Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Αυξάνονται οι Green Berets



 Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM), συγκρότησε πρόσφατα ένα νέο Τάγμα  δύναμης 300 ατόμων για το 10ο Συγκρότημα Ειδικών Δυνάμεων. Η δημιουργία νέας μονάδας αποτελεί μέρος της  μελέτης ανασυγκρότησης των Ειδικών Δυνάμεων που έχει αρχίσει να υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, κάθε ένα από τα 7 Συγκροτήματα των Green Berrets που διαθέτουν οι Αμερικανοί, θα αποκτήσει ακόμη ένα Τάγμα, έτσι ώστε τελικά όλοι θα διαθέτουν από 4 Τάγματα έναντι 3 που προβλέπει η οργάνωσή τους μέχρι σήμερα. Προτεραιότητα δόθηκε στα 3ο και 5ο Συγκροτήματα που έχουν αναλάβει το βάρος των επιχειρήσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Τα υπόλοιπα Συγκροτήματα συνδράμουν στα παραπάνω θέατρα επιχειρήσεων, με την διάθεση των επιχειρησιακών τμημάτων τύπου Α (Operational Detachments "A")  Το 5ο όμως Συγκρότημα το οποίο εκπαιδεύεται και προσανατολίζεται γι' αυτές τις περιοχές, έχει και την κυρία ευθύνη.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όλος αυτός ο ανασχηματισμός, προσαυξάνει τις αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις κατά αρκετές χιλιάδες, αν υπολογισθεί και το διοικητικό και πολιτικό προσωπικό, όπως επίσης   οι 400  επί πλέον Πεζοναύτες, για την αντίστοιχη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων και ένα ακόμη Τάγμα για το 160 Σύνταγμα Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας Στρατού.

Η δυσκολία στην χρονική υλοποίηση της  μελέτης, έγκειται κυρίως στην στελέχωση των νέων μονάδων, όχι γιατί δεν υπάρχουν επιθυμούντες εθελοντές, αλλά γιατί οι επιτυχάνοντες στην εκπαίδευση, είναι κατά κανόνα λιγότεροι του αρχικού αριθμού των υποψηφίων. Και αυτό γιατί ανεξάρτητα της επιχειρησιακής ανάγκης, οι προδιαγραφές στην επιλογή παραμένουν υψηλές. Αυτή άλλωστε είναι η φιλοσοφία της εκπαίδευσης και συγκρότησης των Ειδικών Δυνάμεων: 

           "Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν αυτοί που μπορούν και αντέχουν". 

Εάν δεν γίνει έτσι, παραμονεύει η οικτρά αποτυχία και η  άσκοπη απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Το πρόγραμμα προβλέπει μέχρι το 2013, τα επιχειρησιακά τμήματα "Α" να έχουν φθάσει στον αριθμό των 300, από τα 180 ενεργά, που υπάρχουν σήμερα.  Αν και η μελέτη προβλέπει την την ίδια αύξηση και για  τα 2  Συγκροτήματα της Εθνικής Φρουράς (19ο και 20ο), η έλλειψη πιστώσεων, δεν επιτρέπει την ολοκλήρωσή τους προς το παρόν και παραμένουν με 3 Τάγματα.

Όπως έχει αναλυθεί και σε προηγούμενα άρθρα, η κύρια προσπάθεια των ειδικών επιχειρήσεων έχει μετατοπισθεί πλέον στο Αφγανιστάν και στηρίζεται σε δύο "πυλώνες". Εκπαίδευση των γηγενών Ειδικών Δυνάμεων, προς αντιμετώπιση των ανταρτών και του οργανωμένου εγκλήματος και διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων για την εξουδετέρωση των Ταλιμπάν και της Αλ Κάϊντα. Αυτή τη στιγμή το 80% των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων βρίσκεται στο Αφγανιστάν ενώ το υπόλοιπο 20% μοιράζεται σε άλλες "θερμές" περιοχές όπως η Κολομβία, οι Φιλιππίνες, η Υεμένη και το Τζιμπουτί,που γειτονεύει με τη Σομαλία.
 
