Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Το Ελληνικό Επιχειρησιακό Συγκρότημα (The Greek Operational Group)

(Αναδημοσίευση άρθρου του 2010)

Στην κατεχόμενη Ελλάδα, η ένοπλη αντίσταση και το αντάρτικο, άρχισε να δυναμώνει από το 1942. Οι σύμμαχοι, προσβλέποντας στην καθήλωση του άξονα και στην διατήρηση δυνάμεών του στη Βαλκανική, ώστε να μη μπορεί να μεταγγίσει δυνάμεις σε άλλα μέτωπα όπως αυτό της Β. Αφρικής, αποστέλλουν ειδικά τμήματα να οργανώσουν και να συντονίσουν τις αντιστασιακές οργανώσεις σε κοινό αγώνα κατά των κατακτητών. Και όλα αυτά, με συναίνεση της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου. Έτσι η βρετανική  Υπηρεσία Εκτελέσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Executive,SOE), οργανώνει την Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή στην Ελλάδα και πλαισιώνει με αξιωματικούς συνδέσμους τα πιο ισχυρά ανταρτικά σώματα.

Τα διακριτικό σήμα του OSS που φερόταν στον ώμο.


Το 1943, μετά από αίτημα της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης, αρχίζουν και οι ΗΠΑ να συμμετέχουν στην ενίσχυση των ανταρτών στην Ελλάδα με το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (Office of Strategic Services,OSS), αντίστοιχη υπηρεσία, της βρετανικής SOE και πρόγονος. της σημερινής CIA. Μόνο που ακολουθείται διαφορετική τακτική. Το 1943 ο αμερικανικός στρατός, συγκροτεί ένα Τάγμα Πεζικού από ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς πολίτες. Όλοι οι Ελληνοαμερικανοί στρατιώτες είναι εθελοντές και φλογεροί πατριώτες που θέλουν να βοηθήσουν την "μάννα" πατρίδα. Ίδια τακτική ακολουθείται και γι' άλλες κατεχόμενες χώρες.




Η Ελληνική σημαία κυματίζει δίπλα στην Αμερικανική κατά την παρέλαση του 122ου  Ελληνοαμερικανικού Τάγματος στο στρατόπεδο Κάρλσον του Κολοράντο, μπροστά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ και τον Στρατηγό Τζόρτζ Μάρσαλ, αρχές του1943.  Είναι η μοναδική φορά που επετράπη σε ξένη σημαία να παρελαύνει με αμερικανικό στρατιωτικό τμήμα, δίπλα στην αμερικανική. Οι στρατιώτες ήταν Αμερικανοί υπήκοοι ελληνικής καταγωγής και Έλληνες μετανάστες που δεν είχαν αποκτήσει ακόμη την αμερικανική υπηκοότητα.


Το Ελληνικό 122ο Τάγμα, αρχίζει με τον ελληνικής καταγωγής διοικητή του, να εκπαιδεύεται σκληρά ημέρα και νύκτα. Ο αριθμός του δεν ήταν τυχαίος! Σήμαινε τα 122 χρόνια απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό, από  την χρονιά συγκρότησής του! Για επιχειρησιακούς λόγους, προφανώς λόγω της έκβασης των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Βαλκανική, το Ελληνικό Τάγμα λίγο αργότερα διαλύεται και το προσωπικό ενσωματώνεται σε μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, προπομπό των σύγχρονων αμερικανικών  ειδικών δυνάμεων, με την ονομασία 2671 Ειδικό Τάγμα Αναγνωρίσεως , που υπάγεται πλέον στο OSS, με έδρα την Καζέρτα της Ιταλίας.

Αυτό το ειδικό Τάγμα, οργανώνεται σε τρεις λόχους, A, B, και C, με αποστολή την εκτέλεση αναγνωρίσεων και συλλογή πληροφοριών στα μετόπισθεν των εχθρικών γραμμών, την ενίσχυση του κινήματος αντιστάσεως των κατεχομένων από τις δυνάμεις του άξονα, ευρωπαϊκών κρατών, την  σύζευξη και συνεργασία με τις αντίστοιχες ένοπλες ανταρτικές δυνάμεις, την παροχή εκπαίδευσης και την υποβοήθηση στην οργάνωση και στον συντονισμό διεξαγωγής δολιοφθορών, καταδρομικών ενεργειών και γενικά προσβολών των εχθρικών μονάδων. Ο Α' Λόχος προετοιμάζεται για επιχειρήσεις στην Ιταλία, ο Β' Λόχος για την Γαλλία και ο Γ' Λόχος για την Βαλκανική χερσόνησο.


