Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ειδικές επιχειρήσεις: Ο "Αποκεφαλισμός"

Bookmark and Share

 Με μεγάλη ένταση συνεχίζονται οι ειδικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Πάνω από από 4000 αποστολές  έχουν πραγματοποιηθεί την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2010. Οι περισσότερες επιτυχείς. Ο κύριος στόχος τους η ηγετική τάξη των ανταρτών  οι κατασκευαστές εκρηκτικών παγιδεύσεων και  οι εγκαταστάτες εκρηκτικών ενεδρών. Τις τελευταίες 90 ημέρες 235 οπλαρχηγοί έχουν σκοτωθεί ή συλληφθεί, 1066 αντάρτες έχουν σκοτωθεί και 1673 έχουν συλληφθεί και φυλακισθεί.

Η μέθοδος της προσβολής των αρχηγών είναι  προβλεπόμενη και αναμενόμενη τακτική στα πλαίσια του ανταρτοπόλεμου. Με  αυτόν τον τρόπο του "αποκεφαλισμού", αποσυντονίζεις τις ενέργειες των ανταρτικών τμημάτων τα οποία αρχίζουν να διαλύονται. Οδηγείς τους αντάρτες σε αμυντική στάση και τους αφαιρείς την πρωτοβουλία.  Οι προσβολές γίνονται από ειδικά τμήματα την νύκτα, αλλά και με την χρήση UAVs. Η μέθοδος του "αποκεφαλισμού" υπήρξε επιτυχημένη στο Ιράκ  και πιο νωρίς στην Παλαιστίνη από τους Ισραηλινούς εναντίον των αρχηγών φανατικών, εχθρικών προς αυτούς, ισλαμιστικών οργανώσεων.

Έχει γίνει κατανοητή πλέον η αξία και η δυνατότητα των ειδικών δυνάμεων να αντιμετωπίζουν τους αντάρτες και να τους καθηλώνουν σε σύγκριση με τις συμβατικές δυνάμεις και η κυρία προσπάθεια  στο Αφγανιστάν έχει δοθεί εκεί. Ήδη το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων έχει αυξηθεί   και  η δύναμή του έχει φθάσει στους 10.000.  Υπολογίζεται ότι το 80% του προσωπικού της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικανών είναι ανεπτυγμένο στο Αφγανιστάν, με τους υπολοίπους σε αποστολές στην Κολομβία, στο Τζιμπουτί , στη Σομαλία, στις Φιλιππίνες και αλλού. 

Έχουμε αναφερθεί στο Συγκρότημα Επιχειρήσεων (Task Force) 373  σε προηγούμενο άρθρο, μετά την αποκάλυψη  στρατιωτικών εγγράφων  από τη Wikileaks. Δεν είναι η μοναδική δύναμη ειδικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες. Μία βρετανική είναι η Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων (Task Force) 42 των SAS/SBS  η οποία έχει προσανατολισθεί κυρίως στην έρευνα, ανακάλυψη και εξουδετέρωση κατασκευαστών και διακινητών αυτοσχέδιων πυροδοτικών μηχανισμών και βομβών. Τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτής της δύναμης είναι εμφανή. 

Οι δραστηριότητες σε παγιδεύσεις δρομολογίων τουλάχιστον στην επαρχία Χελμάντ έχουν μειωθεί αισθητά στο 1/4 του αριθμού που υπήρχε το προηγούμενο τρίμηνο. Οι θάνατοι στρατιωτών και πολιτών από 102 τον Ιούνιο, έφθασαν στους 75 τον Αύγουστο και μειώνονται. Δεν έχουν σταματήσει δυστυχώς. Μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 485 στρατιώτες του ΝΑΤΟ εντός του 2010  ενώ οι  απώλειες όλου του 2009 ήταν 521 νεκροί. Ο αριθμός αυτός, εκτιμάται ότι θα ξεπερασθεί  αυτό το  χρόνο.  Οι εκτιμήσεις επίσης αναφέρουν, ότι και ένας άλλος παράγοντας της μείωσης των δραστηριοτήτων των Ταλιμπάν είναι και οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στο Πακιστάν, με συνέπεια την απώλεια εξοπλισμού τους στις βάσεις τους εκεί.

Οι ειδικές δυνάμεις ασχολούνται δραστήρια σε πολλαπλές αποστολές ειδικής αναγνώρισης αλλά και στρατιωτικής υποβοήθησης εκπαιδεύοντας τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις και συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις μαζί τους σαν στρατιωτικοί σύμβουλοι. Αρκετά στελέχη μιλούν πολύ καλά πλέον τις τοπικές διαλέκτους και έρχονται σε άμεση επαφή με τον πληθυσμό. 'Εμφαση δίνεται στην αποφυγή προκλήσεως θυμάτων μεταξύ αμάχων. Σε ενημέρωση που έγινε πρόσφατα στο στρατηγείο της ISAF, αναφέρθηκε ότι   μία  από τις SF Task Forces, επί συνόλου 1225 αποστολών που ανέλαβε τους τελευταίους 12 μήνες, τις  973 τις εκτέλεσε αθόρυβα, δηλαδή χωρίς χρήση πυρών, αφού πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό και οι αντάρτες παραδίνονταν αμαχητί. Μεγάλη επιτυχία για ένα καταδρομικό τμήμα αυτό.

Η ανώτατη ηγεσία των Ταλιμπάν όμως μένει αλώβητη και ασφαλισμένη στις βάσεις τους στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν. Δεν παραδέχονται την ήττα τους. Το αντίθετο πιστεύουν ότι με τη "βοήθεια του θεού" θα νικήσουν τελικά τους "άπιστους" και όσους συνεργάζονται μαζί τους. Έβγαλαν πρόσφατα και ένα βίντεο που παρουσιάζει τις προσβολές που πέτυχαν στα συμμαχικά στρατεύματα, το οποίο θα  δείτε το παρακάτω.


Σας χαιρετώ καταδρομικά,


                                                           Ανιχνευτής


.



Kαι εδώ δείτε μία αποχώρηση  ενός τμήματος ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μετά από  παλαιότερη σύλληψη Ταλιμπάν και την καταπληκτική προσγείωση του ελικοπτέρου CHINOOK, για την παραλαβή του προσωπικού. Το ελικόπτερο ανήκει στο λόχο ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων των Αμερικανών. Εκπαιδεύονται για τέτοιες καταστάσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.