Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Δύναμη "Δ"


Εκπαιδευόμενοι της Δύναμης "Δ" (Πηγή)
Τον περασμένο μήνα, με μια αιφνιδιαστική καταδρομική επιχείρηση στη Λιβύη,  χωρίς να γνωρίζουν οι λιβυκές αρχές (όπως λένε) το παραμικρό, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα "πρωτοπαλίκαρο" της ισλαμιστικής οργάνωσης "Ανσάρ αλ Σαρία"( Αντάρτες της Σαρία), τον Αχμέντ Αμπού Χατάλα. Αυτή η οργάνωση κατηγορείται για τη φονική επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη το 2012 για το οποίο λέγεται ότι μάλλον ήταν βάση επιχειρήσεων της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Τον βούτηξαν, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, μετά από μια επιχείρηση της οργάνωσης εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων, γιατί ούτε και με την κυβέρνηση τα πάει καλά η οργάνωση! Και αυτός, όπως έγινε πριν από μήνες με τον Λίμπι, οδηγήθηκε για να περάσει από την αμερικανική δικαιοσύνη, σαν υπεύθυνος της δολοφονίας Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του άτυχου, μακαρίτη πλέον πρεσβευτή τους.

Αφού πέρασε κάποιες ημέρες ανακρινόμενος επάνω σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (που λέγεται ότι είναι κατασκευασμένο από τα μέταλλα των ουρανοξυστών που κατέρρευσαν στο τρομοκρατικό κτύπημα τον Σεπτέμβριο του 2001), το οποίο αφανώς και αθόρυβα διέπλευσε τον Ατλαντικό μεταφέροντας αυτό το "ατίθασο παιδί" στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, κατέληξε στην αμερικανική δικαιοσύνη της Ουάσινγκτον, όπου του απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο.

Ο ίδιος βέβαια, εκμεταλλευόμενος τη δημοκρατική δικαιοσύνη της "επάρατης δύσης", αφού του διέθεσαν και υπεράσπιση, αρνείται το κατηγορητήριο και αναμένει την .."δικάσιμον"

Διακριτικό έμβλημα της αμερικανικής Δύναμης Δέλτα,
Δεν θα μιλήσουμε όμως για τον Χατάλα που ακολουθεί το δρόμο του Γκουαντάναμο, αλλά για την ειδική μονάδα που ανέλαβε την εκτέλεση αυτής της επιχείρησης, όπως και πολλές παρόμοιες στο παρελθόν, το 1o Επιχειρησιακό Απόσπασμα Ειδικών Δυνάμεων "ΔΕΛΤΑ" (1st Special Forces Operational Detachment -Delta, 1st SFOD-D).


Η Δύναμη "Δέλτα" (Delta Force) όπως είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι μια ειδική μονάδα, που μαζί με την "αδελφή" της, την DEVGRU του αμερικανικού ΠΝ, υπάγονται στη Μικτή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ., (Joint Special Operations Command, JSOC) και έχουν σαν κύρια αποστολή την αντιτρομοκρατική δράση (Counter terrorism). Αυτή περιλαμβάνει:

  • Διάσωση ομήρων
  • Σύλληψη και εξουδετέρωση τρομοκρατών
  • Συλλογή πληροφοριών για τρομοκρατικές απειλές
  • Προστασία υψηλών προσώπων
  • Ανορθόδοξο πόλεμο
Άνδρες της Δύναμης "Δ" συνοδεύουν για προστασία τον στρατηγό Σβάρτσκοπφ γενικό διοικητή των συμμαχικών στρατευμάτων κατά την διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991 (Πηγή)
Το προσωπικό της μονάδας, που θεωρείται  εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση τρομοκρατών, εκπαιδεύεται εντατικά στην εκτέλεση βολών ακριβείας και στον αγώνα εκ του συστάδην (Close Quarters Battle, CQB), στην μάχη σώμα με σώμα, στις εκρηκτικές ύλες και στις καταστροφές και στις αφανείς διεισδύσεις, με όλες τις μεθόδους.

Έχει συσσωρευθεί μεγάλη εμπειρία στις μεθόδους εισόδου και ανακατάληψης σε μαζικά μέσα μεταφοράς, όπως τραίνα, αεροσκάφη, πλοία και λεωφορεία τα οποία έχουν πέσει στα χέρια τρομοκρατών. Υπάρχει πρόγραμμα συνεκπαίδευσης  και συνεκτέλεσης ασκήσεων με προσωπικό παρεμφερών αντιτρομοκρατικών μονάδων άλλων χωρών για ανταλλαγή πληροφοριών.

