Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Οι στολές στην εποχή των πίξελ

O Ελληνικός Στρατός μπαίνει στην «ψηφιακή εποχή» ξεκινώντας από τις στολές. Ακολουθώντας τα σύγχρονα πρότυπα, ο Ελληνικός Στρατός ξεκινά λοιπόν να... φορά στολές παραλλαγής ψηφιακού τύπου, οι οποίες προσφέρουν καλύτερο καμουφλάζ σε περιβάλλον μάχης. «Ψηφιακές» στολές παραλλαγής χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις μεγάλων χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (που διατηρούν και την κλασική παραλλαγή), η Ρωσία και η Κίνα.

Οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν τις νέες στολές θα είναι μονάδες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες εντός του προσεχούς εξαμήνου θα τις χρησιμοποιήσουν ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Το κρίσιμο στοιχείο είναι πόσο καλά οι νέες στολές θα αποτρέπουν την αναγνώριση όσων τις φορούν, από εδάφους και από αέρος, από σύγχρονες μεθόδους αναγνώρισης όπως οι θερμικές κάμερες ή οι κάμερες των μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών (UΑV).

Τις νέες στολές μάχης κατασκεύασε το Στρατιωτικό Εργοστάσιο 700 ΣΕ στον Πειραιά. Ενα δείγμα του πώς μοιάζουν οι στολές είδαν όσοι παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη καθώς εκεί παρέλασε ουλαμός καταδρομέων που τις φορούσε. Οι προδιαγραφές των νέων στολών παραλλαγής καθορίστηκαν από τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου. Αυτές αφορούν το ύφασμα κατασκευής και είναι ίδιες με αυτές των εν χρήσει στολών. Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τον χρωματισμό αλλά και με το σχέδιο-κόψιμο της στολής. Στις νέες στολές, π.χ., το κάτω μέρος του χιτωνίου θα μπαίνει μέσα στο παντελόνι. 
Το «μυστικό» των νέων στολών κρύβεται στις «σκιές» των χρωμάτων, τα οποία με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή έχουν «σπάσει» σε μορφή τετραγωνικών ψηφίδων (pixels). Οπως εξηγούν τα αρμόδια στελέχη του ΓΕΣ, με την εφαρμογή της παραπάνω τεχνολογίας ο χρωματισμός του υφάσματος αλλάζει, διατηρώντας πάντως το βασικό του χρώμα, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού και προσαρμοζόμενος καλύτερα στον περιβάλλοντα χώρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μειώνεται η δυνατότητα εντοπισμού ενός στρατιώτη (με απλά μέσα παρατήρησης και υπό ιδανικές συνθήκες) ως και 50%.

Η νέα «ψηφιακή» παραλλαγή προβλέπεται να διατεθεί σε τρεις τύπους:

Δάσους, με τα σημερινά χρώματα παραλλαγής. Ερήμου, με καφέ αποχρώσεις για την κάλυψη αναγκών των ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό όπως το Αφγανιστάν αλλά και της ΕΛΔΥΚ. Αστικού/ βραχώδους περιβάλλοντος, σε τρεις διαφορετικούς τόνους του γκρι.

Στις νέες στολές έχουν χρησιμοποιηθεί μη τοξικά και μη καρκινογόνα χρώματα, ενώ τα υλικά ύφανσης βοηθούν να αερίζεται καλύτερα το σώμα του στρατιώτη και είναι πιο ανθεκτικά στο νερό. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών θα εξετασθεί και ο ρυθμός εισαγωγής τους στις μάχιμες μονάδες καθώς ήδη υπάρχουν μεγάλα αποθέματα των παλαιών στολών παραλλαγής.


Πηγή: Το Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.