Ας δούμε όμως με την ευκαιρία αυτή, ποιοι είναι οι "Green Berets" Κατ' αρχήν θα αρχίσω με το ιστορικό της δημιουργίας τους. Για πρώτη φορά οργανώθηκαν το 1952, μετά από αναδιοργάνωση διαφόρων ειδικών τμημάτων και υπηρεσιών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Hταν οι πρώτοι που ενεπλάκησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Είναι από τις πλέον παρασημοφορημένες μονάδες του αμερικανικού στρατού. Ο πράσινος μπερές μέχρι το 1961 ήταν ανεπίσημο κάλυμμα της κεφαλής, κατά εθιμικό τρόπο. Πιθανολογείται ότι υιοθετήθηκε από τους Αμερικανούς, ο πράσινος μπερές των Βρετανών κομάντος SBS, του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, σαν άτυπο κάλυμμα των δικών τους πρώτων κομάντος.


Το 1961 ο πρόεδρος Κένεντι σε επίσημη τελετή στο Φορτ Μπραγκ (Fort Bragg) της Βόρειας Καρολίνας, όπου βρίσκεται το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου, κατέστησε τον ανεπίσημο πράσινο μπερέ, επίσημο κάλυμμα κεφαλής για το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, σαν σύμβολο  άριστης μαχητικής ικανότητας και καρτερίας και  έμβλημα διάκρισης για τους "μαχητές της ελευθερίας". Μην ξεχνάμε ποια εποχή ήταν, με τον "ψυχρό πόλεμο" σε πλήρη ανάπτυξη. Άλλωστε και το ρητό στο έμβλημά τους αναφέρει στα λατινικά: " De oppresso liber" δηλαδή, "Για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων".

Από τότε ξεκίνησε η παγκόσμια εμπλοκή τους σε περιοχές του πλανήτη, όπου υπήρχε εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, ή ζητούσαν την υποστήριξή τους, για την ανατροπή  καταπιεστικών δικτατορικών καθεστώτων  ή εξουδετέρωση αριστερών συνήθως ανταρτικών δυνάμεων, που επιζητούσαν την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας στην αντίστοιχη χώρα .



Οι Green Berets είναι συγκροτημένοι σε επτά ενεργά Συγκροτήματα Ειδικών Δυνάμεων  εκ των οποίων δύο, της Εθνικής Φρουράς στηρίζονται στην εφεδρεία. Κάθε Συγκρότημα είναι προσανατολισμένο για συγκεκριμένη περιοχή της Γης. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό κάθε Συγκροτήματος, εκπαιδεύεται για δράση στο περιβάλλον και στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που τους αντιστοιχεί. Μαθαίνει για την κουλτούρα, τα ήθη, έθιμα, παραδόσεις, ιστορία, οικονομία, πολιτική και στρατιωτική κατάσταση των κρατών της περιοχής ευθύνης του και τη γλώσσα. Τουλάχιστον προσπαθεί. Επισκέπτεται τακτικά τα κράτη ,εκπαιδεύει και συνεργάζεται με τις κατά τόπους Ειδικές Δυνάμεις, αποκτά φίλους και δημιουργεί δεσμούς, που ενδεχομένως να χρειασθούν στο μέλλον. Κυρίως όμως αναγνωρίζει το χώρο πιθανής μελλοντικής δράσης σε περίοδο επιχειρήσεων. Έτσι λοιπόν έχουν:

  • 1ο Συγκρότημα: Περιοχή Ειρηνικού. Έδρα στο Φορτ Λιούις Ουάσινγκτον. 1ο Τάγμα στην Οκινάουα
  • 3ο Συγκρότημα: Αφρική, πλην του ανατολικού κέρατος. Έδρα στο Φορτ Μπραγκ, Βόρεια Καρολίνα.
  • 5ο Συγκρότημα: Μέση Ανατολή, Περσικός Κόλπος, Κεντρική Ασία, και το ανατολικό κέρας της Αφρικής. Έδρα στο Φορτ Κάμπελ του Κεντάκι.
  • 7ο Συγκρότημα: Λατινική και Κεντρική Αμερική και Καραϊβική. Έδρα στο Έγκλιν της Φλόριντα.
  • 10ο Συγκρότημα: Ευρώπη, Βαλκανική χερσόνησος, Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Λίβανος. Έδρα στο Φορτ Κάρσον στο Κολοράντο. 1ο Τάγμα στην Στουτγάρδη, μέχρι το 2009 τουλάχιστον.
  • 19ο Συγκρότημα (Εθνική Φρουρά): Νοτιοανατολική Ασία, προς ενίσχυση του 5ου Συγκροτήματος και Ειρηνικός, προς ενίσχυση αντίστοιχα του 1ου. Έδρα στο Ντράπερ της Γιούτα
  • 20ο Συγκρότημα (Εθνική Φρουρά): Λατινική Αμερική, Καραϊβική, και νότιο Ατλαντικό, προς ενίσχυση του 7ου Συγκροτήματος. Έδρα στο Μπίρμινγκχαμ της Αλαμπάμα.
  • 6ο Συγκρότημα (Επιστρατευόμενο) : Νοτιοδυτική και Νοτιοανατολική Ασία. Έδρα στο Φορτ Μπραγκ
  • 8ο Συγκρότημα (Επιστρατευόμενο) Λατινική Αμερική
  • 11ο και 12ο Συγκροτήματα (Επιστρατευόμενα)
Στην πραγματικότητα με τις επιχειρήσεις τόσο στο Ιράκ μέχρι πρόσφατα, αλλά και στο Αφγανιστάν που συνεχίζονται, τα περισσότερα Συγκροτήματα συμμετείχαν με περιστροφική εναλλαγή των επιχειρησιακών τμημάτων τους, ανά εξάμηνο ή έτος.



