Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ειδικές δυνάμεις στέλνει η Γαλλία στον Νίγηρα για τους 7 ομήρους

Bookmark and Share

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγές: Ασ. Πρες-Γαλλικό-Ρόιτερ)

Η Γαλλία εντείνει τις προσπάθειες εντοπισμού εφτά εργαζομένων του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva, οι οποίοι απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στον Νίγηρα, αποστέλλοντας στη Νιαμέι 80 μέλη των ειδικών δυνάμεων και αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Οι εφτά όμηροι -πέντε Γάλλοι και δύο Αφρικανοί- απήχθησαν στις 16 Σεπτεμβρίου στο Αρλιτ, στο βόρειο τμήμα του Νίγηρα και, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες βρίσκονταν χθες στο γειτονικό Μάλι, σε μια ορεινή περιοχή της ερήμου κοντά στην Αλγερία. Οι αρχές όλων των εμπλεκόμενων χωρών θεωρούν ότι οι απαγωγείς ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα στην οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI). 

Οπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές στο Μάλι, τα μέλη της AQMI συνηθίζουν να μετακινούνται συχνά με τους ομήρους τους, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τον εντοπισμό τους. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης, ενώ το Παρίσι δεν είχε λάβει κανενός είδους αίτημα. Εν τω μεταξύ οι γαλλικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 21 ώρες αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από τη Σαχάρα. 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νίγηρα, που επέτρεψε στη Γαλλία να χρησιμοποιήσει το έδαφος και τον εναέριο χώρο του για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια, χαρακτήρισε την παρέμβαση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων «βοηθητική». Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει δηλώσει από την πλευρά του ότι η χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για την απελευθέρωση των εφτά ομήρων.

Η AQMI εκτέλεσε τον Ιούλιο έναν 78χρονο Γάλλο που είχε απαγάγει στον Νίγηρα τον Απρίλιο. Η οργάνωση είπε τότε ότι η δολοφονία του ομήρου ήταν εκδίκηση για τον θάνατο εφτά μελών της Αλ Κάιντα σε στρατιωτική επιχείρηση στη Σαχάρα. 

 Πηγή: Ελευθεροτυπία


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.