Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οι απαραίτητοι σιγαστήρες

Σιγαστήρες σε διάφορα όπλα από επάνω προς τα κάτω:  Uzi,  AR-15,  Heckler & Koch USP , Beretta 92FS και SIG Mosquito (Πηγή)

Ας μιλήσουμε για κάτι πολύ πρακτικό και χρήσιμο, αλλά ίσως παραμελημένο. Τους σιγαστήρες! Όποιον και αν ρωτήσεις, αμέσως θα σου πει για τη χρησιμότητά τους στην αθόρυβη προσβολή στόχων. Πράγματι έτσι είναι, ή μάλλον είναι και αυτό.

Ένα κύριο πλεονέκτημα που δίνουν στον χειριστή του όπλου, σε ενδεχόμενη συμπλοκή στο πεδίο της μάχης, είναι ότι σε παρατεταμένη διάρκεια βολής, δεν επηρεάζεται η ακοή του  και δεν έχει στο κεφάλι του εμβοές, ένα συνεχές "κουδούνισμα" που κρατάει για κάμποση ώρα. Όσοι έχετε αυτή την εμπειρία πρέπει να καταλαβαίνετε τι λέω. Δεν κουφαίνεσαι! (Όχι τόσο πολύ). Γιατί οι εκπυρσοκροτήσεις του ίδιου σου του όπλου σε επηρεάζουν πιο πολύ στο θέμα της ακοής.

 Δεν αναφέρομαι στις εκπαιδευτικές βολές της βασικής εκπαίδευσης του στρατιώτη που εκτελούνται με μικρό σχετικά αριθμό φυσιγγίων και με μεγάλα ίσως χρονικά διαλείμματα. Και πάλι εδώ για λόγους προστασίας της ακοής χορηγούνται ωτασπίδες. Το θέμα ωτασπίδων είναι κάτι που επίσης θέλει συζήτηση.

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα των σιγαστήρων είναι ότι έχοντας καλή ακουστική αντίληψη, έχεις και άριστη αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί γύρω σου. Έχεις επαφή με το περιβάλλον και τους άλλους συναδέλφους σου. Καταλαβαίνεις από ποια κατεύθυνση σου έρχονται πυρά και από τι απόσταση, αν έχεις μάθει και εκπαιδευτεί στ' ακουστικά φαινόμενα. Απαραίτητο και βασικό αντικείμενο ατομικής τακτικής εκπαίδευσης!

Εδώ "κολλάει" η συζήτηση με τις ωτασπίδες! Πολύ ωραία στις εκπαιδευτικές βολές, και μάλιστα στους νεοσύλλεκτους, καλά κάνουν και έτσι πρέπει να φοράνε ωτασπίδες. Αλλά για να μάθεις τα ακουστικά φαινόμενα, πρέπει πρώτα απ' όλα ν' ακούς!

Μη φαντασθείτε  ότι σε μια πραγματική κατάσταση, οι ωτασπίδες θα φανούν χρήσιμες! Μάλλον ζημιά θα προκαλέσουν, για τον απλούστατο λόγο που ανέφερα παραπάνω! Είσαι σαν ..κουφός! Δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται γύρω σου και δε έχεις καμιά απολύτως επικοινωνία! Βασικά δεν καταλαβαίνεις από που σου έρχονται πυρά σε συμπλοκή και μένεις μετέωρος, σαν χαμένος!

Και για να προλάβω πιθανά σχόλια, αν νομίζετε ότι ο τύπος ωτασπίδων που επιτρέπει να ακούς χαμηλούς θορύβους ενώ απαγορεύουν την ένταση απότομων και ξηρών ήχων είναι καλύτερος, πάλι θα σας πω ότι και αυτές σου δημιουργούν πρόβλημα σε μια έντονη στιγμή και τις πετάς αμέσως. Είναι καλές μόνο για σκοπευτικούς αγώνες.