Η εκπαίδευσή τους γίνεται με τη μέθοδο της επιλογής, δηλαδή, αποτυχία σε οποιοδήποτε στάδιο, σημαίνει έξοδο από τις Ειδικές Δυνάμεις και επιστροφή στην αρχική μονάδα, ή μετάθεση σε άλλη μονάδα, για τους νεοσύλλεκτους. Είναι απαιτητική, σκληρή και παρατεταμένης διάρκειας. Οι Green Berets προς το παρόν, δεν δέχονται γυναίκες.Ένας νεοσύλλεκτος στρατιώτης, για να γίνει μαχητής των Ειδικών Δυνάμεων, πρέπει να περάσει από τα παρακάτω στάδια:
  • Βασική στρατιωτική εκπαίδευση και εκπαίδευση μαχητού, 14 εβδομάδες
  • Βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού, 3 εβδομάδες
  • Προπαρασκευαστική εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων (βελτίωση φυσικής κατάστασης), 4 εβδομάδες
  • Δοκιμασία-Αξιολόγηση Ειδικών Δυνάμεων, 4 εβδομάδες
  • Εκπαίδευση υποψηφίου βαθμοφόρου 4 εβδομάδες
  • Εκπαίδευση ατομικής τακτικής ειδικών δυνάμεων,  τακτικής μικρών κλιμακίων και βολών μάχης, 5 εβδομάδες
  • Εκπαίδευση ειδικοτήτων, από 14 εβδομάδες έως και 46 εβδομάδες για την ειδικότητα Νοσοκόμου Ειδικών Δυνάμεων
  • Εκπαίδευση στη Διαφυγή-Επιβίωση-Αντίσταση στην Ανάκριση-Δραπέτευση, 3 εβδομάδες
  • Προκεχωρημένη εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων (Ανορθόδοξος Πόλεμος-Καταδρομικές επιχειρήσεις), 6 εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης άσκησης ανορθόδοξου πολέμου, μεγάλης κλίμακας όπου όλοι οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται.
  • Εκπαίδευση ξένων γλωσσών (μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα απαραίτητη για την ένταξη στις ειδικές δυνάμεις), 6 μήνες έως 1 έτος για το 1ο επίπεδο εκμάθησης, ανάλογα με τη γλώσσα.
Οι τελευταίες πέντε εκπαιδεύσεις, ενσωματώνονται στο Σχολείο Ειδικών Δυνάμεων (Special Forces Qualification Course, SFQC), πιό απλά Σχολείο "Q" (Q Course), η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου πιστοποιεί και καθιερώνει ένα μαχητή, στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων. Μετά από αυτή την εκπαίδευση, ακολουθούν πιο εξειδικευμένες, όπως στρατιωτική ελεύθερη πτώση, δυτών μάχης, ελευθέρου σκοπευτού, κλπ.

