Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων



Στις σύγχρονες επιχειρήσεις, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πότε και πού θα χρησιμοποιηθούν οι ειδικές δυνάμεις να επέμβουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μονάδες αυτές πρέπει να έχουν ετοιμότητα ταχείας ανάπτυξης οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Αυτό σημαίνει ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού για την ανάπτυξη Προκεχωρημένων Βάσεων Επιχειρήσεων (ΠΒΕ) με ελάχιστο χρόνο προειδοποίησης. Οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, τόνισαν περισσότερο αυτή την ανάγκη και το θέμα παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Συμπόσιο Ειδικών Δυνάμεων  2010 που έγινε στο Φορτ Μπράγκ της Βόρειας Καρολίνας, υπό την ευθύνη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Λίγο πολύ οι  επιχειρησιακές απαιτήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι γνωστές. Εκεί κατέληξαν και τα συμπεράσματα του συμποσίου. Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται μια ΠΒΕ για να λειτουργήσει:
  • Ενέργεια, για την τροφοδότηση των συστημάτων ελέγχου και διοίκησης και των συσκευών διαβίωσης(κλιματισμός, συντήρηση τροφίμων, παρασκευή γευμάτων, καθαρισμός νερού)
  • Χώρους εργασίας, αποθήκευσης και ενδιαίτησης-ανάπαυσης
  • Επικοινωνίες
 Το πρόβλημα γίνεται πιο δυσεπίλυτο όταν απαιτείται εκγατάσταση ΠΒΕ σε χώρους που δεν υπάρχει κάποια υποδομή, δηλαδή στη μέση του πουθενά.  Πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, να μπορεί το προσωπικό ιδιαίτερα του επιτελείου να εργάζεται απερίσπαστο και βέβαια θα πρέπει το υλικό να είναι ευκολομετακίνητο και ευπροσάρμοστο σε οποιοδήποτε περιβάλλον.


Εταιρίες που κατασκευάζουν λυόμενες κατασκευές ή εξοπλισμό στρατοπεδίας, παρουσίασαν τα προϊόντα τους στους συμμετέχοντες. Κάποιες απ' αυτές έχουν ήδη προμηθεύσει μονάδες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε ανάλογο εξοπλισμό.


Υπάρχει η εταιρία Deployed Resources που κατασκευάζει εκγαταστάσεις τύπου κοντέινερ για άμεση χρήση, η εταιρία  DRASH(Deployable Rapid Assembly Shelter) που κατασκευάζει ειδικές σκηνές  και η εταιρία Allied Container Systems Inc. που κατασκευάζει κοντέινερς πολλαπλών χρήσεων ακόμη και κατασκευή οικισμών για εκπαίδευση στο αγώνα κατοικημένων τόπων


 Κάποιοι ίσως θεωρούν αυτούς τους προβληματισμούς σαν υπερβολές. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί, ότι το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων εκπαιδεύεται για δύσκολες καταστάσεις και επομένως ένα αντίσκηνο τους είναι αρκετό!


 Πράγματι το προσωπικό εκπαιδεύεται για την αντιμετώπιση πολύ δύσκολων συνθηκών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης διαβίωσης δεν πρέπει να το κάνεις, έστω και με την οικονομική στενότητα που υπάρχει. Είναι το λιγότερο άστοχο και ερασιτεχνικό να αφήνεις τους άνδρες που πρόκειται μετά από λίγες ώρες ίσως, να δώσουν μάχη,   να κοιμούνται στη λάσπη  ή  στον καύσωνα, γιατί "είναι εκπαιδευμένοι"! 

Με άλλα λόγια κάποιοι θα πάνε να παίξουν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους και πρέπει να ταλαιπωρηθούν γι' αυτό πιο μπροστά, γιατί κάποιος αδαής και ανεγκέφαλος θεωρεί πολυτέλεια τη άνετη διαβίωση του προσωπικού, επικαλούμενος ...οικονομική στενότητα! Λάθος!!! Χάθηκε το παιχνίδι πριν ξεκινήσει, κυρίως στο ηθικό μέρος. 


Ανιχνευτής

Πηγή: SOF Technology
          Allied Containers
          DRASH
          Deployed Resources



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.