Διακριτικό του 2671 Ειδικού Τάγματος Αναγνωρίσεως, που δηλώνει την διακλαδικότητα των επιχειρήσεων

Οι Έλληνες, περίπου 200 μαχητές που κρίνονται κατάλληλοι, συγκεντρώνονται στον Γ' Λόχο του Τάγματος (C Company), που   υποδιαιρείται σε 2 επιχειρησιακά τμήματα. Το τμήμα "Α" που δρα στη Γιουγκοσλαβία και το τμήμα "Β" γνωστό επίσης με το όνομα "Greek Operational Group" (Ελληνικό Επιχειρησιακό Συγκρότημα). γιατί συγκροτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από τους Έλληνες και αναλαμβάνει δράση στην Ελλάδα. Η εκπαίδευση γίνεται πιο εντατική σε θέματα καταστροφών, καταδρομικών ενεργειών, βολών με όλα τα είδη ατομικού και ομαδικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένου  και γερμανικού. Ακολουθεί η εκπαίδευση στο αλεξίπτωτο. Όσοι παραμένουν στη μονάδα μετατρέπονται σε σκληρούς μαχητές κομάντος. Έτσι διηγείται την βασική του εκπαίδευση  ένας Ελληνοαμερικανός βετεράνος παραστατικά:

   " Τρέξιμο, στίβος εμποδίων, βολή τυφεκίου, πορεία, τοπογραφία, χάρτης - πυξίδα, πορεία, βολή πραγματικής χειροβομβίδας, ανίχνευση ναρκών κατά προσωπικού, έρπυση με πυρά πολυβόλου από πάνω σου, σε μικρή απόσταση από το σώμα, τρέξιμο, σκάψιμο ορύγματος, τακτικές ομάδας μάχης, πορεία και... βαρετή σκοπιά."

Το Ελληνικό Επιχειρησιακό Συγκρότημα μετά το πέρας της εκπαίδευσης, υποδιαιρέθηκε σε 8 Υποσυγκροτήματα, τα οποία  κατανεμήθηκαν γεωγραφικά σε όλο τον ελλαδικό χώρο,συνενώθηκαν με ανταρτικές δυνάμεις και ενεργούσαν ανεξάρτητα το ένα από τ' άλλο. Συνήθως τελούσαν υπό την διοίκηση αρχαιότερων Βρετανών αξιωματικών που ανήκαν στην Βρετανική Αποστολή, η οποία μετά την συμμετοχή των Αμερικανών, άλλαξε το όνομα σε "Συμμαχική Αποστολή".



Αναμνηστική φωτογραφία του Υπσυγκροτήματος ΙΙ που έδρασε στο ορεινό συγκρότημα της περιοχής Καρπενησίου

Κάθε υποσυγκρότημα συνήθως είχε δύναμη  18 έως 30 μαχητών, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Απλοί στρατιώτες δεν συμμετείχαν σε αυτές τις μονάδες. Το Υποσυγκρότημα "Ι" διείσδυσε από τη θάλασσα στις ακτές της Ηπείρου τον Απρίλιο του'44. Το Υποσυγκρότημα "ΙΙ" διείσδυσε από τον αέρα, ριπτόμενο με αλεξίπτωτα στην κεντρική Ελλάδα, περιοχή Καρπενησίου, τον Ιούνιο και το "ΙΙΙ" στη Θεσσαλία, στα ορεινά, τον Ιούλιο του'44. Τα Υποσυγκρότημα "ΙV", ριπτόμενο και αυτό με αλεξίπτωτα, αναπτύχθηκε στην Ανατολική Μακεδονία στην περιοχή της Δράμας, ενώ το "VIII" στην Δυτική Μακεδονία, στην  ευρεία περιοχή του  Βερμίου. Τον Μάιο του '44 είχε προηγηθεί το Υποσυγκρότημα "V" που αναπτύχθηκε στο Πάϊκον. Το  "VI" είχε σαν βάση τον Όλυμπο  ενώ το "VII" έδρασε στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Το κύριο επιχειρησιακό τους έργο ήταν η αναγνώριση και η συλλογή πληροφοριών  για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και εκτέλεση δολιοφθορών στις γραμμές επικοινωνιών και συγκοινωνιών των γερμανικών στρατευμάτων ( καταστροφή γεφυρών, σιδηροδρομικών γραμμών). Επιπλέον σε συνεργασία πάντα με τους αντάρτες, προσέβαλαν στόχους ευκαιρίας, όπως φάλαγγες, φυλάκια, πυροβολεία και προσωπικό. Όλα τα υποσυγκροτήματα υποστηριζόμενα από τους Έλληνες αντάρτες, εκτέλεσαν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 1944, διάφορες αποστολές, τις περισσότερες με επιτυχία. Τα περισσότερα ανταρτικά τμήματα ήταν του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού(ΕΛΑΣ) και πάντα μέσα σ' αυτά, υπήρχαν Άγγλοι αξιωματικοί σύνδεσμοι.


