Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Δουνκέρκη


Ναυτική επιβίβαση των Βρετανικών δυνάμεων στην Δουνκέρκη (Σκηνή από το ντοκιμαντέρ του Frank Capra Why We Fight.) Πηγή
Η μάχη της Δουνκέρκης έλαβε χώρα ανάμεσα στις δυνάμεις της Ναζιστικής Γερμανίας και των στρατευμάτων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βελγίου, στα πλαίσια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Δόθηκε στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου του 1940 στη Δουνκέρκη, το βορειότερο λιμάνι της Γαλλίας, στο Στενό της Μάγχης
Αποτελεί ίσως μια μοναδική περίπτωση αμφίβιας αποχώρησης μιας μεγάλης δύναμης, υπό την πίεση του εχθρού. Το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα που είχε σταλεί στη Γαλλία για την ενίσχυση των Γάλλων στον αμυντικό αγώνα τους εναντίον των Γερμανών, μόλις και μετά βίας κατόρθωσε να διαφύγει την αιχμαλωσία, μετά από μεγάλη προσπάθεια εκκένωσης από  τις ακτές της Δουνκέρκης.

Ακόμη και σήμερα, οι ιστορικοί μελετητές αναρωτιούνται, γιατί οι Γερμανοί σταμάτησαν τις εχθροπραξίες για 48 ώρες και έδωσαν "σανίδα σωτηρίας" στους Βρετανούς για να φύγουν.
 Δείτε πιέζοντας τον σύνδεσμο: "Δουνκέρκη"  ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ  για τις λεπτομέρειες αυτής της ιστορικής μάχης.

Ανιχνευτής


Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ


(Ανακοίνωση της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών)

 Την Κυριακή, 31 Μαΐου 2020, έλαβε χώρα η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων στους υπέρ των Ιερών και Οσίων αγώνες του Έθνους, το οποίο διοργανώνει η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων σε ετήσια βάση στο Μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι. Παρόμοια εκδήλωση γίνεται και στο αντίστοιχο Μνημείο στην Ρεντίνα, στην έδρα της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ. 



 Λόγω των ειδικών συνθηκών εξ αιτίας του COVID-19, η εκδήλωση έγινε σε πολύ στενό κύκλο. 

 Παρέστησαν οι κ.κ. ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ, οι κ.κ. Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ, ο Δκτής της ΑΣΔΕΝ, οι υπεύθυνοι της τελετής Δντής ΓΕΣ/ΔΕΔ, ο Δκτής του ΚΕΕΔ και το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. 

 Εκτός της στρατιωτικής αντιπροσωπείας, παρέστησαν ο Δήμαρχος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και ο Μητροπολίτης Γλυφάδας-Ελληνικού-Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, ο οποίος ετέλεσε το εκκλησιαστικό μέρος της τελετής. 

 Επί πλέον παρέστησαν ο Αντγος ε.α. κ. Κόρκας Κων/νος, Επίτιμος Δκτής Στρατιάς και πρεσβύτερος εν ζωή Ιερολοχίτης και Καταδρομέας πολεμιστής, οι κ.κ Πρόεδροι της ΕΑΑΣ (ως εκπρόσωπος των εν αποστρατεία στελεχών του ΣΞ) και της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών (ως εκπρόσωπος των εν αποστρατεία στελεχών και των εν εφεδρεία και παλαιών οπλιτών των Ειδικών Δυνάμεων). 

 Στο τελετουργικό, αναφέρθηκαν οι πεσόντες στις επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου και των Δυνάμεων Καταδρομών από το 1942 μέχρι το 1974, κατά περίοδο και κατά Μονάδα και Ανεξάρτητο ΛΟΚ, αμιγώς Ελληνικής και Ελληνοκυπριακής επανδρώσεως Μονάδων, σε Βόρειο Αφρική, Ελλάδα και Κύπρο. 

 Εκτός της καθιερωμένης ομιλίας του Δντού ΓΕΣ/ΔΕΔ, σύντομες ομιλίες και χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. ΥΕΘΑ και ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, την «ακονισμένη αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων». Χαρακτηριστικό και των δύο ήταν η σαφής εκπομπή μηνυμάτων προς κάθε επιβουλευόμενο της Εθνικής κυριαρχίας. 

 Τα λόγια του ιδρυτή των Δυνάμεων Καταδρομών αειμνήστου Υπτγου Ανδρέα Καλίνσκη, αντήχησαν δια της ομιλίας του Δντού ΓΕΣ/ΔΕΔ, η οποία κάλυψε και ξεδίπλωσε με λίγα και σεμνά λόγια το μεγαλείο και τον συμβολισμό της ημέρας και της ιστορίας της, από την κορυφή του Ιερού Βράχου: 

«ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ Ή ΟΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ, ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ! ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ, ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ! ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ! ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΕΙΣΜΑ. ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ! ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ. Η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΗ ΜΑΣ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ». 

 Το πλέον συναισθηματικά φορτισμένο σημείο της τελετής απετέλεσε η στιγμή της καταθέσεως στεφάνου από τον 100 ετών Ιερολοχίτη, υποστηριζόμενο από τον Πρόεδρο της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, δίδοντας ένα συμβολικό μήνυμα της «οικογένειας» και της από γενιά σε γενιά μεταδόσεως του πνεύματος και της ατσάλινης θελήσεως των Καταδρομέων. 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ: 


Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν το 1953, όταν Διοικητής των Δυνάμεων Καταδρομών ήταν ο αείμνηστος Υποστράτηγος Ανδρέας Καλίνσκης, από τον Βασιλέα Παύλο Α’. 





ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ 


(στο 3’ 43’’) 

Κείμενο ρεπορτάζ, 30 Απριλίου 1953: Στο Στρατόπεδο των Δυνάμεων Καταδρομών στη Βουλιαγμένη προσέρχονται ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος με τη σύζυγό του Μαρία Παπάγου, ο Βασιλιάς Παύλος, η Βασίλισσα Φρειδερίκη και άλλοι επίσημοι για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων των Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ). Ο Βασιλιάς Παύλος πραγματοποιεί τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, στο οποίο και καταθέτει στεφάνι. Ακολουθεί παρέλαση των ανδρών των ΛΟΚ ενώπιον του Βασιλιά Παύλου και των υπολοίπων επισήμων.