Αυξάνεται το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Το Πεντάγωνο (ΗΠΑ), στέλνει ήδη 1000 άτομα – συμπεριλαμβάνεται και ειδικό επιτελείο σ’ αυτά – με σκοπό να ενισχύσει την προσπάθεια των συμβατικών δυνάμεων και πρακτικά υιοθετεί τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι κομάντος για να ¨καθαρίσουν¨ τα χωριά από τους αντάρτες Ταλιμπάν.
Ενώ όλα τα ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων κατά 24.000 στρατιώτες η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, αυξάνει σιωπηρά τους μαχητές της, σ’αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε πιλοτικό πρόγραμμα καταστολής των ανταρτών, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους. Παλιά ιστορία για μας τους Έλληνες , αν θυμηθούμε τον Μακεδονικό αγώνα , αλλά και τον ανταρτοπόλεμο της περιόδου 1946-1949.
Σε ποιόν ανήκει η ιδέα; Μα φυσικά στον Καταδρομέα πρώην διοικητή ,Στρατηγό Στάνλευ Μακ Κρύσταλ. Τώρα πώς ο Στρατηγός Πετρέους θα υλοποιήσει ιδέα άλλου, αυτό είναι θέμα που ¨σηκώνει¨ συζήτηση. Σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω μιά παρένθεση, ώστε οι αναγνώστες , να έχουν μία καλύτερη εικόνα της κατάστασης.
Στο Αφγανιστάν, μέχρι τον Οκτώβριο του 2006 υπήρχαν δύο συμμαχικές δυνάμεις. Η διεθνής δύναμη υποστήριξης της ασφάλειας του ΝΑΤΟ, η ΙSAF ( International Security Assistance Force in Afghanistan) με εντολή του ΟΗΕ περίπου 27.000, και η Συμμαχική δύναμη με την αμερικανική πρωτοκαθεδρία, η γνωστή σαν Coalition Force of Afghanistan με πάνω από 30.000 προσωπικό, στην οποία συμμετείχαν πέραν του όγκου των αμερικανικών δυνάμεων, κράτη που δεν θα μπορούσε κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί, να φανταστεί, όπως κράτη της Λατινικής Αμερικής, αραβικά κράτη, αλλά και κάποια από τον πρώην σοβιετικό συνασπισμό και την κεντρική και ανατολική Ασία, σαν την Μογγολία για παράδειγμα.
Βέβαια η συμμετοχή τους είναι συμβολική από πλευράς δυνάμεως, αλλά όχι ευκαταφρόνητη από πλευράς ποιότητας.Δεν μπορεί κάποιος να μη λάβει υπ’ όψη του τμήματα των Γαλλικών, ναί, των Γαλλικών ειδικών δυνάμεων που δουλεύουν, ή δούλευαν στη συμμαχία! Γιατί; Πέραν της πολιτικής σκοπιμότητας, υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων σε ό,τι αφορά κανόνες εμπλοκής, ενώ μέχρι πρότινος η ΙSAF δεν εκτελούσε ειδικές επιχειρήσεις. Θέλετε και κάποιο ακόμη λόγο; Απόκτηση εμπειρίας! Κυνικό μεν, αλλά ρεαλιστικό!
Η ISAF είχε περιοχή ευθύνης το βόρειοδυτικό κυρίως χώρο, ενώ η Αμερικανική δύναμη το ανατολικό-βόρειοανατολικό και νότιο. Από τον Οκτώβριο του 2006, η ISAF, ανέλαβε την ευθύνη ασφαλείας όλης της χώρας. και οι δύο δυνάμεις στην ουσία ενοποιήθηκαν. Μη νομίζετε ότι είναι μικρός χώρος! Το Αφγανιστάν έχει έκταση τόση όση έχουν η Γαλλία και η Γερμανία σχεδόν μαζί με πληθυσμό γύρω στα 20 εκατομμύρια , αν υπολογίσουμε και τους νομάδες!
Χωρίζεται στη μέση από την τεράστια οροσειρά του Ινδικού Καυκάσου,(Ηindokush) με υψόμετρο που φτάνει τα 7.000 μέτρα. Στα βόρεια, σύνορα με το Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν (Μαϊμάνα, Μαζάρ ε Σαρίφ , Κοντούζ κλπ) υπάρχουν γόνιμες κοιλάδες και κάποιες καλλιέργειες εσπεριδοειδών και άλλων, ενώ είναι λίγο πιο ήσυχα τα πράγματα .