Βέβαια σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, στρατιωτικές μονάδες δεν αναλαμβάνουν αντιτρομοκρατική δράση εντός αμερικανικού εδάφους, όπου την ευθύνη την φέρουν οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες διαθέτουν ανάλογα τμήματα. Πρέπει να είναι εξαιρετικά ειδική περίπτωση για να συμβεί κάτι τέτοιο και μόνο με απόφαση της γερουσίας. Έτσι η δύναμη "Δ" ασχολείται με τρομοκράτες εκτός συνόρων.

 Ένα τμήμα της μονάδας επιπέδου διμοιρίας ή ομάδας, βρίσκεται πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας 24 ώρες την ημέρα για  7 ημέρες της εβδομάδας (24/7) και εναλλάσσεται στο ρόλο αυτό, με τμήματα της αντίστοιχης μονάδας βατραχανθρώπων  DEVGRU, του αμερικανικού ΠΝ.

Η μονάδα αυτή, δημιουργήθηκε στα μέσα της 10ετίας του '70, "κατ' εικόνα και καθ' ομείωσιν" των Βρετανών SAS, μετά από πολλά τρομοκρατικά περιστατικά που συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Ένας Αμερικανός αξιωματικός  των Ειδικών Δυνάμεων (Green Berret), βετεράνος του Βιετνάμ,  ο Τσάρλι Μπέκγουιθ, αποσπάσθηκε σε μονάδα των SAS στις αρχές του '60, στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής αξιωματικών, όπου συμμετείχε μαζί τους σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του   εμφύλιου πολέμου  στη Μαλαισία.

Μετά την λήξη της υπηρεσίας του επαναπατρίστηκε και όπως συνηθίζεται, υπέβαλε λεπτομερή έκθεση περί της οργάνωσης, εκπαίδευσης, μαχητικής ικανότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας των SAS, τονίζοντας το γεγονός, ότι αποτελεί επιχειρησιακό κενό η έλλειψη τέτοιου είδους μονάδας μέσα στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Μέχρι τότε οι ειδικές δυνάμεις, περιορίζονταν στον ρόλο της οργάνωσης και διεξαγωγής ανταρτοπολέμου σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, σε συνεργασία με τον ντόπιο πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε το μοντέλο μιας αυτόνομης επιχειρησιακής μονάδας,  που δεν θα ήταν εκπαιδευτές σε άλλους (όπως συμβαίνει με τα επιχειρησιακά αποσπάσματα τύπου "Α") αλλά θα εκτελούσαν  ειδικές επιχειρήσεις κατά τμήματα, ή μικρές ομάδες, όπως ακριβώς το έκαναν και οι Βρετανοί.

Η αμερικανική στρατιωτική ιεραρχία, προκειμένου ν' αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη τρομοκρατία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, έδωσε την έγκριση της οργάνωσης και με ένα χρονοδιάγραμμα 2 χρόνων, η μονάδα ήταν έτοιμη μέσα στο 1979.

Άνδρες της Δύναμης "Δ" κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Eagle Claw"για την διάσωση ομήρων της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979. (Πηγή)
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ανέλαβε την πρώτη αποστολή, απελευθέρωσης των Αμερικανών ομήρων της πρεσβείας τους στην Τεχεράνη. Η επιχείρηση δεν πήγε καλά! Απέτυχε παταγωδώς, με την πρόκληση ατυχήματος κατά την προσγείωση των μεταφορικών μέσων σε προεπιλεγμένη ζώνη στην έρημο του Ιράν. Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν η με δυο λέξεις, "έλλειψη συντονισμού".

Τα παθήματα έγιναν μαθήματα και η αποτυχία οδήγησε σταδιακά, στην δημιουργία του σύγχρονου διακλαδικού μοντέλου ειδικών επιχειρήσεων που υπάρχει σήμερα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Δύναμη "Δέλτα", που εδρεύει στο Φορτ Μπραγκ, διαθέτει, όπως αναφέρεται από ανοικτές πηγές, περίπου 1000 άτομα, εκ των οποίων  οι 300 είναι μαχητές και είναι συγκροτημένη, κατά τα πρότυπα του 22 SAS σε 4 λόχους (squadrons Α, B, C, D). Κάθε λόχος, δυνάμεως 75 έως 80 ανδρών,  έχει 3 διμοιρίες (troops) των 3 ομάδων των 6 ανδρών:

  • 1 διμοιρία αναγνώρισης/ελεύθερων σκοπευτών (recce/sniper troop)
  • 2 διμοιρίες κρούσεως (Direct action/Assault troops)
Επί πλέον λέγεται ότι υπάρχει ακόμη ένα πιο ειδικό τμήμα επιπέδου λόχου, που αναλαμβάνει τις πολύ "λεπτές" και ειδικές αναγνωρίσεις. Στη σύνθεση της μονάδας, συμπεριλαμβάνονται επίσης λόχος διαβιβάσεων και λόχος υποστηρίξεως.

