Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

 

Christian Johann Georg Perlberg (1806-1884)
Γερμανός ζωγράφος του 19ου αιώνα. Από τους σημαντικότερους ζωγράφους θεμάτων σχετικά με την Επανάσταση του 1821. Συμβολίζει μάχη των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης, με κεντρική εμβληματική φιγούρα που παραπέμπει στον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Λάδι σε μουσαμά111 εκ x 125 εκ



Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Η βομβίδα-κάμερα

(Αναδημοσίευση άρθρου 2014)


Πηγή



Έως τώρα μιλούσαμε για βομβίδες 40 χιλ. εκρηκτικές, διατρητικές, εγκαιροφλεγείς, κατά προσωπικού, κρότου και λάμψης, δακρυγόνες, ασφυξιογόνες και φωτιστικές!  Τώρα στη λίστα έχουν προστεθεί και οι ..τηλεοπτικές οπλοβομβίδες! Σ' αυτό κυριολεκτώ.

Μια κατασκευαστική  εταιρεία αμυντικού υλικού,   η ST Engineering μεταξύ των άλλων κατασκευάζει και βομβίδες  40 χιλ. όλων των τύπων.  Μέσα σ'αυτές συγκαταλέγει και τις βομβίδες SPARCS (Soldier Parachute Air Reconnaissance Camera System), ή αλλιώς βομβίδες S407  δηλαδή βομβίδες-κάμερες αναγνώρισης απ' αέρος.

Μπορούν να εκτοξευθούν από ένα συμβατικό βομβιδοβόλο 40 χιλ. (CIS40GL, HK69A1 M203, M79, AG36) με ταχύτητα 76 μέτρων ανά δευτερόλεπτο,  μέχρι ύψους 150 μέτρων, από όπου αρχίζουν την κατάβαση με τη βοήθεια μικρού αλεξιπτώτου. Κατά τη διάρκεια της κατάβασης αρχίζει η κάμερα να τραβάει εικόνες του εδάφους, που αποστέλλονται σε κεντρική μονάδα δέκτη επεξεργασίας, ή/και σε ανάλογη ατομική φορητή συσκευή τύπου smarphone, ή ακόμη και σε μικρό δέκτη που προσαρμόζεται επάνω στο κράνος ενός μαχητή. Το λογισμικό του δέκτη, συνθέτει τις μεμονωμένες εικόνες και παρουσιάζει στον χρήστη την πλήρη εικόνα του πεδίου σε πραγματικό χρόνο. Το βάρος κάθε βομβίδας είναι 220 γραμμάρια και το μήκος τους 13 εκατοστά.



Το λογισμικό της βομβίδας SPARCS συνθέτει όλες τις λαμβανόμενες λήψεις από τον αέρα για να δώσει την πλήρη και ευκρινή εικόνα στον χρήστη. (Πηγή)


Θεωρούνται κατάλληλες σε αγώνες μικρών κλιμακίων εντός κατοικημένων τόπων αλλά και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα συλλογής πληροφοριών για την "άλλη πλευρά του λόφου", μέρα ή νύχτα.

Σαφώς και είναι οικονομικότερες, της χρήσης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ), UAVs μικρών ή μεγάλων, και το κυριότερο, δεν απαιτούν συντήρηση.

Εννοείται, ότι μόνο κατά τη διάρκεια εμπλοκής με ένα αντίπαλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όταν δεν ενδιαφέρει το αν η παρουσία μας έγινε αντιληπτή ή όχι.

Αλλά ας μην πάρουμε μόνο τη στρατιωτική πλευρά του θέματος. Οι πληροφορίες που μπορούν να συλλέξουν είναι πολύτιμες και σε έκτακτες ανάγκες, κατά τη διάρκεια φυσικών ή άλλων καταστροφών. Φαντασθείτε σεισμό, ή πυρκαγιά, ή πλημμύρες, ή έρευνα διάσωσης σε βουνά. Οι διασώστες μπορούν με τη χρήση τέτοιων βομβίδων να κάνουν έγκαιρη αναγνώριση σε περιοχές που πρέπει να ερευνήσουν, χωρίς να περιμένουν τη βοήθεια ιπταμένων μέσων.

Και κάτι ακόμη! Η ίδια εταιρεία παράγει και βομβίδες αντί-ΜΕΑ! Δηλαδή βομβίδες που εξουδετερώνουν drones, κατηγορίας 1! Η λειτουργία τους περιγράφεται στο διαφημιστικό φυλλάδιο του κατασκευαστή.

Αξίζει να το ψάξει περισσότερο, όποιος ενδιαφέρεται.



Ανιχνευτής






Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ο Σφυροκέφαλος

(Αναδημοσίευση άρθρου του 2013)

 


Το όνομα "Σφυροκέφαλος", εκτός από το να προσδιορίζει μια κατηγορία καρχαριών, έχει δοθεί και σε ένα μοντέλο μη επανδρωμένου ταχύπλοου σκάφους του καναδικού πολεμικού ναυτικού!

Το Hammerhead USV-T (Unmanned Surface Vehicle-Training) είναι ένα πλαστικό με σκληρή γάστρα σκάφος που καθοδηγείται με τηλεχειριστήριο και μπορεί ν' αναπτύξει ταχύτητα 40 κόμβων, με τον βενζινοκινητήρα Mercruiser  που διαθέτει.

Έχει μήκος γύρω στα 5 μέτρα, πλάτος 1,4 μέτρα, ζυγίζει 900 κιλά, ιπποδύναμη κινητήρα 136 hp και διάρκεια συνεχούς λειτουργίας 24 ώρες με πλήρη δεξαμενή καυσίμων που έχει χωρητικότητα 189 λίτρα. Μπορεί να πλέει σε  κατάσταση θαλάσσης  5 με ταχύτητα 25 κόμβων.

Με το ειδικό τηλεχειριστήριο ένας χειριστής μπορεί να κατευθύνει μέχρι 4 τέτοια μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη. Κάθε σκάφος, μπορεί να φέρει ραντάρ, όργανα επικοινωνιών και ό,τι άλλο τυχόν θέλει ο πελάτης.

Αυτά τα σκάφη που το κόστος τους είναι γύρω στα 100 χιλ. δολάρια το ένα, χρησιμοποιούνται από το καναδικό, βρετανικό, αμερικανικό και γερμανικό πολεμικό ναυτικό για την προσομοίωση επιθετικών ενεργειών κατά πλοίων ή για την προσομοίωση αποβατικής ενέργειας με ταχύπλοα. Έτσι εκτελούνται βολές εναντίον τους και εκπαιδεύονται τα πληρώματα.

Τίποτα όμως, κατά την άποψή μου δεν μπορεί να περιορίσει και άλλες χρήσεις τους, ειδικά σε νερά με πολλά νησιά! Αν εξοπλισθούν και με κατάλληλα οπλικά  συστήματα, καθοδηγούμενα από τη βάση τους που μπορεί να είναι ένα πλοίο - μάννα, θα μπορούσαν να αναλάβουν και άλλες αποστολές, αθέατα από ραντάρ όταν η θάλασσα έχει και λίγο κυματισμό.

Η εταιρεία κατασκευής πάντως τα διαθέτει ως εκπαιδευτικό υλικό, προς το παρόν. 

Βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα. που ήδη χρησιμοποιούνται για  πολεμικές αποστολές, όπως το Protector, που βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω.





Ανιχνευτής