Οι Γερμανοί προτίμησαν να πάνε εκεί, και έχουν αναλάβει την περιφερειακή διοίκηση! Στα δυτικά και νότια στα σύνορα με το Ιράν, ( Χεράτ, Φαρά κλπ. είναι η ιταλο-ισπανική ζώνη) είναι κυρίως έρημος με μικρές λιγοστές λωρίδες πράσινου, ενώ προς το κέντρο που βρίσκονται οι δυτικές υπώρειες του Καυκάσου το έδαφος είναι ημιορεινό με πάρα πολλές πτυχώσεις. Νοτιότερα η έρημος της Κανταχάρ μέχρι τα σύνορα με το Πακιστάν δεσπόζει, με την ομώνυμη πόλη και την αεροπορική βάση εκεί.( Οι Αγγλοσάξωνες έχουν την πρωτιά, νότια και ανατολικά). Ανατολικά και βορειοανατολικά, κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν, αρχίζουν τα δύσκολα!
Πελώρια βουνά με πλούσια βλάστηση ανάμεσά τους με πάρα πολλές πτυχώσεις και σχεδόν μηδενικό οδικό δίκτυο. Το υψόμετρο φτάνει μέχρι και 4.000 μέτρα και καθιστά την χρήση ελικοπτέρων πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Αυτή η εικόνα, που την έχω δει με τα μάτια μου, συνεχίζει μέσα στο Πακιστανικό έδαφος και είναι η¨χαρά¨ του αντάρτη! Κάπου εκεί στ’ ανατολικά και περισσότερο μέσα στο Πακιστάν, χαμένοι σε μία από τις δαιδαλώδεις κοιλάδες ζουν και οι Καλάς, λευκοί, καστανόξανθοι αρκετοί, που πιστεύουν στον...Δία και υπερηφανεύονται ότι κατάγονται από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου!
Το θέατρο επιχειρήσεων έχει χωρισθεί σε τομείς και κάθε τομέας έχει ανατεθεί σε περιφερειακή διοίκηση (Regional Command) που την έχει αναλάβει εθελοντικά μία δυτική χώρα. Σε κάθε τομέα υπάρχουν μικτές πολιτικοστρατιωτικές μονάδες ΝΑΤΟ, με κάποιο κράτος ν' αναλαμβάνει όλα τα έξοδα και το προσωπικό γι’ αυτό, που «κουμπώνουν» με τις τοπικές κοινωνίες, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της κεντρικής κυβέρνησης, με σκοπό την ανοικοδόμηση της χώρας, αν την αφήσουν να γίνει, οι πολέμαρχοι, οι τυχοδιώκτες του οργανωμένου εγκλήματος(λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών) και οι Ταλιμπάν! Αυτή είναι και η ιεράρχηση από πλευράς βάρους!
Ίσως τώρα τελευταία οι Τάλιμπαν να πήγαν στη 2η θέση. Οι πολέμαρχοι , αρχηγοί φατρίας, είναι αυτοί που πολέμησαν κάποτε τους σοβιετικούς και διοικούν ιδιωτικούς στρατούς από 20.000 μέχρι και 60.000 μαχητές ο καθένας! Τρόπος ζωής βλέπεις! Δεν θέλουν την κεντρική κυβέρνηση παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλλει ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος Καρζάϊ. Ίσως να έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις τους μετά από ανάληψη καθηκόντων σε κυβερνητικές θέσεις, Οι τυχοδιώκτες, είναι μισθοφόροι επαγγελματίες, με ό,τι καλύτερο διαθέτει η τεχνολογία στα χέρια τους!
Πριν από 4 χρόνια που ήμουν εγώ εκεί, τους φοβόντουσαν οι δυνάμεις της χωροφυλακής του Αφγανιστάν! Οι Τάλιμπαν, έχουν το σκοπό τους με το Ισλάμ, άλλωστε αυτό σημαίνει στη γλώσσα τους η λέξη ¨ταλίμπ¨ πιστός. Ανάλογα πώς τους εξυπηρετεί, συμμαχούν με οποιονδήποτε. Όλοι συνεργάζονται, εφ’ όσον τους συμφέρει, με όλους και όλοι πολεμούν όλους! Ποιός τα πληρώνει; Ο δύσμοιρος λαός Δεν ξέρω αν έχουν βελτιωθεί τώρα! Βάλτε τις εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις περίπου 2000 ανεξάρτητες ληστοσυμμορίες και τις διαφορές, οικονομικές και πολιτικές μεταξύ 7 φυλών που υπάρχουν στο Αφγανιστάν και έχετε αποκτήσει μία πολύ, πολύ, μικρή εικόνα του τι γίνεται εκεί!
