Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Στρατιώτη κατέβασε και το σλίπ…

Εφ. Ταράφ 23-11-2010, αρθρογράφος Γιλντιράϊ Ογούρ



Τοποθεσία : Διοίκηση 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο Τζέβιζλη της Κωνσταντινούπολης

Ημερομηνία : 12 Νοεμβρίου 2010

Ώρες πρωινής αναφοράς…

Ένας υπολοχαγός εκπαιδεύει τον λόχο. Ένας από τους στρατιώτες δεν είχε δέσει καλά τα άρβυλα. Ο υπολοχαγός βγάζει μπροστά αυτόν το στρατιώτη, και μέχρι να δέσει τα άρβυλα του, δίνει διαταγή όλος ο λόχος να κάνει κάμψεις. Ένας από τους στρατιώτες κουράστηκε και χωρίς να φύγει από τη θέση του στηρίχτηκε στο πόδι του.

  Αυτή η στήριξη στο πόδι κατά την στάση για κάμψεις, αποτέλεσε το λόγο για όλα όσα ακολούθησαν αργότερα… 

Ο υπολοχαγός καλεί τον στρατιώτη μπροστά και διατάζει : Γδύσου !

Φωνάζει  μάλιστα στον λόχο πως ¨Μέχρι να ξεγυμνωθεί ο φίλος σας, εσείς θα κάνετε κάμψεις¨.

Ο ανήμπορος στρατιώτης αρχίζει να γδύνεται. Μένει με το ρολόι και το σλιπ.

Ο αξιωματικός διατάζει ¨βγάλε και το ρολόι¨, και το βγάζει.

Και τη στιγμή που ο στρατιώτης ρωτάει ¨Να ντυθώ πια κύριε ;¨, έρχεται η εντολή : Βγάλε και το σλιπ…

Ο στρατιώτης φέρνει αντίρρηση λέγοντας ¨είναι ντροπή κύριε¨…Ο υπολοχαγός επαναλαμβάνει την διαταγή ¨βγάλτο¨…

Ο στρατιώτης έχοντας λίγο καιρό για υπόλοιπο, ¨για να μην καταστραφεί η θητεία του¨ υποχρεώνεται και βγάζει και το σλιπ…

Ο στρατιώτης λοιπόν στα μέσα Νοεμβρίου μένει ολόγυμνος μπροστά στους φίλους του. Αυτοί για να μην ντραπεί περισσότερο, στρέφουν το κεφάλι τους αλλού…Βλέποντας αυτό ο υπολοχαγός φωνάζει στον λόχο : Σηκώστε τα κεφάλια σας και κοιτάξτε…



Μπορεί  μετά τα γνωστά στρατιωτικά νέα που έχετε διαβάσει στην εφημερίδα Ταράφ για τα σχέδια πραξικοπήματος μέχρι τις αμέλειες στις επιθέσεις σε στρατόπεδα, αυτό το περιστατικό να μην σας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Μπορεί το σκάνδαλο αυτό σε βάρος του στρατιώτη να μην σας νοιάζει.

Πρόκειται όμως για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκατομμύρια άντρες που υπηρετούνε την υποχρεωτική τους θητεία αντιμετωπίζουν, ή οι πιο τυχεροί γίνονται απλά μάρτυρες τέτοιων φαινομένων…

Πίσω από τα λόγια παρηγοριάς του τύπου ¨ο διοικητής μου με αγάπησε¨ ή ¨ήμουν πολύ άνετος στο στρατό¨, κρύβονται ανείπωτες αλλά πραγματικές στρατιωτικές αναμνήσεις, που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει η Τουρκία…  

Τον Νοέμβριο του 2010 περιστατικά σαν τα παραπάνω τα διάβασα στην ιστοσελίδα askerleranlatiyor.blogspot.com, όπου κοινοποιούνται άσχημα περιστατικά του στρατού.

Η ιστοσελίδα είναι μια αρχή. Κάθε μήνα κοινοποιούνται δεκάδες νέες ιστορίες.

Το περιστατικό με την εντολή ¨Κατέβασε το σλιπ¨ είναι από τα πιο δημοφιλείς και πλέον διαβασμένες στρατιωτικές ιστορίες της ιστοσελίδας.

Όταν διάβασα για το περιστατικό στην ιστοσελίδα λόγω χρονικής εγγύτητας, αλλά και  επειδή έγινε και στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια μικρή έρευνα.

Το περιστατικό είναι αληθές. Τα ονόματα των πρωταγωνιστών, στρατιώτη και υπολοχαγού τα έχω κρυμμένα.  

Εξ όσων έμαθα ο στρατιώτης καθώς είχε προσβληθεί ενώπιων των φίλων του, θέλησε να κάνει μήνυση, αλλά αργότερα κατά κάποιο τρόπο εμποδίστηκε, συλλογιζόμενος  ¨να μην καταστρέψει την θητεία του¨  τη στιγμή που του είχαν μείνει τρεις μήνες ακόμη.

Αυτή η διαβόητη απειλή της ¨κατεστραμμένης θητείας¨ αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να ξεπεραστούνε κυρώσεις του στρατιωτικού συστήματος όπως βρισιές, ξύλο, και άσχημες συμπεριφορές.




Στη πραγματικότητα τα άτομα που πέφτουν θύματα σε τέτοια περιστατικά έχουν το δικαίωμα να με μια αίτηση να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους και να υποβάλλουν μήνυση.  Για παράδειγμα υπάρχει η ποινή 25 ημερών φυλακής για ξυλοδαρμό στρατιώτη. Όμως ούτε  η πρόσβαση σε αυτές τις αιτήσεις είναι δυνατή, καθώς και το γράψιμο τους κατά τον δέοντα τρόπο… Και φυσικά το πιο δύσκολο μέρος είναι όταν θα παραδώσεις την αίτηση στον αξιωματικό που για μήνες ακόμα θα βλέπεις…  

Με αυτό μου το άρθρο, ανοίγω τον φάκελο με τα προβλήματα των χαμηλόβαθμων στρατιωτικών. Η ματιά μου θα είναι από τη μια στις νέες συνεχώς ιστορίες του ¨askerleranlatiyor.blogspot.com’da¨, και από την άλλη στις ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί από τον στρατό, και θα μου στείλετε εσείς….

Καταρχάς όμως θα δω σχετικά με αυτό το άρθρο που έγραψα τον Νοέμβριο του 2010,  τι θα γίνει στην Διοίκηση Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Κωνσταντινούπολης… Να δούμε θα αναζητηθούνε ευθύνες από εκείνον τον υπολοχαγό για αυτό το απάνθρωπο περιστατικό ; Ή μήπως όπως έγινε με τα περιστατικά που αφορούσαν  υψηλόβαθμους στρατιωτικούς θα αρχίσουν να ψάχνουν ¨ποιος σας το είπε ¨.

Αν ήμουν στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου θα άνοιγα την ιστοσελίδα ¨askerleranlatiyor.blogspot.com¨, και θα έκανα έρευνα για όλα τα μικρά αλλά αηδιαστικά περιστατικά, χωρίς να τα θεωρήσω ¨μικρά θέματα¨…

Καταρχάς να βρεθεί τι  έγινε δύο εβδομάδες πριν στο Τζέβιζλι…

Αν πραγματικά νοιάζονται να μην φθείρεται ο στρατός…



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.