Άνδρες του ΙVου Υποσυγκροτήματος, της περιοχής Δράμας, μεταφέρουν εφόδια με μουλάρια.

Όπως φαίνεται από τις διηγήσεις των βετεράνων Eλληνοαμερικανών κομάντος, ή άφιξή τους στην πατρίδα Ελλάδα, τους γέμισε από αισθήματα χαράς και με μεγάλο ενθουσιασμό πολέμησαν τον κατακτητή. Παράλληλα όμως είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση της αντίστασης στην Ελλάδα δεν θα είχε καλό τέλος, βλέποντας την έντονη πολιτικοποίηση των ανταρτών. Οι σχέσεις των τελευταίων με τους Βρετανούς, αν και αγωνίζονταν 3 χρόνια μαζί, δεν ήταν και τόσο εγκάρδιες, γιατί τους έβλεπαν να υποστηρίζουν την μοναρχία και δεν προσεταιρίζονταν τις ιδέες της αριστερής παράταξης. Και οι ίδιοι δεν είχαν πολύ στενές σχέσεις με τους αντάρτες οι οποίοι έδειχναν πολύ κουρασμένοι και ανήσυχοι, μετά από 4 χρόνια στο βουνό!

Η διοίκηση του OSS, για να επιτύχει την απόλυτη ουδετερότητα και την αποφυγή ανάμειξης των τμημάτων της στις εσωτερικές διαμάχες, αλλά και για λόγους ασφαλείας πληροφοριών, είχε δώσει ρητή εντολή να μην μιλούν ελληνικά και να επιδιώκουν να συνεννοούνται μέσω των Βρετανών συνδέσμων. Αυτό το μέτρο αν και φάνηκε υπερβολικό και δύσκολο για τους νεαρούς ομογενείς, που πρώτη φορά βρίσκονταν στην ελληνική γη, τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Υπήρξαν όμως και  περιπτώσεις που δεν άντεξαν στο πειρασμό. Ειδικότερα  τους  φάνηκε πολύ σκληρό το ότι δεν τους επιτράπηκε να επισκεφθούν την Αθήνα, λίγο πριν αναχωρήσουν αεροπορικώς από Ελλάδα  για Ιταλία από το Τατόι, για λόγους ασφαλείας, όπως τους είπαν τότε. Δεν είχαν βέβαια σχέση με τις απώτερες  επιδιώξεις της αμερικανικής πολιτικής. Ήταν απλοί καταδρομείς μαχητές.

Η Αμερικανική διοίκηση, διαβλέποντας τις άσχημες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και για να αποφύγει την περίπτωση αιχμαλωσίας των στρατιωτών της από τους αντάρτες αν τα πράγματα έπαιρναν άσχημη τροπή, ή το αντίθετο,  να διαθέσει αυτούς τους άνδρες να στραφούν εναντίον των ανταρτών, με τους οποίους είχαν πολεμήσει σχεδόν μισό χρόνο μαζί τους Γερμανούς, τους απέσυρε εσπευσμένα το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου του 1944 και τους μετέφερε στην Ιταλία.Το Ελληνικό Επιχειρησιακό Συγκρότημα διαλύθηκε και το προσωπικό του μοιράστηκε σε άλλες ειδικές μονάδες. H δράση αυτού του Συγκροτήματος τηρήθηκε μυστική με διαβάθμιση "Άκρως Απόρρητη" από τις αμερικανικές αρχές, ακόμη και μετά τον πόλεμο. Λεπτομέρειες για τη δράση του αποδεσμεύτηκαν και ήλθαν στο φως  το 1988.