Οι ειδικότητες στις οποίες γίνεται εκπαίδευση στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων είναι:
  • Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων
  • Ανθυπασπιστής Ειδικών Δυνάμεων
  • Υπαξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων
  • Υπαξιωματικός - Βοηθός Επιχειρήσεων και Πληροφοριών
  • Υπαξιωματικός οπλισμού (γνώστης όλων των ειδών ατομικού και ομαδικού οπλισμού ,πέραν του αμερικανικού και των οπλομηχανημάτων που κυκλοφορούν διεθνώς και ιδιαίτερα της περιοχής ευθύνης του Συγκροτήματος του)
  • Υπαξιωματικός Μηχανικού ( Καταστροφέας-Σκαπανέας). Ειδικός στις εκρηκτικές ύλες και τις κατασκευές.
  • Υπαξιωματικός - Νοσοκόμος 
  • Υπαξιωματικός-Διαβιβαστής-Διερμηνέας. Γνώστης γλωσσών περιοχής ευθύνης του Συγκροτήματός του.
  • Υποψήφιος Ειδικών Δυνάμεων. Δεν είναι κανονική ειδικότητα, αλλά μάλλον χαρακτηρισμός όσων εθελοντών προσέρχονται για επιλογή. Διατηρείται μέχρι την οριστική επιλογή του υποψηφίου στις Ειδικές Δυνάμεις, όπου του απονέμεται ειδικότητα, σύμφωνα με δήλωσή του , προηγούμενες στρατιωτικές γνώσεις και επιτυχία του.



Κάθε ειδικότητα για ν' αποκτηθεί, έχει συγκεκριμένη εκπαίδευση η οποία πρέπει επιτυχώς να ολοκληρωθεί. Ένας στρατιωτικός που υπηρετεί στο αμερικανικό στρατό, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην επιλογή για Ειδικές Δυνάμεις, με την προϋπόθεση της άριστης αξιολόγησης από τους στρατιωτικούς προϊσταμένους του και να έχει συγκεκριμένο χρόνο υπηρεσίας, ανάλογα με το βαθμό του.  Επίσης πρέπει να πληρεί μία σειρά άλλων κριτηρίων που έχουν σχέση με επιδόσεις σε στρατιωτικά σχολεία.

Για τους  εθελοντές οπλίτες με σύμβαση, πρέπει ο χρόνος που απομένει μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους με το στρατό να είναι τουλάχιστον 24 μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων. Για τους  αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς, οι οποίοι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από 30 ετών, απαιτείται πλέον των άλλων και πρόταση από διοικητές Συγκροτημάτων, Ταγμάτων και Λόχων Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι να έχουν προσωπική αντίληψη του ποιόντος του υποψηφίου αξιωματικού ή μόνιμου υπαξιωματικού.

Ένα επιχειρησιακό τμήμα  τύπου "Α", ή μία ομάδα "Α", όπως την αποκαλούν οι ίδιοι,  αποτελείται από 12 άτομα:
  • Διοικητής, συνήθως βαθμού Λοχαγού.
  • Υποδιοικητής, συνήθως Ανθυπασπιστής
  • Υπαξιωματικός επιχειρήσεων-εκπαιδεύσεως συνήθως βαθμού Αρχιλοχία
  • Υπαξιωματικός Πληροφοριών, βαθμού Επιλοχία
  • Υπαξιωματικός οπλισμού
  • Βοηθός Υπαξιωματικός οπλισμού
  • Υπαξιωματικός Μηχανικού (Καταστροφέας-Σκαπανέας)
  • Βοηθός Υπαξιωματικός Μηχανικού
  • Υπαξιωματικός Νοσοκόμος
  • Βοηθός Υπαξιωματικός Νοσοκόμος
  • Υπαξιωματικός Διαβιβαστής-Διερμηνέας
  • Βοηθός Υπαξιωματικός Διαβιβαστής -Διερμηνέας
Το τμήμα, με αυτή την οργάνωση, έχει την δυνατότητα να "σπάσει" σε δύο όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Όλα τα μέλη έχουν κοινή υποδομή στην εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων, αλλά  θεωρούνται ειδικοί στον δικό τους τομέα. Έχουν πιστοποιηθεί για την ικανότητα εκπαίδευσης σε ξένους συμμάχους και σε ορισμένες περιπτώσεις στη γλώσσα της περιοχής όπου δρουν.

Ένα Τάγμα Ειδικών Δυνάμεων διαθέτει 3 Λόχους Ειδικών Δυνάμεων, Λόχο Διοικήσεως , τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και τμήμα ΑΡΒΧΑ. Κάθε Λόχος Ειδικών Δυνάμεων διαθέτει  6 επιχειρησιακά τμήματα "Α" εκ των οποίων 1 εξειδικευμένο σε υποβρύχιες και αμφίβιες επιχειρήσεις και 1 σε διεισδύσεις απ' αέρος με αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης. Επί πλέον διαθέτει και 1 τμήμα διοικήσεως.