Αν ρωτάτε γιατί καλλιεργούν πολύ όπιο , μη φαντασθείτε ότι οι ντόπιοι το κάνουν γιατί τους αρέσει μόνο! Το όπιο είναι το μόνο ανθεκτικό φυτό που αντέχει σε δύσκολες συνθήκες, δεν θέλει πολύ φροντίδα και επιφέρει κέρδος! Πουλιέται! Για ένα ντόπιο ας πούμε η ετήσια παραγωγή του επιφέρει κατά μέσο όρο 400 με 500 $! Είναι λίγα; Σκεφθείτε ότι ο μισθός ενός καλού γιατρού στο νοσoκομείο, είναι περίπου 60$. το μήνα. Πέρα απ’αυτό, σε κάνει να ξεχνάς και τον πόνο σου! Οκτώ στους δέκα Αφγανούς είναι εθισμένοι! Αυτή ήταν η κατάσταση πριν από 4 χρόνια. Πιστεύω να έριξα λίγο φως σε κάποια σκοτεινή γωνία του μυαλού σας!
Οι ειδικές δυνάμεις δουλεύουν παντού, σε συνεργασία ή όχι με τους Αφγανούς ! Υπάρχουν μνημόνια συνεργασίας για συντονισμό . Ο αντικειμενικός σκοπός στον ανταρτοπόλεμο δεν είναι «εδάφη τακτικής σημασίας». Είναι ο αντάρτης και αυτός πρέπει να κυνηγηθεί και ν’ αποκοπεί από τις πηγές ανεφοδιασμού, από χώρους διαβίωσης και από την συμπαράσταση του ντόπιου πληθυσμού. Τα τμήματα ειδικών δυνάμεων, διεισδύουν, αναγνωρίζουν, συλλέγουν πληροφορίες, προσβάλλουν, αποχωρούν, επανέρχονται, εγκλωβίζουν, ειδοποιούν τα μαχητικά για προσβολές ακριβείας, ή δυνάμεις άμεσης επέμβασης για κύκλωση και εξουδετέρωση!
Γνωστές συνταγές για τις ειδικές δυνάμεις. Το πρόβλημα όμως είναι ότι και οι αντάρτες Τάλιμπαν τώρα, υπήρξαν καλοί μαθητές των αμερικανών ODAs και των βρετανών SAS την περίοδο της σοβιετικής κατοχής, όταν οι τελευταίοι οργάνωναν το κίνημα αντιστάσεως, εκπαίδευαν και τροφοδοτούσαν με οπλισμό και άλλα υλικά τις ανταρτικές δυνάμεις των Ταλιμπάν. Έτσι το ¨παιχνίδι¨ έχει γίνει πιο δύσκολο, αν λάβουμε υπ’ όψη μας, την πολύ καλή γνώση του εδάφους από τους ντόπιους.Τι κάνει ο Αφγανικός στρατός; Εκπαιδεύεται από του Αμερικανούς, αλλά έχουν μείνει λίγο πίσω στους εξοπλισμούς και στη τεχνική εκπαίδευση.
Ο ΑΝΑ (Afghan National Army), πρέπει να είναι γύρω στους 80.000 σήμερα . Λιτοδίαιτοι και σκληροτράχηλοι πολεμιστές αλλά μόνοι τους δεν έχουν δοκιμασθεί στο τί μπορούν να καταφέρουν! Υπόψη ότι μιλάμε μόνο για επαγγελματίες στρατιώτες που περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο πριν καταταγούν και όχι για κληρωτούς. Δεν υπάρχουν κληρωτοί. Γιατί; Οι Ταλιμπάν τι θα έκαναν; Θα πήδαγαν από τη χαρά τους πηγαινοερχόμενοι στα στρατόπεδα σαν στρατιώτες! Σε κάθε μονάδα, διοίκηση και στρατηγείο, είναι εμφυτευμένοι Νατοϊκοί και Αμερικανοί αξιωματικοί σαν σύνδεσμοι και μέντορες για να τους μάθουν το βασικώτερο: τον συντονισμό κινήσεων, ενεργειών, επικοινωνιών και αναφορών. Με άλλα λόγια το C2!!
