Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ειδικοί έφεδροι οπλίτες των 600 ευρώ

Bookmark and Share

Καινοτομιες στις Ενοπλες Δυναμεις εισαγονται με νομοσχεδιο του υπουργειου Εθνικης Αμυνας 

 Γράφει ο ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Η εισαγωγή του θεσμού των Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών (ΕΕΦΟΠ) αποτελεί μία από τις βασικότερες καινοτομίες που εισάγει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι ΕΕΦΟΠ θα μπορούν να υπηρετούν επιπλέον για έξι μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης του χρόνου αυτού ως και τα τρία έτη. Οσοι επιλέξουν να γίνουν έφεδροι οπλίτες δεν θα έχουν σχέση εργασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως ξεκαθάρισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ευ. Βενιζέλος . Ωστόσο θα αμείβονται με ένα ποσόν που, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, θα κυμαίνεται γύρω στα 600 ευρώ- αν και το ακριβές ποσόν θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση-, ενώ θα σωρεύσουν και συντάξιμο χρόνο.

Οπως προβλέπεται συγκεκριμένα στο άρθρο 81 του νομοσχεδίου, «όσοι εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ενόπλως ως οπλίτες δύνανται με αίτησή τους να παραμένουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων με την ιδιότητά τους αυτή και μετά την εκπλήρωση αυτών, ως έφεδροι οπλίτες». Μάλιστα παρέχεται η δυνατότητα σε όσους εφέδρους το επιθυμούν να επανακαταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, κατόπιν αιτήσεώς τους, εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από την ημερομηνία της οριστικής τους απόλυσης.

Αλλο ένα ζήτημα στο οποίο έδωσε μεγάλη έμφαση χθες ο κ. Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου περί ιεραρχίας και προαγωγών, δομής διοίκησης και στρατολογίας ήταν αυτό που αφορά τη νέα δομή δυνάμεων. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι αυτή θα εξεταστεί από μηδενική βάση όσον αφορά την οροφή στρατευμάτων, τα μέσα και τον εξοπλισμό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα, έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες εισηγήσεις για δραστική μείωση και στα τρία αυτά επίπεδα- ιδιαίτερα στον Στρατό Ξηράς.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά προανήγγειλε εξαντλητικό διάλογο για την αναθεώρηση της πολιτικής εθνικής άμυνας, βάσει της οποίας θα αρχίσει να γίνεται και ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός των εξοπλιστικών προμηθειών σε βάθος 15 ετών. Θα υπάρχουν παράλληλα κυλιόμενα εξοπλιστικά προγράμματα ανά 3ετία, ώστε αυτά να συμβαδίζουν με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τριετείς προϋπολογισμούς.

Πηγή: Το Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.