Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Η καταδρομή στο Σαιν Ναζέρ

Επιχείρηση "Chariot"! Η μεγαλύτερη καταδρομική επιχείρηση που έγινε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μια τολμηρή επιχείρηση των Βρετανών κομάντος, έλαβε χώρα την νύκτα της 28 Μαρτίου του 1942 στις προβλήτες του  γαλλικού αλλά γερμανοκρατούμενου Σαιν Ναζέρ.

Ήταν μια ηρωική καταδρομική επιχείρηση, και παρά τις πολλές απώλειες σε προσωπικό, είχε επιτυχές αποτέλεσμα για τους συμμάχους. Κατάφερε σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του μέχρι τότε αήττητου γερμανικού στρατού. Οι ηρωικές πράξεις των Βρετανών κομάντος ανταμείφθηκαν με  την απονομή  5 σταυρών της Βικτόρια και ακόμη 80 παράσημων για επίδειξη ανδρείας.

Παρακάτω δείτε ένα σχετικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την επιχείρηση, αλλά και την εκπαίδευση Βρετανών κομάντος-πεζοναυτών με λεπτομέρειες. Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σύγκριση της τότε εκπαίδευσης με την σύγχρονη που δεν έχει αλλάξει πολύ.

Έμφαση δινόταν και εξακολουθεί να δίνεται στην φυσική αγωγή μάχης! Πρωτοποριακή εκπαίδευση εκείνη την εποχή, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία μέχρι σήμερα σε όλους τους σύγχρονους στρατούς και ιδιαίτερα στις ειδικές δυνάμεις.

Ανιχνευτής  






Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

1912. Η ελληνική απόβαση στη Λέσβο.

1912 Λέσβος. Ναυτικό άγημα εκτελεί έφοδο σε ύψωμα, κατά των τουρκικών θέσεων. Ο τυμπανιστής δίνει τον ρυθμό! (Πηγή)
Πολύ λιτά,  το στρατιωτικό ιστορικό επετειολόγιο  στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ γράφει:

"Ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού από 1.000 άνδρες, υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκη, που επέβαιναν στο θωρηκτό ""Αβέρωφ"" και σε τρία επίτακτα ατμόπλοια, αποβιβάζονται στις 14:00 (της 8 Νοεμβρίου 1912) στη Μυτιλήνη. 

Η τουρκική φρουρά, αποτελούμενη από 2.000 άνδρες, συμπτύσσεται στο εσωτερικό του νησιού, όπου και υποχρεώνεται να παραδοθεί στις 8 Δεκεμβρίου 1912, μετά από μάχη στην περιοχή του χωριού Κλαπάδος. Έτσι ολόκληρη η Λέσβος καθίσταται πλέον ελεύθερη."

Με λίγα λόγια, αναφέρεται η επιχείρηση απελευθέρωσης-ανακατάληψης της νήσου Λέσβου, που τόσο πολύ φορτώνεται σήμερα από τους απελπισμένους Σύρους πρόσφυγες.

Η προσπάθεια απελευθέρωσης του νησιού κράτησε ένα μήνα, με τους Τούρκους ν' αντιστέκονται. Πώς ακριβώς έγινε η διεξαγωγή της επιχείρησης, περιγράφεται με σαφέστατο τρόπο σε ένα εξαιρετικό ιστολόγιο  της Λέσβου, που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Το ενδιαφέρον σ' αυτή την επιχείρηση, είναι ότι αποτελεί μια από τις πρώτες αποβατικές ενέργειες του ελληνικού στρατού! Μια διακλαδική επιχείρηση της εποχής! Τίποτα δεν έγινε χωρίς κόπο και αίμα!


Ανιχνευτής