Κατά τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφα του Αμερικανικού Υπουργείου Πολέμου εκείνης της εποχής, έδρασαν 12 Ελληνοαμερικανοί αξιωματικοί και 130 υπαξιωματικοί, καταδρομείς. Φονεύθηκαν 3 και τραυματίσθηκαν 23, κατά την διάρκεια  76 καταδρομικών ενεργειών. Συνολικά εκτελέσθηκαν:
  • 14 προσβολές σιδηροδρομικών συρμών εκ των οποίων  11 μηχανές και 32 βαγόνια καταστράφηκαν ολοσχερώς. 
  • Ενεδρευτικές προσβολές σε 5 φάλαγγες οχημάτων εφοδιασμού και 61 φορτηγά αυτοκίνητα καταστράφηκαν. 
  • Καταστροφές σε 15 γέφυρες διαφόρων τύπων και σε 9 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών. 
 Οι απώλειες του εχθρού σε προσωπικό, εκτιμήθηκαν σε 2000 νεκρούς και τραυματίες.

"ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ,ΕΛΛΗΝΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΤΟ Γ ΛΟΧΟΥ 2671 ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ Η.Π.Α.  ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΑΡΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ 1944 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ". Αυτά γράφει στ' Αγγλικά και στα Ελληνικά, η πλάκα στη βάση του γλυπτού, μαζί με πολλά  ονόματα.

 Σε ένδειξη αναγνώρισης του αγώνα των Ελληνοαμερικανών πολεμιστών καταδρομέων, η Ελληνική πολιτεία, σε ειδική τελετή με την παρουσία ζώντων βετεράνων και της τότε ηγεσίας του ΥΕΘΑ, εγκαινίασε τον Μάιο του 2005 ένα μνημείο προς τιμήν τους, που βρίσκεται  στο Πάρκο των Ενόπλων Δυνάμεων επί της λεωφόρου Κατεχάκη.

Επίσης με μέριμνα της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, έχει εκδοθεί ένα βιβλίο με τον τίτλο,  "Οι Ελληνοαμερικανοί Εθελοντές στην Εθνική Αντίσταση : Ιστορικό των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα του 2671 Ανεξάρτητου Ειδικού Τάγματος Αναγνωρίσεων (23 Απριλίου - 20 Νοεμβρίου 1944)"( Γενικό Επιτελείο Στρατού, Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Αθήνα, 2005), συγγραφέας του οποίου, είναι ο  Ιερολοχίτης Στρατηγός Κ. Κόρκας.

Ανιχνευτής

Πηγές: Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού
            Feldgrau. net
            Hellenic American Veterans Memorial
            Military History on line
            Office of Strategic Services Operational Groups
            Serving History
            Preservation of American Hellenic History 
            The 2671st Special Reconnaissance Battalion
            Wikipedia
          

         






Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Ειδική Διοικητική Μέριμνα για τις Ειδικές Δυνάμεις

Πίσω από τους μαχητές, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που τους υποστηρίζουν. Είναι αυτοί που διαχειρίζονται τα υλικά, τα επισκευάζουν, τα πακετάρουν και τα στέλνουν ή τα ρίχνουν με αλεξίπτωτο. Πολλές φορές τεχνίτες είναι απαραίτητο ν' ακολουθούν ένα τμήμα, για να μπορούν αν χρειασθεί, να επισκευάσουν την βλάβη επί τόπου.

Οι οπλουργοί θα διορθώσουν κάποια δύσκολη εμπλοκή, οι τεχνίτες τηλεπικοινωνιών, θα βοηθήσουν σε βλάβη κάποιου ασυρμάτου και οι τεχνίτες πλωτών μέσων θα μπορέσουν να βάλουν μπρος τη μηχανή που κόλλησε στη μέση του πουθενά. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα σκύψουν στον τραυματία, ενώ μπορεί να γίνεται "χαμός" γύρω τους, για να τον σώσουν και να τον μεταφέρουν πίσω ζωντανό, για καλύτερη περίθαλψη.

Πάντα υπάρχει πολύ δουλειά! Όταν θα χρειασθεί δε, να συνοδεύσουν ένα τμήμα, θα πρέπει να είναι εξ' ίσου εκπαιδευμένοι σαν μαχητές για να μπορούν να αντιδράσουν στον κίνδυνο σωστά. Αυτή είναι και η σημαντική διαφορά στο χώρο των ειδικών δυνάμεων. Πρώτα μαχητής και μετά οτιδήποτε άλλο! Αναλλοίωτη και αμετάβλητη αρχή.