Η επιλογή του προσωπικού γίνεται από εθελοντές ως επί το πλείστον του χώρου των μονάδων ειδικών δυνάμεων (Green Berets) και  ένας ικανός αριθμός  από τους Rangers. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι:

  •  Άρρενες, από 21 ετών και άνω
  •  Αμερικανοί πολίτες,
  •  Να  υπηρετούν στο στρατό ή στην εθνοφυλακή
  • Ικανοί Ι1 
  • Να έχουν περάσει με επιτυχία το τεστ φυσικής κατάστασης που περιλαμβάνει:  στίβο ταχείας αντίδρασης, τρέξιμο 2 μίλια, κάμψεις, αναδιπλώσεις, έρπυση με την πλάτη  και κολύμβηση 100 μέτρων (όλα με άρβυλα και στολή παραλλαγής)         
  • Να έχουν περάσει με επιτυχία το τεστ επιλογής ελεύθερης πτώσης/ δύτη μάχης
  • Αλεξιπτωτιστές ή κριθέντες κατάλληλοι για εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή και εθελοντές προς τούτο
  • Να έχουν περάσει τα κριτήρια ασφαλείας προσωπικού
  • Να έχουν λευκό ποινικό και πειθαρχικό μητρώο
Αξιωματικοί
  •  Βαθμού λοχαγού ή ταγματάρχου
  • Να έχουν τουλάχιστον 12 μήνες επιτυχημένης διοίκησης
  • Να έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από το προκεχωρημένο σχολείο ειδικών δυνάμεων
  • Απόφοιτοι κολεγίου (B.A.. ή B.S.)
Υπαξιωματικοί
  •  Βαθμού λοχία έως και αρχιλοχία (E-5 through E-8) και να έχουν υψηλή βαθμολογία στο τεστ επιλογής και κατάταξης στο στρατό.
  • Να έχουν 4 έτη υπηρεσίας και άνω
  • Να έχουν υπόλοιπο υπηρεσίας (ΕΠ.ΟΠ.) τουλάχιστον 2 χρόνια
  • Να έχουν αποφοιτήσει με επιτυχία από το σχολείο της ειδικότητάς τους

Οργανώνεται σχολείο επιλογής, παρόμοιο με αυτό των SAS, διάρκειας 4 εβδομάδων. Η επιλογή γίνεται μέσα από μια σειρά ασκήσεων, που περιλαμβάνουν στίβους τοπογραφίας με φόρτο και οπλισμό. Ο προσανατολισμός και η τήρηση κατεύθυνσης κατά τη διάρκεια των ασκήσεων γίνεται πάντα με τον παραδοσιακό τρόπο (χάρτης-πυξίδα). Προοδευτικά και σταθερά, το μήκος των πορειών και το βάρος του ατομικού φόρτου αυξάνει, ενώ μειώνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της πορείας. Βασικές δοκιμασίες είναι:

  1. Νυκτερινή πορεία 18 μιλίων (29 χλμ) με φόρτο 18 κιλών.
  2. Πορεία 40 μιλίων (64 χλμ) με φόρτο 20 κιλών σε ανώμαλο έδαφος
Τη σωματική δοκιμασία, τη διαδέχεται η ψυχολογική. Κάθε υποψήφιος παρουσιάζεται μπροστά σε επιτροπή εκπαιδευτών, ψυχολόγων και του διοικητού της μονάδας, όπου δέχεται καταιγισμό ερωτήσεων, στις οποίες οφείλει ν' απαντήσει. Λάθος κίνηση, εκνευρισμός, πανικός ή απώλεια ελέγχου, σημαίνει αποτυχία. Η επιτυχία ή η αποτυχία του υποψηφίου ανακοινώνεται στον ίδιο από τον διοικητή. Τελικά ένα μικρό ποσοστό των υποψηφίων επιτυγχάνει, (από 5% έως 10% του συνολικού αριθμού).

