Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ψάχνοντας για εκλεκτούς



Ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να προσλάβει άλλους 2300 άνδρες για τις ειδικές δυνάμεις, αλλά δεν μπορεί να βρεί τους κατάλληλους. Καλοί στρατιώτες υπάρχουν, αλλά δύσκολα πείθονται να διαλέξουν τις ειδικές δυνάμεις και να επωμισθούν μεγαλύτερες απαιτήσεις και κίνδυνο.



Ακόμη και η προσφορά μεγαλύτερης αμοιβής,(πάνω από 10.000 $ τον χρόνο επιπλέον του μισθού) αλλά και το δώρο επιπλέον 10.000 $ τον χρόνο, για όσους απολυθέντες των ειδικών δυνάμεων επιθυμούν να επανακαταταγούν, δεν δελέασε τους ικανούς υποψήφιους να δηλώσουν συμμετοχή σε διαγωνισμό, γιατί γνωρίζουν ότι η υπηρεσία στις ειδικές δυνάμεις απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα στο εξωτερικό σε διάφορες χώρες και θέατρα επιχειρήσεων.



 Το θέμα δεν είναι μόνο να δηλώσουν υποψήφιοι, αλλά και να κάνουν για τη δουλειά. Ένα πράγμα που η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) δεν είναι διατιθέμενη να κάνει, είναι να χαμηλώσει τις προδιαγραφές αξιολόγησης  και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Θα ήταν εγκληματική πράξη που θα είχε επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης. Αν χαμηλώσεις το επίπεδο είναι σαν να στέλνεις  ανθρώπους κατ' όνομα των ειδικών δυνάμεων, σε βέβαιο θάνατο, πέραν της αποτυχίας που είναι περισσότερο από βέβαιη.




Απαιτείται χρόνος 3 χρόνων για να φτάσει κάποιος ικανός στρατιώτης στο βασικό επίπεδο εκπαίδευσης ενός μαχητού των ειδικών δυνάμεων και χρειάζονται μερικά χρόνια ακόμη εξειδικευμένης  εκπαίδευσης  σε μονάδα, πριν να μπορεί να αναλάβει μια σοβαρή αποστολή. Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, η εκπαίδευση, πέραν των στρατιωτικών αντικειμένων, περιλαμβάνει εκμάθηση ξένων γλωσσών και εξοικείωση με τα ήθη και τα έθιμα ξένων λαών. Στατιστικά το 50% των υποψηφίων απορρίπτεται ή εγκαταλείπει κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης.
 



 Το πρόβλημα δεν είναι η έκθεση σε κίνδυνο και ο φόβος του θανάτου, γιατί, πάλι στατιστικά, οι απώλειες στις τάξεις των ειδικών δυνάμεων είναι αναλογικά, μικρότερες αυτών του Πεζικού και των Πεζοναυτών. Αυτό που προβληματίζει είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από την οικογένεια. Εκεί έχει εστιασθεί πλέον η προσοχή. Η υπέρμετρη χρήση ετοιμοτήτων και υπηρεσιών σε θέατρο επιχειρήσεων και όχι μόνο, είναι ψυχοφθόρα και οδηγεί σε παραιτήσεις και αποστρατείες πολύτιμου προσωπικού. 




Αυτοί που φεύγουν, συνήθως έχουν καλή επαγγελματική αποκατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που είναι περιζήτητες σε επιχειρήσεις.


 Ανιχνευτής

 Πηγή: Strategy page




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.