Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η επιτυχία των Πολωνικών Ειδικών Δυνάμεων




Άνδρες του 1ου Συντάγματος Ειδικών Δυνάμεων της Πολωνίας συνέλαβαν πρόσφατα, ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος των Ταλιμπάν τον Μουλά Νταβούντ που ήταν από τους πρώτους γραμμένους στον πίνακα στόχων προτεραιότητας της ISAF. Σε αναγνώριση της προσφοράς τους, η συμμαχική διοίκηση τίμησε τους Πολωνούς κομάντος, σε ειδική τελετή. Σήμερα, σταθμεύουν 2500 Πολωνοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. 



Το 1ο  Πολωνικό Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων (1 Pułk Specjalny Komandosów, 1 PSK (en.  1st Special Forces Regiment) που εδρεύει στο Λούμπλινιεκ, είναι το ένα από τα τρία "κομμάτια" των ειδικών δυνάμεων της χώρας.  Τα άλλα δύο είναι:
  • Το  Ειδικό Κινητό Συγκρότημα Άμεσης Αντίδρασης (Grupa Reagowania Operacyjno-Manewrowego, GROM, "Operational Mobile Reaction Group") με έδρα στην Βάρζτσαβα και το Ντάνσκ  
  • H Ναυτική Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων. (Morska Jednostka Działań Specjalnych - Naval Special Operations Unit) με έδρα στην Γκντίνια.
Όλοι υπάγονται στην Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (Dowództwo Wojsk Specjalnych-Special Forces Command) επιπέδου Μεραρχίας,  με έδρα την Κρακοβία.




Η επιλογή του προσωπικού γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και η εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα απαιτητική με αποτέλεσμα το 1ο Σύνταγμα  να διατηρείται σε υψηλή μαχητική ικανότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα. 




Οι αποστολές που έχει την δυνατότητα να εκτελέσει, καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ. Διαθέτει εκπαιδευμένα στελέχη για εκτέλεση διεισδύσεων από αέρα (ΗΑΗΟ, ΗΑLO) από θάλασσα και ξηρά. Επίσης παρέχει υποστήριξη σε άλλες ειδικές μονάδες, της Πολωνίας (GROM), σε επιχειρήσεις αντιτρομοκρατικού αγώνα.

Είναι οργανωμένο σε 3 Ειδικά Αποσπάσματα  και σ' ένα Λόχο Βατραχανθρώπων. Κάθε απόσπασμα αποτελείται από τρεις Λόχους των τριών διμοιριών ο καθένας. Η διμοιρία περιλαμβάνει τρεις ομάδες των έξι ανδρών. Έτσι το Σύνταγμα διαθέτει συνολικά 90 επιχειρησιακές ομάδες, συν το επιτελείο του και το προσωπικό Διοικητικής Μέριμνας. Αποτελείται εξ ολοκλήρου από εθελοντές επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και γυναικών.

Οι υποψήφιοι εθελοντές που επιθυμούν να υπηρετήσουν στο Σύνταγμα, πρέπει πρώτα να περάσουν από τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Στη συνέχεια διέρχονται από το Σχολείο Προκεχωρημένης εκπαίδευσης, διάρκειας 3 μηνών, όπου εκπαιδεύονται στη μάχη σώμα με σώμα, στην χρήση ειδικών υλικών, στ' αλεξίπτωτα, στην τοπογραφία και στη χρήση του χάρτη και της πυξίδας, στον χειρισμό οπλομηχανημάτων, στους βασικούς τρόπους επιβίωσης και άλλα στρατιωτικά αντικείμενα. Οι επιτυχόντες σε αυτή τη φάση, τοποθετούνται σε κάποια από τις ομάδες των έξι και συνεχίζουν πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση στα πλαίσια του Συντάγματος.(χειμερινός αγώνας, ορεινός αγώνας, εκπαίδευση ελευθέρου σκοπευτού, άλματα ελεύθερης πτώσης, αμφίβιες επιχειρήσεις κ.α.)




Προσωπικό του Συντάγματος έχει συμμετάσχει ως τώρα προς υποστήριξη του ΝΑΤΟ,στις ειρηνευτικές αποστολές στο Κόσοβο. Επίσης, ένα τμήμα 13 ανδρών έλαβε μέρος στην αμερικανική επιχείρηση "Enduring Freedom" στο Αφγανιστάν προς υποστήριξη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του Ιράκ, η Πολωνία διέθεσε ένα Απόσπασμα 56 ανδρών υπό την διοίκηση της Πολυεθνικής Μεραρχίας στο νότιο-κεντρικό τομέα της χώρας. Επί του παρόντος Αποσπάσματα του 1ου Συντάγματος εκτελούν επιχειρήσεις στην επαρχία Κανταχάρ, αλλά και σε άλλες επαρχίες, όπου απαιτείται, ακόμη και στο Πακιστάν, μαζί με αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.




Από πλευράς οπλισμού, το Σύνταγμα διαθέτει ότι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί και καταβάλλονται προσπάθειες να ανανεώνεται ο οπλισμός αλλά και το λοιπό ειδικό υλικό. Τα όπλα που χρησιμοποιεί προς το παρόν το προσωπικό είναι:  
Πολλά από τα παραπάνω όπλα έχουν ενισχυθεί με πρόσθετα εξαρτήματα, όπως ειδικές λαβές, συσκευές σκοπεύσεως LASER, διόπτρες ημερήσιας και νυκτερινής σκοπεύσεως κ.α.  


Ανιχνευτής


Πηγή: Wikipedia 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.