Οι επιτυχόντες ακολουθούν ένα άλλο πιο έντονο σχολείο εκπαίδευσης διάρκειας 6 μηνών, που αναφέρεται σαν "Σχολείο Εκπαίδευσης Στελεχών" (Operators Training Course, OTC). Η ελληνική απόδοση της αγγλικής λέξης "operator" σε "στέλεχος", θεωρώ ότι ταιριάζει καλύτερα στην προκειμένη περίπτωση, διότι το περιεχόμενο των στρατιωτικών ικανοτήτων που αποδίδεται με αυτόν τον χαρακτηρισμό, είναι ευρύ και περιλαμβάνει γνώσεις και φυσικές δυνατότητες υψηλού επιπέδου.

Η εκπαίδευση σ' αυτό το προχωρημένο σχολείο, μεταξύ των άλλων καταδρομικών αντικειμένων, περιλαμβάνει:
  • Βολές μάχης ταχείας αντίδρασης  από όλες τις στάσεις, και με όλα τα όπλα, ενστικτώδεις (χωρίς σκόπευση), στην αρχή κατά ακινήτων στόχων και στη συνέχεια σε κινούμενους
  • Βολές μάχης εντός κτιρίου, με κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και με την τοποθέτηση ανδρεικέλων-στόχων ακινήτων και κινουμένων, ανάμεικτων με ανδρείκελα που απεικονίζουν ομήρους, οι οποίοι όμως δεν πρέπει να προσβάλλονται
  • Βολές ελεύθερου σκοπευτή
  • Εκπαίδευση σε διαρρήξεις κλειδαριών πάσης φύσεως 
  • Κατασκευή αυτοσχέδιων γεμισμάτων καταστροφών
  • Αντικείμενα κατασκοπείας και αντικατασκοπείας, από εκπαιδευτές της CIA
  • Επικίνδυνη οδήγηση με όλους τους τύπους οχημάτων
  • Έρευνα, και συλλογή ιχνών σε τόπους εγκλημάτων από εκπαιδευτές του FBI
  • Προστασία υψηλών προσώπων
Στο τέλος του σχολείου, διεξάγεται μια μεγάλη άσκηση όπου εμπεριέχονται απαιτήσεις για την εφαρμογή όλων των γνώσεων και δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων.

Άνδρες της Δύναμης "Δ" στο Αφγανιστάν το 2001 (Πηγή)
Η μονάδα έχει συμμετάσχει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα σε πολλές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο και κάποιες απ' αυτές κατά καιρούς διαρρέουν προς τα ΜΜΕ είτε αθέλητα είτε εσκεμμένα, με τελευταία την περίπτωση της σύλληψης τρομοκρατών στην Λιβύη.

Κατά κανόνα οι άνδρες της "Δ" εμφανίζονται με πολιτικά, χωρίς  οποιαδήποτε στρατιωτικά διακριτικά και υποστηρίζονται από συμβατικά μέσα μεταφοράς (πολιτικά αυτοκίνητα και δίτροχα, ακόμη και ελικόπτερα) που τους παρέχονται από την ιεραρχία τους.

Στο οπλοστάσιό τους διαθέτουν όλα τα είδη φορητού οπλισμού όχι μόνο του αμερικανικού στρατού αλλά και άλλων προελεύσεων. Συνήθως, αποφεύγουν την χρήση οπλισμού αμερικανικής κατασκευής, για να μην προδίδουν την προέλευσή τους.  Οι οπλουργοί της μονάδας, που θεωρούνται από τους καλύτερους του στρατεύματος στο είδος τους, προσαρμόζουν στις ιδιαιτερότητες του κάθε χειριστή, όλους τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιεί ο τελευταίος.

Αυτό που πρέπει να ειπωθεί, είναι ότι το σύνολο αυτών των μαχητών, είναι "άνθρωποι της διπλανής πόρτας". Μη φαντασθεί κανείς "Σβαρτσενέγκερ" και "Ράμπο". Δεν προσλαμβάνονται εκεί τυχάρπαστοι, "του σκοινιού και του παλουκιού". Είναι ήσυχα άτομα, αρκετοί οικογενειάρχες, οι περισσότεροι συνήθως χαμηλών τόνων, που παραμένουν αφανείς, γιατί το επιβάλλει το καθήκον τους. Αλλά όταν απαιτείται γίνονται φοβερά δραστήριοι. 

Αν και καταβάλλεται προσπάθεια αποφυγής διαρροής πληροφοριών σχετικά με τη μονάδα, κάποια πληροφοριακά στοιχεία έχουν διαρρεύσει μέσα από βιβλία παλαιών αποστράτων στελεχών, τα οποία "εμπνέουν" για δημιουργία ταινιών ή σειρών στην τηλεόραση.


Ανιχνευτής



 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.