Έτσι η εκπαίδευση στα της μάχης για όλο αυτό το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων, έχει τελείως διαφορετική σημασία απ' ό,τι πιθανόν σε άλλους ομοειδείς συναδέλφους τους. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η άριστη γνώση του ειδικού υλικού. Δεν μπορούν να υποστηρίξουν ειδικά τμήματα, αν δεν μπορούν να ξεχωρίζουν και να χειρίζονται τα υλικά που αυτά τα τμήματα χρησιμοποιούν. Βασικά θα πρέπει να προσθέσω ότι όλα αυτά τα υλικά πρέπει να τα διαχειρίζονται άτομα μέσα στο χώρο των ειδικών δυνάμεων και όχι απ'έξω. Έξω ..ξεχνιούνται ή "χάνονται" αφού δεν τα γνωρίζουν.

Πολυπραγμοσύνη αλλά σε βάθος, είναι ένα κοινό μυστικό για το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων! Για το προσωπικό που ασχολείται με διοικητική μέριμνα (ΔΜ) είναι ή πρέπει να είναι απαράβατος κανόνας. Ο τεχνίτης μηχανών πρέπει να γνωρίζει και από καύσιμα για παράδειγμα! Θα πρέπει να πιλοτάρει το ταχύπλοο σκάφος και να οδηγεί το αμάξι. Παράλληλα θα πρέπει να μπορεί να "ρίχνει" και με το πολυβόλο! Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα της ενοποιημένης ή πολλαπλής ειδικότητας. Χρειάζεται εκπαίδευση συνεχώς.

Αλλά να πούμε και το αντίθετο. Οι "μάχιμοι" μην τα περιμένουν όλα από τους "βοηθητικούς"! Πρέπει και αυτοί να ξέρουν πέρα από την ειδικότητά τους και άλλα τεχνικά πράγματα. Δεν μιλάω για οδήγηση αυτοκινήτου, που είναι κάτι πολύ απλό και διαδεδομένο σήμερα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν πώς παίρνει μπρος μια γενήτρια (Η/Ζ), ή μια εξωλέμβια μηχανή για παράδειγμα, ή να μπορούν να σταματήσουν μια αιμοραγία ενός συναδέλφου τους σε μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να κατέχουν και άλλα χρήσιμα πράγματα ώστε να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες συνθήκες όταν δεν βρίσκονται πιο ειδικοί.

Ας πάμε και λίγο σε πιο ψηλά κλιμάκια. Εδώ χρειάζεται πρώτα απ'όλα σωστός συντονισμός!

Καλό δίκτυο επικοινωνιών, διαλειτουργικότητα και κοινή επιχειρησιακή εικόνα. Πιο απλά, χρειάζεται αυτοί που ασχολούνται με την διοικητική μέριμνα, να γνωρίζουν τι υλικά και εφόδια έχουν, που βρίσκονται και σε τι ποσότητα. Όταν δέχονται αιτήσεις, από μονάδες να μπορούν γρήγορα να συντονίζουν από που θα παραληφθούν και πως θα παραδοθούν. Ειδικά όταν πρόκειται για ιδιόμορφο ανεφοδιασμό με ρίψεις από τον αέρα ή με αμφίβιο τρόπο.

Οι μονάδες ειδικών δυνάμεων ή ειδικών επιχειρήσεων, ενεργούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η περίπτωση να ανεφοδιασθούν τουλάχιστον σε τρόφιμα και πυρομαχικά από τις εγγύτερες φίλιες στρατιωτικές μονάδες, αν ειδικά τα πυρομαχικά είναι του ίδιου τύπου. Αν δεν είναι, χρειάζεται ανεφοδιασμός με τον ταχύτερο τρόπο, που στην περίπτωση αυτή, είναι από τον αέρα. Ο συντονισμός αυτός πρέπει να γίνει σε κέντρα επιχειρήσεων και στρατηγεία, που έχουν την ευθύνη της εδαφικής περιοχής δράσης των ειδικών δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν αξιωματικοί σύνδεσμοι, ή καλύτερα ομάδες συνδέσμων για να μπορούν εκτός των άλλων να συντονίζουν σωστά και έγκαιρα τέτοιες ενέργειες, συνεργαζόμενοι με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους.