Οι αποστολές που αναλαμβάνουν οι άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το αμερικανικό δόγμα:
  • Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Συνήθως προληπτικές ενέργειες για εξουδετέρωση "ανερχόμενων" τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και "απαντήσεις" σε τρομοκρατικές ενέργειες.
  • Άμεσες Επιθετικές Ενέργειες. Καταδρομικές ενέργειες και προσβολές στόχων που στοχεύουν στη σύλληψη ή εξουδετέρωση εχθρικού προσωπικού, απελευθέρωση ομήρων, καταστροφή εγκαταστάσεων, ή υφαρπαγή συγκεκριμένων υλικών.
  • Στρατιωτική υποβοήθηση ξένων χωρών, με παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξη των γηγενών ειδικών δυνάμεων της ξένης χώρας, κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.
  • Ειδική Αναγνώριση με διείσδυση στο βάθος της εχθρικής ή εχθροκρατούμενης περιοχής για συλλογή στρατηγικής φύσεως πληροφοριών και "νωπών" πληροφοριών προ επικείμενης καταδρομικής ή άλλης στρατιωτικής ενέργειας.
  • Ανορθόδοξος Πόλεμος. Διεξαγωγή Ανταρτοπόλεμου σε εχθρική ή εχθροκρατούμενη περιοχή, οργάνωση κινήματος αντίστασης αυτοχθόνων της χώρας όπου έχουν αναλάβει, κατά του καθεστώτος που θεωρείται καταπιεστικό και εχθρικό, εκτέλεση δολιοφθορών, οργάνωση δικτύου διαφυγής προσωπικού, κατασκοπία κλπ. Ο ανορθόδοξος πόλεμος, σε αντίθεση με τις άλλες μορφές επιχειρήσεων, έχει μεγάλη χρονική διάρκεια που μπορεί να κρατήσει χρόνια. Σε αυτής της μορφής πολέμου οι Green Berets εξειδικεύονται και έχουν την προτεραιότητα.
Πέραν αυτών, υπάρχουν και άλλες αποστολές που αναλαμβάνουν και για τις οποίες εκπαιδεύονται, όπως επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης, έρευνα και διάσωση μάχης, επιχειρήσεις εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, αποναρκοθετήσεις περιοχών, επιχειρήσεις παρεμπόδισης διασποράς όπλων κλπ.

Επιχειρήσεις που έχουν διεξάγει ώς τώρα και έχουν δημοσιοποιηθεί είναι:
  • Πόλεμος στο Βιετ Ναμ από το 1957 έως το 1965
  • Επιχειρήσεις στο Ελ Σαλβαδόρ το 1980. Στρατιωτική υποβοήθηση της κυβέρνησης κατά των ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, Farabundo Marti 
  • Επιχειρήσεις στην Κολομβία 1980-1981 εναντίον καρτέλ ναρκωτικών και τρομοκρατών, προς υποστήριξη της κυβέρνησης και του στρατού.
  • Επιχείρηση στον Παναμά το 1988. Μεγάλης κλίμακας ειδικές επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των αμερικανικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων για την ανατροπή του δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, ο οποίος ήθελε την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την χώρα του,  κάτι που ήταν αντίθετο προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
  • Πόλεμος στο Ιράκ.  Διείσδυση και οργάνωση αντιπάλων του Σαντάμ Χουσεΐν, ιδιαίτερα των Κούρδων του Βορρά για εκτέλεση ανταρτοπόλεμου. Εξουδετέρωση του κόμματος Μπαάθ και ανεύρεση του Σαντάμ Χουσεΐν και των γιών του.
  • Πόλεμος στο Αφγανιστάν. Οργάνωση της Βόρειας συμμαχίας κατά των Ταλιμπάν το 2001 και στη συνέχεια μέχρι σήμερα, καταδίωξη Ταλιμπάν και Αλ Κάϊντα
Έχουν διεξαχθεί ως τώρα, πολλές ειδικές επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας και κάποιες απ΄αυτές θα σας παρουσιάσω σε επόμενα άρθρα. Αρκετές δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι για να γίνει ένας μαχητής Ειδικών Δυνάμεων, απαιτείται μακρόχρονη εντατική εκπαίδευση. Αυτό το επισημαίνω για τους κληρωτούς οπλίτες. Δεν "γεννιέται" ένας τέτοιος μαχητής μέσα σε 9 μήνες, όπως είναι τώρα η θητεία σε μας. Προσέξτε το!



  Ανιχνευτής

Πηγή: Strategy page
          Shadow spear
          Wikipedia

Μερικές εικόνες από την εκπαίδευση των Green Berets










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.