κυνηγάνε το ένα το άλλο, θα έχουμε θύελλα.

• Αν αστράφτει στο Βορρά, θα φυσήξει δυνατός αέρας.

• Αν αστράφτει στο Νότο, θα έχουμε βροχή. 

• Αν αστράφτει και βροντάει συγχρόνως, προμηνύεται καταιγίδα. 

• Αν βροντάει τη νύχτα, υπάρχει περίπτωση καταιγίδας.
• Αν βροντάει το πρωί, θα φυσήξει αέρας από τη διεύθυνση που ακούγονται οι βροντές.

• Αν σηκωθεί αέρας πριν από τη βροχή, γρήγορα θα καλοσυνέψει.

• Αν σηκωθεί αέρας μετά τη βροχή, θα φυσήξει ακόμα περισσότερο.

• Αν οι κάβοι και οι βραχονησίδες φαίνονται να προεξέχουν από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι σημάδι πως θα φυσήξουν νοτιάδες.





Περισσότερα θα βρείτε στο εξαιρετικό ιστολόγιο ΕΔΩ

Για όσους ασχολούνται με το ψάρεμα, υπάρχουν καλές πληροφορίες, ΕΔΩ

Καλά ταξίδια με μπουνάτσα,  και ο Άι Νικόλας να μας βοηθήσει..

Όσο για τα βουνά, έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο.



Ανιχνευτής