Όλοι αυτοί, πρέπει να προέρχονται από τον χώρο των ειδικών δυνάμεων και να είναι γνώστες της διοικητικής μέριμνας του στρατού. Το ιδανικό είναι να υπάρχει μια ειδική μονάδα διοικητικής μέριμνας των ειδικών δυναμεων, κάτω από ενιαία διοίκηση. Εκεί, εκτός από λόχους υλικών, εφοδιασμού και μεταφορών, τεχνικού, υγειονομικού κλπ, θα πρέπει να προβλέπονται και τέτοιες ομάδες συνδέσμων που να προσκολλώνται σε όποια διοίκηση ή στρατηγείο χρειάζεται, για τον καλύτερο συντονισμό και την υποστήριξη των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον σε τέτοια ειδική μονάδα διοικητικής μέριμνας, θα εμπεριέχονται και κινητές ομάδες επισκευών (ΚΟΕ) για προώθησή τους με κάθε διαθέσιμο μέσον όπου χρειάζονται ή στην περίπτωση υγειονομικής υποστήριξης ειδικές ιατρικές ομάδες βασικών ειδικοτήτων (χειρουργικές ομάδες) για να μεταφέρονται και να υποστηρίζουν τα ειδικά τμήματα.

Τυποποιημένες ενέργειες, ή αλλοιώς βασικές οδηγίες ενεργειών διοικητικής μέριμνας πρέπει να υπάρχουν, που θα καλύπτουν διαδικασίες συντονισμού και ελέγχου, αιτήσεις και αναφορές από και προς τις ενδιαφερόμενες μονάδες ειδικών δυνάμεων και τα κέντρα επιχειρήσεων.

Αυτά πάντα μας απασχολούσαν από πολύ παλιά και είναι βέβαιο ότι και σήμερα απασχολούν το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων όλων των στρατών του κόσμου. Όχι ότι και ο υπόλοιπος στρατός δεν έχει τις ίδιες ανησυχίες, αλλά στις ειδικές επιχειρήσεις υπάρχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα. Δεν έχουν τον περιορισμό του χώρου. Μπορούν να ενεργούν παντού, ή όπως χαρακτηριστικά εκφράζεται "οπουδήποτε, οποτεδήποτε"! Αυτό σημαίνει πολύ ευέλικτη και καλά συντονισμένη διοικητική μέριμνα με χρήση κάθε μέσου, τρόπου και τεχνικής.

Όπως τα περιγράφω, είναι και το "δόγμα διοικητικής μέριμνας των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων" των Αμερικανών. Επειδή ο αριθμός των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων είναι μεγάλος και από όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, αφού η διοίκησή τους είναι διακλαδική, έχουν οργανώσει μία Ταξιαρχία Υποστηρίξεως την 528η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως (ΤΑΞΥΠ) Ειδικών Επιχειρήσεων "528th Sustainment Brigade Special Operations (Airborne), SBSO (A)"  

Η Ταξιαρχία περιλαμβάνει το 112 Τάγμα Διαβιβάσεων, το 389 Τάγμα Στρατιωτικών Πληροφοριών, το Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως, 4 έως 6 Ομάδες Συνδέσμων Ειδικών Επιχειρήσεων και 4 Ομάδες Υγειονομικού Ρόλου 2+. Παράλληλα η Ταξιαρχία διαθέτει το Ειδικό Επιτελείο ΔΜ Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι Ομάδες Συνδέσμων (Special Operations Liaison Teams, SOLE) έχουν σαν αποστολή να "κουμπώνουν" πάνω σε επιτελεία και στρατηγεία συμβατικών μονάδων ή σχηματισμών όλων των κλάδων και να συντονίζουν και υλοποιούν την υποστήριξη ΔΜ των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων όπου απαιτείται. Αποτελούνται από αξιωματικούς-επιτελείς και υπαξιωματικούς, κατάλληλα εκπαιδευμένους και γνώστες των διαδικασιών υποστήριξης και του συστήματος ΔΜ όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Η σύνθεσή τους και η δύναμή τους εξαρτάται από την αποστολή και από τον τύπο του επιτελείου που θα προσκολληθούν.

Το Ειδικό Επιτελείο ΔΜ συντονίζει και προσπαθεί να καλύψει όλες τις ανάγκες ΔΜ των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων σε ένα θέατρο επιχειρήσεων. Πολλές φορές και σε περισσότερα.

Το Τάγμα Διαβιβάσεων υποστηρίζει και καλύπτει όλες τις απαιτήσεις επικοινωνιών, τόσο της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, όσο και των μονάδων, σε παγκόσμια εμβέλεια. Συμπεριλαμβάνεται και η επισκευή και αναπλήρωση υλικών και ανταλλακτικών.

