Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Οι "άγνωστοι" ειδικοί παρατηρητές πυροβολικού

 (Αναδημοσίευση άρθρου του 2013) 

"Δουλεύοντας μέσα σε μια μικρή και καλά δεμένη ομάδα άριστα εκπαιδευμένων στρατιωτών, με αφάνεια και μυστικότητα, εντοπίζεις εχθρικούς στόχους. Μόλις τους εντοπίσεις, διαβιβάζεις την πληροφορία στους διοικητές του πεδίου της μάχης, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν την επόμενη κίνησή τους. Μπορείς επίσης να αιτηθείς και να κατευθύνεις  πυρά ισχυρών όπλων όπως μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων, πυροβόλων και επιθετικών ελικοπτέρων"

Με αυτά τα απλά λόγια, δίνεται η εξήγηση αυτής της ειδικότητας πυροβολικού, στους ενδιαφερόμενους υποψήφιους νεαρούς, μέσα στην πολύ προσεγμένη και ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα του βρετανικού στρατού. Εκεί υπάρχει ειδικός χώρος που περιγράφει όλες τις ειδικότητες και εξηγεί τι κάνουν και τι προσόντα χρειάζεται κάποιος, για να δηλώσει υποψηφιότητα για πρόσληψη (Role finder).

Εποχούμενη περίπολος ειδικών παρατηρητών στο Αφγανιστάν (Πηγή)


Αυτοί οι εδικοί παρατηρητές πυροβολικού, (special gunfire observers) που είναι σχεδόν ..άγνωστοι ακόμη και μέσα στο βρετανικό στρατό, κάνουν πολύ καλή δουλειά! Εκπαιδεύονται  όπως το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων σε αρκετά παρεμφερή αντικείμενα και διεισδύουν μέσα στην εχθρική περιοχή αναζητώντας πληροφορίες και εντοπίζοντας στόχους.

Την 10ετία του '80 και σίγουρα παλιότερα κατά την διάρκεια της ψυχροπολεμικής εποχής, αυτές οι ειδικές ομάδες παρατηρητών πυροβολικού, είχαν συγκεκριμένη αποστολή στην ηπειρωτική Ευρώπη: Να παραμείνουν στα μετόπισθεν του αντιπάλου (stay behind operations), σε περίπτωση επιτυχούς προέλασης των σοβιετικών και να καταδεικνύουν στόχους στα συμμαχικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Ήταν κάτι ανάλογο με τις περιπόλους αναγνώρισης μακράς ακτίνας δράσης, που η κύρια αποστολή τους όμως, ήταν η αναγνώριση σε μεγαλύτερο βάθος στα μετόπισθεν του εχθρού  και η συλλογή-διαβίβαση πληροφοριών.

Την περίοδο εκείνη, πολλές περίπολοι παρατηρητών του βρετανικού πυροβολικού εκπαιδεύονταν στη Διεθνή Σχολή Περιπόλων Αναγνώρισης Μακράς Ακτίνας Δράσης (International Long Range Recconaissance Patrol School, ILRRPS). Περισσότερο δε ο "Επίτιμος Λόχος Πυροβολικού" (Honourable Artillery Company, HAC), επιπέδου μονάδας, που υποστήριζε τότε, την βρετανική Στρατιά του Ρήνου (British Army of the Rhine).

Η εκπαίδευση σε σχολεία περιπόλων, CQB, Επιβίωσης-Διαφυγής, νοσοκόμων και αναγνώρισης ταυτότητας εχθρικού προσωπικού και υλικού, ήταν κοινή μαζί με το προσωπικό ειδικών δυνάμεων των χωρών που έστελναν εκπαιδευόμενους.


Ο βρετανικός στρατός, πρωτοπόρος στη χρήση ειδικών παρατηρητών πυροβολικού, διαθέτει   την 4/73 πυροβολαρχία ειδικής παρατήρησης, εντεταγμένη  στο 5ο σύνταγμα πυροβολικού (5th Regiment Royal Artillery ) το οποίο έχει σαν κύρια αποστολή την επιτήρηση και τον εντοπισμό στόχων στην περιοχή επιχειρήσεων.

Οι υποψήφιοι γι΄αυτή την πυροβολαρχία, εκτός από τα σχολεία του Όπλου τους, διέρχονται ένα ειδικό σχολείο διάρκειας 18 εβδομάδων, το "Σχολείο Περιπόλων Ειδικών Παρατηρητών" που αναφέρεται σε όλο το φάσμα τακτικής περιπόλων, εγκατάστασης παρατηρητηρίου, βολών μάχης, πρώτων βοηθειών, επιβίωσης, αλλά και επικοινωνιών και κατάδειξης στόχων.Μετά από την επιτυχή τους αποφοίτηση φέρουν στον αριστερό ώμο το ..σπάνιο σήμα που βλέπετε δίπλα. Το λατινικό λογότυπό τους είναι "Lateo" που σημαίνει "Κρύβομαι".