Πώς λέγονται αυτοί; Επιχειρησιακές ομάδες συμβούλων-συνδέσμων(Operational mentor liaison teams) ή με σύντμηση OMLTs και υποκοριστικά... ομελέτες! Κάποτε συμμετείχα στη σχεδίαση αυτού του συστήματος. Ακούω ότι είναι επιτυχημένο. Το ελπίζω.
Η χωροφυλακή που έχει δύναμη γύρω στους 50.000, ίσως και λίγο παραπάνω, εκπαιδεύεται από τους Γερμανούς. Κάθε χώρα προσπαθεί να προσφέρει και κάτι! Οι Ιταλοί ,την αναδιάθρωση της δικαιοσύνης. Λίγα πράγματα έγιναν. Για ποιά δικαιοσύνη μιλάμε, αφού εξακολουθεί να ισχύει ο Ισλαμικός νόμος της "Σαρία". Οι Άγγλοι, την καταστροφή των φυτειών ναρκωτικών. Τίποτα! Οι Ιάπωνες, την συγκέντρωση των μεγάλων οπλικών συστημάτων και των πυρομαχικών και την καταστροφή τους.
Το πρώτο το έκαναν , αλλά το δεύτερο, μόνο κατά το μισό. Μάζεψαν τα πυρομαχικά τα οποία έμεναν αφύλακτα ( μιλάμε για τεράστιες ποσότητες μεγάλων βλημάτων) διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της χώρας και βέβαια τα έκλεβαν οι "ενδιαφερόμενοι" το βράδυ! Ο ΟΗΕ ανέλαβε την κοινωνική υποστήριξη ,οικονομία, παιδεία και όλα τα άλλα. Υπάρχει ελπίδα στην μόρφωση! Ίσως μετά από 30 χρόνια, όταν τα παιδιά γίνουν μεγάλοι, αν τ' αφήσουν και πάρουν την τύχη της χώρας τους στα χέρια τους.
Το 2006 η χωροφυλακή, ήταν πιο πίσω από τον στρατό σε εκπαίδευση και εξοπλισμό. Αυτοί είχαν και πιστεύω και σήμερα έχουν, τις μεγαλύτερες απώλειες. «Έφευγαν» κάθε μέρα κατά μέσο όρο γύρω στους 15 με 20! Υπήρξε περίπτωση που ένα βράδυ στην επαρχεία του Χελμάντ, αν θυμάμαι καλά, χάσαμε ένα τμήμα 40 χωροφυλάκων μαζί με όλο τον εξοπλισμό τους.
Συνοπτικά θα έλεγα, ότι οι ειδικές δυνάμεις από μόνες τους δεν θα καταφέρουν πολλά, αν δεν συνεργασθούν στενά με τις συμβατικές δυνάμεις και το αντίστροφο. Έμαθα ότι αρχές Ιουνίου του 2010, ξεκίνησε μία επιχείρηση ειδικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά σύνορα με το Πακιστάν, στην επαρχία του Νουριστάν, μετά από διείσδυση ανταρτών στη περιοχή. Χρησιμοποιήθηκαν 200 Αφγανοί καταδρομείς μαζί με Αμερικανούς των ειδικών δυνάμεων.
Είναι μία πολύ δύσκολη και κακοτράχαλη περιοχή που πολύ δύσκολα μπορεί να προστατεύσει κάποιος. Σίγουρα δεν μπορεί να "κρατήσει" το έδαφος. Μπορεί όμως να προστατεύσει τουλάχιστον τους λιγοστούς κατοίκους. Πώς; Απλά εξουδετερώνοντας τη βάση ανταρτών! Κάποιος ¨είδε¨, έστειλε μήνυμα και ξαφνικά ήλθαν από το πουθενά πύραυλοι και έκαναν κόλαση τις σπηλιές και ό,τι υπήρχε γύρω! Αποτελειώθηκε το «έργο» με την έφοδο των κομάντος.
Αυτά για το μακρινό Αφγανιστάν.
Σας χαιρετώ καταδρομικά,
Ανιχνευτής
Δείτε το http://www.rusi.org/news/ref:N4C223C1F023C7/
ΑπάντησηΔιαγραφή