Το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης διαθέτει 2-3 Λόχους με μικτή σύνθεση και δυνατότητα συσκευασίας υλικών, τήρησης ανταλλακτικών, επισκευών κλπ., με δυνατότητα μετακίνησης και ανάπτυξης Κινητών Ομάδων Επισκευών (ΚΟΕ) οπουδήποτε στον κόσμο, για την υποστήριξη μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και προωθημένων Βάσεων Επιχειρήσεων.

Το Τάγμα Στρατιωτικών Πληροφοριών, διεξάγει επιχειρήσεις πληροφοριών, προς υποστήριξη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. 
 
Όλα τα Τάγματα, έχουν ειδική τακτική συγκρότηση, ανεξάρτητα από την διοικητική, που επιτρέπει σε ελάχιστο χρόνο την ανάπτυξη προσωπικού αλλά και την μεταφορά ή προώθηση συλλογών ειδικού υλικού όπου χρειασθεί. Δηλαδή έτοιμα "πακέτα" για αποστολή.

Οι υγειονομικές ομάδες αποτελούνται από γιατρούς και νοσοκόμους κρισίμων ειδικοτήτων θα έλεγα, (ειδικούς παθολόγους, χειρούργους, διαφόρων ειδικοτήτων, αναισθησιολόγους, βοηθητικό προσωπικό ανανήψεως και αιμοδοσίας κλπ) που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται ασθενείς με σοβαρά τραύματα, να τους σταθεροποιούν και να τους προωθούν προς τα "πίσω" για περισσότερη φροντίδα. Το σημαντικότερο είναι ότι όλα τους τα υλικά και όργανα είναι εύκολα στη μεταφορά με κάθε μέσον, ακόμη και με ρίψη, ώστε να μπορούν να μετακινούνται ανά πάσα στιγμή, και στις πιο δύσβατες και αφιλόξενες περιοχές με σχετική αυτοδυναμία σε ενέργεια, λειτουργία χειρουργίου και διαβίωση γενικότερα.

Όλο το στρατιωτικό προσωπικό της 528 ΤΑΞΥΠ είναι υποχρεωτικά αλεξιπτωτιστές, ώστε να μπορούν να ρίπτονται αν χρειασθεί, για να συναντήσουν μονάδες και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.

Πίσω λοιπόν από τους επίλεκτους μαχητές, που πολλές φορές σκόπιμα, ακούγονται πολύ και "παίρνουν" την δόξα, υπάρχουν και λειτουργούν αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, άλλοι και αυτοί μαχητές στο είδος τους, που υποστηρίζουν και μάλιστα καταλυτικά τους πρώτους. Οι μάγειροι, οι τεχνίτες, οι χειριστές μηχανημάτων, οι αποθηκάριοι, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι, ακολουθούν πιστά και με συνέπεια παντού τους μαχητές. Είναι συνήθως αφανείς, αλλά απαραίτητοι. Απαραίτητοι σε υπερθετικό βαθμό! Χωρίς αυτούς οι μαχητές είναι ..ανεπαρκείς.

Ανιχνευτής





Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία

 



Πηγή Wikipedia


Ακολουθεί μια στρατιωτική επαγγελματική ανάλυση, από ένα εξαιρετικό ιστολόγιο:


"Βρισκόμαστε ήδη στον δεύτερο μήνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του πολέμου αυτού και ειδικά των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ενός πολέμου που μπορεί να αποτελέσει τροφή για σκέψη και για τα ελληνικά πράγματα.

Οπωσδήποτε δεν έχουμε ακόμα τις πληροφορίες ώστε να γίνει μια πλήρης αποτίμηση και κριτική του πολέμου που άλλωστε συνεχίζεται, αλλά ορισμένα γνωστά στοιχεία θεωρώ πως δεν θα ανατραπούν στη συνέχεια. Υπόψιν πως το διάστημα του ενός και πλέον μήνα που ήδη διαρκούν οι επιχειρήσεις είναι χρόνος αρκετός που στο παρελθόν κρίθηκαν πολλές μεγάλες εκστρατείες, όπως οι γερμανικές εκστρατείες στην Ευρώπη το 1940-1941, οι αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι, η αμερικανική κατάκτηση του Ιράκ κ.ά.

