Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Βαλτώνουν στο Αφγανιστάν


 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ
dimitouz@yahoo.gr

Η στρατηγική της συμμαχίας στο Αφγανιστάν θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, στις 19 - 21 Νοεμβρίου, αλλά ειδικοί στις ΗΠΑ καλούν ήδη την αμερικανική κυβέρνηση να... ξεχάσει τα περί αποχώρησης το 2011.

Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της Συμμαχίας θα αναζητήσει με τις ηγεσίες των κρατών - μελών τρόπους για την ενίσχυση των στρατευμάτων και πιθανότατα την επαναδιάταξή τους σε περιοχές της ασιατικής χώρας, έχοντας πάντα ως στόχο την ενδυνάμωση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ώστε να πολεμούν τους αντάρτες χωρίς τη συνδρομή των στρατιωτών της Συμμαχίας. Η Σύνοδος αποτελεί ουσιαστικά την τρίτη και μεγαλύτερη διεθνή σύνοδο που γίνεται για το Αφγανιστάν φέτος.

Η επισκόπηση της κατάστασης κρίνεται αναγκαία υπό το φως των εξελίξεων στην ασιατική χώρα, όπου η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων κατά 30.000 μέλη δεν έφερε τα ποθητά αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είχαν μεν μεγάλη δημοσιότητα, αλλά δεν έκαμψαν την αντίσταση των ανταρτών που εξακολουθούν να ελέγχουν ένα μεγάλο τμήμα της χώρας. Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο διαθέτουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν αναλυτικά σε ποιες περιοχές η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Για παράδειγμα, το 66% των επιθέσεων φέτος σημειώθηκαν στην Κανταχάρ, τη Χελμάντ και την Κουνάρ.

Συνιστούν παραμονή

Η κατάσταση στο πεδίο των μαχών απέχει από τα σχέδια του Λευκού Οίκου, όπως προκύπτει από την έκθεση μιας ανεξάρτητης 25μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπό τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, και τον πρώην σύμβουλο της προεδρίας των ΗΠΑ για θέματα εθνικής ασφάλειας, Σάμουελ Μπέργκερ. 

Η επιτροπή καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία πρόκειται να δημοσιοποιήσει την αξιολόγηση της στρατηγικής της για το Αφγανιστάν το Δεκέμβριο, να αποσύρει το μεγάλο όγκο των στρατευμάτων της μετά το 2014, εφόσον οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας καταφέρουν να αναλάβουν τον έλεγχο της ασφάλειας στις 34 επαρχίες της χώρας, κάτι που αναμένεται να αρχίσει από την άνοιξη. 

Σύμφωνα με την επιτροπή, η βίαιη δράση των ανταρτών και οι απώλειες για το ΝΑΤΟ δημιουργούν αμφιβολίες ότι είναι δυνατόν να εκπληρωθεί ο στόχος που είχε τεθεί πριν από αρκετούς μήνες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αρχίσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν από τον Ιούλιο του 2011.

Η έκθεση δεν πραγματοποιήθηκε μεν κατά παραγγελία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά αναμένεται να την εξετάσει πολύ προσεκτικά και να αποδεχτεί αρκετές από τις προτάσεις της επιτροπής μέχρι το Δεκέμβριο, όταν θα παρουσιάσει την αναθεωρημένη στρατηγική της για το Αφγανιστάν. Αλλωστε, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, έχει υποβαθμίσει το σχέδιο αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το επόμενο έτος, δηλώνοντας ότι οι Ταλιμπάν θα εκπλαγούν όταν θα δουν ότι τα περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα και θα συνεχίσουν να τους καταδιώκουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.