Σε κατάσταση δράσης όλοι θέλουν να έχουν τις αισθήσεις τους τεταμένες και σε εγρήγορση για άμεση αντίδραση: "Παρατηρώ-Εντοπίζω-Αντιδρώ". Στο "παρατηρώ" προσθέστε και το "ακούω". Ακόμη και τ' ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας σε ενοχλούν, έστω και αν χρησιμοποιείς μόνο το ένα σου αυτί! Στην πράξη, όλα αυτά τα μικροεξαρτήματα  "πάνε περίπατο" και απομένει η φυσική σου ακοή, που όσο ..αντέχει, σε προστατεύει.

Στις ειδικές επιχειρήσεις και κυρίως του τύπου "άμεσης ενέργειας" (direct action) που η ακοή των μαχητών παίζει μεγάλο ρόλο στην εκτέλεση της αποστολής, οι σιγαστήρες είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Άλλο καλό πλεονέκτημα των σιγαστήρων,  είναι η απόκρυψη της λάμψης, γιατί δρουν  σαν καλοί φλογοκρύπτες, σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας αλλά και η αποφυγή της σκόνης , όταν εκτελούνται βολές από τη θέση του πρηνηδόν στο έδαφος, που έχει σαν αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται η θέση του μαχητή την ημέρα.

Όσο για τη νύκτα, όταν εκτελούνται βολές από το έδαφος χωρίς σιγαστήρα και έχεις και άλλους δίπλα σου, δεν μπορείτε να φανταστείτε τον "κονιορτό" που σηκώνεται! Δεν  βλέπεις ούτε τη μύτη σου και φεύγουν οι σφαίρες στο "γάμο του Καραγκιόζη"!

Επίσης ένα ακόμη πλεονέκτημα:  Κάνοντας χρήση σιγαστήρα, ο χαμηλός και υπόκωφος θόρυβος που προκαλείται διαχέεται στην ατμόσφαιρα και ο αντίπαλος δεν καταλαβαίνει από που έρχεται ο θόρυβος που ακούει! Δεν μπορεί να σε εντοπίσει εύκολα! Γι 'αυτό τον προτιμούν και οι Ελεύθεροι Σκοπευτές.

Το θέμα είναι τι είδους σιγαστήρα ή  μειωτήρα θορύβου θα πρέπει ένας μαχητής να έχει! Οι στρατιωτικές  προδιαγραφές του σε αδρές γραμμές, πρέπει να ικανοποιούν τον χειριστή. Δηλαδή:
  • Να προσαρμόζονται γρήγορα στο όπλο
  • Να αντέχουν στα κτυπήματα, στην σκόνη στο νερό στη ζέστη και στο κρύο
  • Να καθαρίζονται εύκολα
  • Να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Να έχουν το ελάχιστο δυνατό βάρος 
  • Να χρησιμοποιούνται με κάθε τύπο φυσιγγίου και να μην απαιτούνται αποκλειστικά και μόνο υποηχητικά φυσίγγια αν και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία.
Μπορεί κάποιος να συμπληρώσει και άλλα πιο αναλυτικά στοιχεία. Η ουσία όμως είναι ότι η χρήση σιγαστήρων στις ειδικές επιχειρήσεις παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ατομικά τυφέκια, αλλά σε όλα τα είδη φορητού οπλισμού.

Η τεχνολογία έχει προοδεύσει πάρα πολύ σ' αυτόν τον τομέα και σχεδόν όλες οι χώρες στις Ειδικές τους Δυνάμεις έχουν διαθέσει μεγάλο αριθμό. Ό,τι έχεις όμως, πρέπει να το χρησιμοποιείς και να ξέρεις με ποιο τρόπο. Αλλιώς είναι σαν μην έχεις τίποτα, έστω και αν τα στοιβάζεις σε μια αποθήκη.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο πολύ σύντομα βίντεο με τη διαφορά που δίνουν οι σιγαστήρες σε ό,τι είπαμε προηγουμένως.


Ανιχνευτής








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.