Καλύπτουν κυρίως τις αποστολές του εν ενεργεία πυροβολικού, ενώ ο "Επίτιμος Λόχος Πυροβολικού"  στον οποίο εντάσσονται πολλοί ευγενείς της αγγλικής αριστοκρατίας, ανήκει εν μέρει στην εφεδρεία.

Στις ειδικές δυνάμεις όμως, υπάρχει και μια άλλη πυροβολαρχία ειδικών παρατηρητών. Είναι η 148 ειδική πυροβολαρχία προκεχωρημένων παρατηρητών-κομάντος (148 Commando Forward Observation Battery "Meiktila"), εντεταγμένη στο 29 Σύνταγμα πυροβολικού των Πεζοναυτών, (επίπεδο μονάδας, ανεξάρτητα από τον τίτλο) το οποίο με τη σειρά του ανήκει στην 3η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Είναι εκπαιδευμένοι στη διείσδυση από ξηρά, θάλασσα και αέρα με κάθε μέσον (υποβρύχια, αλεξίπτωτα, ταχύπλοα, οχήματα μάχης, ελικόπτερα κλπ) και στην κατάδειξη στόχων πρωτίστως για ναυτικό πυροβολικό, αλλά και για πολεμική αεροπορία, επιθετικά ελικόπτερα και  πυροβολικό μάχης. Το προσωπικό της πυροβολαρχίας, έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων.

Βρετανός ειδικός παρατηρητής της 148 πυροβολαρχίας σε περιπολία στο Αφγανιστάν (Πηγή)

Η πυροβολαρχία είναι συγκροτημένη σε οκτώ  Ομάδες Πυρών Υποστήριξης (Fire Support Teams, FST), όπως λέγονται, των 6 ατόμων. Κάθε ομάδα διοικείται τυπικά από ένα λοχαγό του πυροβολικού και τα υπόλοιπα μέλη είναι 1 υπαξιωματικός  βοηθός ομαδάρχη, 2 επικοινωνιών, 1 πυροβολητής-χειριστής οργάνων κατάδειξης και 1 νοσοκόμος. Η ομάδα μπορεί να λειτουργήσει και χωρισμένη  σε δύο υποομάδες. Φέρουν ατομικά τυφέκια SA80a2, Minimi και όποτε απαιτείται,  πολυβόλα 7,62 χιλ.

Ο ειδικός εξοπλισμός τους περιλαμβάνει:



Η εκπαίδευση ενός πυροβολητή μέχρι να φτάσει να ενταχθεί στην πυροβολαρχία "Meiktila"(όνομα που πήρε προφανώς από τη συμμετοχή της στην ομώνυμη μάχη κατά το 2ο ΠΠ), περνά από τα παρακάτω στάδια:

1. Βασική εκπαίδευση μαχητή που διαρκεί 49 εβδομάδες για όσους εθελοντές κατατάσσονται σε ηλικία από 16 έως 17 ετών και 14 εβδομάδες για όσους είναι ηλικίας 17 μέχρι 33 ετών. Στους μικρούς, όπως εξηγείται, γίνεται και σχολική επιμόρφωση σε ειδικό στρατιωτικό κολέγιο-κέντρο εκπαίδευσης, γι' αυτό και η βασική εκπαίδευση έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Η στρατιωτική εκπαίδευση των μεγάλων, γίνεται σε διαφορετικό στρατόπεδο.  Όπως και να το κάνουμε, η βρετανική βασική στρατιωτική εκπαίδευση είναι πολύ καλά έως άριστα συγκροτημένη, γι' αυτό και η ποιότητα του στρατιωτικού προσωπικού είναι πολύ υψηλή. Αυτή είναι και η πρώτη φάση εκπαίδευσης

2. Ακολουθεί η 2η φάση, διάρκειας 15 εβδομάδων που γίνεται σε άλλη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της προκεχωρημένης εκπαίδευσης, εκτός από αντικείμενα πυροβολικού, μαθαίνουν υποχρεωτικά όλοι οδηγοί και ειδικότερα, εκπαιδεύονται στην οδήγηση σε ανώμαλο δρόμο. Επίσης μαθαίνουν χειρισμό ασυρμάτων μέσων και επικοινωνίες. Η τελευταία εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην αξιολόγηση, με έμφαση στα αθλητικά τεστ.