Τα στοιχεία αξιολόγησης θα παρουσιαστούν με αναφορές στα επιμέρους επίπεδα[1] του Πολέμου, δηλαδή αυτό της υψηλής στρατηγικής, στο στρατηγικό, το επιχειρησιακό και το τακτικό επίπεδο, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες που -επαναλαμβάνουμε- μόνο πλήρεις δεν είναι. Θα προηγηθεί ωστόσο μια σύντομη αναφορά σε μερικά θεωρητικά εργαλεία αξιολόγησης και βασικές απόψεις, ειδικά σε κρίσιμα θέματα στρατηγικής, για καλύτερη κατανόηση.

Η Υψηλή Στρατηγική
Γενικά περί Υψηλής Στρατηγικής

Η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών όπως στην Ουκρανία, είναι κατ’ αρχήν ζήτημα στρατηγικό, δηλαδή μια εφαρμογή πολιτικής με χρήση στρατιωτικών και άλλων μέσων. Αυτή η γενική ή «υψηλή» στρατηγική όπως λέγεται θέτει τους σκοπούς του πολέμου και χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα μέσα για να επίτευξη τους. Πρόκειται, με άλλη διατύπωση, για τη διανοητική τέχνη[2] χειρισμού της ισχύος ώστε να επιτευχθούν πολιτικοί σκοποί. Στην ουσία της είναι μια άσκηση ψυχολογικής πίεσης σε μια αντίπαλη κυβέρνησης προκειμένου να καμφθεί η θέληση της και να αποδεχτεί τους σκοπούς μας. Πολύ σπάνια δεν επαρκεί το ψυχολογικό μέρος σε ένα πόλεμο και η ηγεσία του ηττημένου θα προτιμήσει να αποδεχτεί μέχρι την ολοκληρωτική στρατιωτική κατάληψη της χώρας της.

Η υψηλή στρατηγική είναι το κρίσιμο επίπεδο στο οποίο συχνά κρίνεται το αποτέλεσμα ενός πολέμου. Λάθη στρατηγικά σπανίως διορθώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο, π.χ. από υπεροχή σε θέματα τακτικής ή οπλικών συστημάτων. Σε κάθε περίπτωση η υψηλή στρατηγική επηρεάζει σοβαρά τη στρατιωτική στρατηγική και συνεπώς και το επιχειρησιακό επίπεδο του πολέμου.

Η στρατηγική που θα επιλεγεί από ένα κράτος που εισέρχεται σε πολεμική σύγκρουση, για να είναι επιτυχής θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια[3] που έχουν προκύψει από τη μελέτη παλαιοτέρων σφαλμάτων. Η παράθεση που ακολουθεί βοηθά να γίνουν κατανοητές ορισμένες εξελίξεις και σφάλματα που παίζουν συχνά αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη ενός πολέμου, εν προκειμένω του ουκρανορωσικού.

Η υψηλή στρατηγική που θα επιλεγεί λοιπόν από ένα κράτος σε ένα συγκεκριμένο πόλεμο θα πρέπει:

Α. Να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στο διεθνές και στο εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον ώστε η πολεμική προσπάθεια να υποστηριχθεί ανάλογα, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Β. Να χρησιμοποιεί αποδοτικά τα υπάρχοντα μέσα, χωρίς δυσανάλογο κόστος που θα επιφέρει εξάντληση και ήττα.

Γ. Να συσχετίσει σωστά τους τιθέμενους κάθε φορά σκοπούς με τα υπάρχοντα μέσα, ώστε να μην επιλεγούν στόχοι που ξεπερνούν τις διαθέσιμες ικανότητες.

Δ. Να είναι ανθεκτική σε σφάλματα, ώστε μια συγκυριακή αποτυχία να μην δημιουργήσει απαγορευτική ζημιά και συνολική αποτυχία.

Ε. Να είναι συνεκτική, δηλαδή οι επιμέρους πτυχές της στρατηγικής (οικονομική, στρατιωτική, πολιτική κ.λπ.) να αλληλοϋποστηρίζονται και να μην αλληλοϋπονομεύονται.

Από τα παραπάνω κριτήρια πιστεύουμε πως μπορούμε ήδη να διακρίνουμε ορισμένα στοιχεία στρατηγικής που επηρεάζουν τον παρόντα πόλεμο στην Ουκρανία. Άλλωστε τα παραπάνω κριτήρια αξιολόγησης αποτελούν πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί και η στρατιωτική στρατηγική που εδώ μας ενδιαφέρει άμεσα, δηλαδή η χρήση των στρατευμάτων με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της πολιτικής ηγεσίας..."