Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ο ηλεκτρονικός μαχητής



Αυτό που όλοι ονειρεύονται για τον μαχητή του μέλλοντος είναι ν' αποκτήσει την δυνατότητα πλήρους επιχειρησιακής εικόνας στο πεδίο της μάχης. Δηλαδή πιο πρακτικά να ξέρει κάθε στιγμή πού βρίσκονται οι συνάδελφοί του και ο διοικητής του και να επικοινωνεί μαζί τους, να βλέπει εύκολα τον χάρτη, ακόμη και με δορυφορική εικόνα, να προσανατολίζεται άμεσα, να υπολογίζει αποστάσεις, να επιλέγει το καταλληλότερο γι' αυτόν δρομολόγιο, να βρίσκει εύκολα όσες πληροφορίες θέλει, να  στέλνει μηνύματα και άλλα πολλά.

Το πρόγραμμα του στρατού των ΗΠΑ που φιλοδοξεί να επιτύχει τους παραπάνω στόχους, έχει την  ονομασία "Nett Warrior" παίρνοντας το όνομά του από ένα ήρωα του 2ου Παγκόμιου Πολέμου τον Σχη (ΠΖ) Ρόμπερτ Νεττ, ο οποίος σ' ένα νησί του Ειρηνικού  το 1944, με την ξιφολόγχη εξουδετέρωσε 7 Γιαπωνέζους κατά την μάχη ανακατάληψης των Φιλιππίνων.

Αποτελεί την επόμενη γενεά του προγράμματος "Land Warrior" κόστους300 εκατ. $, που διακόπηκε το 2007 για λόγους οικονομίας, προφανώς. 

Το όλο σύστημα ζυγίζει περίπου 3,5 κιλά και προορίζεται σε πρώτο χρόνο για τους ηγήτορες στο πεδίο της μάχης. Μου φαίνεται λίγο βαρύ! Αν έχεις να κουβαλάς  τόσα κιλά επιπλέον! Βέβαια θα αντικαταστήσει άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνται ως τώρα.

Μία από τις εταιρίες που ασχολείται με την κατασκευή του συστήματος η Rockwell Collins   παρουσίασε σε πρόσφατη έκθεση ένα πρώτο μοντέλο. Δείτε το βίντεο παρακάτω.


Ανιχνευτής

Πηγή: WIRED




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.