3. Μετά ακολουθεί ειδική εκπαίδευση στην τακτική των περιπόλων για 18 εβδομάδες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, για εκτέλεση αποστολών σε κάθε είδους περιοχή και κλίμα.

4. Τέλος, για να φορέσουν τον πράσινο μπερέ του πεζοναύτη και να φορέσουν το στιλέτο του κομάντος στον αριστερό ώμο (άνδρες ή γυναίκες), πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν και το Σχολείο Ετέρων Όπλων (All Arms Commando Course) που έχει θεσπιστεί για όσους προέρχονται από άλλα Όπλα και Σώματα, διάρκειας 8 εβδομάδων. Τα αντικείμενα εκπαίδευσης αυτού του Σχολείου περιλαμβάνουν:
  • αμφίβια εκπαίδευση (λέμβους, καγιάκ, κολύμβηση μάχης)
  • αναρριχήσεις
  • ελικόπτερα
  • τακτική μικρών κλιμακίων 
Τελικά, στα πλαίσια της μονάδας τους εξειδικεύονται ακόμη περισσότερο με ασκήσεις και με ακόμη πιο ειδική εκπαίδευση όπως αλεξιπτώτων ή βατραχανθρώπου,  για να μπορούν ν' ακολουθούν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όπου χρειασθεί. Ήδη έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Τα κριτήρια σωματικής δοκιμασίας που πρέπει υποχρεωτικά να καλύψει κάθε εθελοντής εκπαιδευόμενος έχουν ενδιαφέρον σ' αυτό το Σχολείο Ετέρων Όπλων.

-Βασική-αρχική δοκιμασία (Φέρουν στολή εκστρατείας, ατομικό οπλισμό και εξάρτηση βάρους 9,5 κιλά)

  • αναρρίχηση σε σκοινί ύψους 9 μέτρων
  • Διέλευση στίβου μάχης σε 5 λεπτά
  • Μεταφορά τραυματία με τον φόρτο του σε απόσταση 200 μέτρων εντός 1,5 λεπτού.
  • Επίπλευση σε πισίνα
-Αξιολόγηση  κατά τη διάρκεια του σχολείου (όποιος αποτυγχάνει κόβεται)
  • Σύντονη πορεία 6 χιλιομέτρων σε 40 λεπτά στα πλαίσια ομάδας με πλήρη εξάρτηση βάρους 9,5 κιλών και ατομικό οπλισμό
  • Σύντονη πορεία 10 χιλιομέτρων με φόρτο όπως παραπάνω σε 60 λεπτά
  • Πορεία 20 χιλιομέτρων με φόρτο και οπλισμό συνολικού βάρους 31 κιλών, εντός 4 ωρών και 40 λεπτών. 
-Τελική αξιολόγηση φυσικής κατάστασης (την τελευταία εβδομάδα του σχολείου)
  • Δρόμος αντοχής 3 χιλιομέτρων με πλήρη εξάρτηση βάρους 9,5 κιλών και ατομικό οπλισμό, σε ανώμαλο έδαφος με υδάτινα κωλύματα και στη συνέχεια επί χωματόδρομου για 6,5 χιλιόμετρα μέσα σε 73 λεπτά. Αμέσως μετά βολή από απόσταση 200 μέτρων με ελάχιστο όριο επιτυχίας βολών 6/10.
  • Σύντονη πορεία 15 χιλιομέτρων στα πλαίσια ομάδας μέσα σε 90 λεπτά με πλήρη εξάρτηση και οπλισμό. 
  • Διέλευση στίβου εμποδίων "Ταρζάν" σε χρόνο κάτω από 12 λεπτά, με πλήρη εξάρτηση και οπλισμό.
  • Πορεία 48 χιλιομέτρων σε ανώμαλο έδαφος με φόρτο μάχης 18 κιλών και ατομικό οπλισμό εντός 9 ωρών.
Δυνατό πρόγραμμα! Είναι για όσους τους αρέσει! Όπως λέει και η ιστοσελίδα του βρετανικού ΓΕΣ:

Πρέπει να σ' αρέσει:
Να ριψοκινδυνεύεις και να αισθάνεσαι την αδρεναλίνη
Να ασχολείσαι με υπαίθριες δραστηριότητες
Να λαμβάνεις ευθύνη και  αποφάσεις
Να οδηγείς οχήματα
Η τεχνολογία υπολογιστών
Η λήψη φωτογραφιών



Ανιχνευτής





























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.