Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Οι Αφγανοί Commandos



Στρατόπεδο MOREHEAD, Βάση Ειδικών Δυνάμεων Αφγανιστάν. 

"Οι κομάντος όταν δεν μάχονται εκπαιδεύονται"! Αυτή την αρχή  ακολουθούν οι άνδρες των Αφγανικών ειδικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, σε περιόδους διαλειμμάτων  από τις επιχειρήσεις που διεξάγουν εναντίον ανταρτών, μαζί με τους εκπαιδευτές και καθοδηγητές τους, Αμερικανούς Green Berrets  και τους πεζοναύτες των ειδικών επιχειρήσεων.

Αφγανός κομάντος της φυλής Χαζάρα (Πηγή)

Μετά από εντατική και σκληρή εκπαίδευση που διαρκεί μήνες, αναλαμβάνουν επιχειρησιακές αποστολές μαζί με τους εκπαιδευτές τους. Στο ενδιάμεσο των αποστολών "ακονίζουν" τις γνώσεις τους και τις ικανότητες τους σε βολές, ειδικότητες  και φυσική κατάσταση. Κάτι  μου θυμίζει αυτό το τρίπτυχο! Η γύμναση στο κλειστό γυμναστήριο, ακολουθείται από πρακτική εξάσκηση σε βολές φορητού οπλισμού, ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποιος τραυματιστεί και μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα του μόνο χέρι. 

Βολές διπλές, "double shots" με τη χρήση σκοπευτικών LASER, από διαφορετικές στάσεις και σε κίνηση, με κατέβασμα της κάννης και απότομη λήψη σκόπευσης με τα δύο μάτια ανοικτά και βολή σε χρόνο δευτερολέπτων, με αλλαγή γεμιστήρα χωρίς να κοιτούν το όπλο αλλά το στόχο και αλλαγή θέσης μάχης. Όλα γίνονται με μία αλληλουχία και αρμονική κίνηση σαν να χορεύουν.

Ομάδα Αφγανών κομάντος (Πηγή)

Ακολουθεί σε μορφή επίδειξης, και στη συνέχεια εξάσκησης ο τρόπος γέμισης πιστολίου με το ένα χέρι. Πώς γίνεται; Ο εκπαιδευτής δείχνει: Ακουμπάς με το "γερό" χέρι,το πιστόλι ανάποδα με την κάννη προς τα έξω, ανάμεσα στα γόνατα, αφού έχεις αφαιρέσει τον άδειο γεμιστήρα. Βάζεις νέο γεμιστήρα και στη συνέχεια "σφηνώνεις" το πιστόλι ανάμεσα στις φτέρνες σου, στο σημείο που είναι η "λαβή" οπλίσεως και "τραβάς" το πιστόλι με το ένα χέρι για να οπλίσει . Το ξέρατε; Θέλει όμως εξάσκηση για να το κάνεις γρήγορα και με τα δύο χέρια εναλλάξ! Ποτέ δεν ξέρεις, αν τύχει, ποιό χέρι θα κτυπήσεις! Το έχετε κάνει κομάντος; Δοκιμάστε το!




Με τυφέκιο; Άλλη φορά! Δεν κάνουμε εκπαίδευση με αλληλογραφία εδώ! Οι εκπαιδευτές όμως εκεί τους δείχνουν γιατί την επόμενη ημέρα θα δώσουν μια ακόμη μάχη! Οι ίδιοι που χρησιμοποιούν ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα,  τα γνωστά ΜRΑPs (Mine Resistant Ambush Protected) ,εξασκούνται σε βολές με το πολυβόλο .50, που διαθέτει το  όχημα, ....με τηλεχειρισμό! Πολύ καλή περίπτωση! Μία ειδική κάμερα, ακριβώς κάτω από την κάννη και "μηδενισμένη" με το όπλο, εγκλωβίζει στόχους, και ο χειριστής πυροδοτεί, πιέζοντας ένα μοχλό! Όταν είναι σε φάλαγγα και πέσουν σε ενέδρα, χωρίς ν' αναγκάζονται να βγουν έξω από το όχημα, μπορούν να "γαζώσουν" την περιοχή. 

Όταν τελειώνει η εκπαίδευση και υπάρχει.... ελεύθερος χρόνος, όλο και κάποια βιντεοταινία  θα βρεθεί για να δουν οι κομάντος.Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 7 πολύ καλά εκπαιδευμένες μονάδες ειδικών δυνάμεων. Προτιμούνται περισσότερο όσοι δεν είναι της φυλής Παστούν για να μην έχουν φυλετικούς δεσμούς με τους αντάρτες Ταλιμπάν. Προσέξτε αυτόν στην πρώτη φωτογραφία! Είναι  της φυλής Χαζάρα, βόρειος και αντιπαθεί τους  νότιους! Είδατε πως βαστάει το όπλο; Έχουν άριστο και σύγχρονο εξοπλισμό είναι ανθεκτικοί και σκληροί μαχητές και κάνουν ευτυχισμένους τους.... εκπαιδευτές τους. Το κυριότερο όμως είναι ότι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην καϋμένη την πατρίδα τους. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο βίντεο παρακάτω.

 Ξέρετε κάτι; Μου θυμίζουν τους δικούς μας πρώτους Καταδρομείς της περιόδου 46-49


 Ανιχνευτής






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.