Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ειδικές Επιχειρήσεις: Ο θάνατος του "δασκάλου"

Bookmark and Share

Ένας υψηλόβαθμος, στην ιεραρχία, διοικητής στο ανταρτικό σώμα  "Ισλαμικό Τζιχάντ", που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάϊντα, φαίνεται ότι σκοτώθηκε σε μία από τις τέσσερις προσβολές που έγιναν από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) τύπου Predator, στο Πακιστανικό βόρειο Βαζιριστάν, που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Ήταν ο "Ουσμπέκος διοικητής", όπως τον αποκαλούσαν, γνωστός και με το όνομα "Κιουρεσί".

Τι προκαλεί το ενδιαφέρον με αυτόν;  Ο Κιουρεσί ήταν ένας "δάσκαλος" δυτικών νεοφώτιστων, ειδικά Γερμανών, που τους εκπαίδευε στο βόρειο Βαζιριστάν και αρκετούς τους έστελνε πίσω στην πατρίδα τους, ενώ άλλους τους κρατούσε μαζί του στη βάση. Ήταν επίσης και δάσκαλος μικρών παιδιών τα οποία τα μάθαινε να γίνουν μαχητές του τζιχάντ, δηλαδή του ιερού πολέμου κατά των απίστων, αν και πολλοί μουσουλμάνοι λόγιοι αρνούνται αυτήν την έννοια του όρου. 

Το Ισλαμικό Τζιχάντ είναι ένα από τα  τρομοκρατικά σώματα  του Ισλαμικού κινήματος στο Ουσμπεκιστάν.  Έχει βάση στην περιοχή Μιρ-Άλι και συνδέεται τόσο με την Αλ Κάϊντα όσο και με τους Ταλιμπάν. Θεωρείται σαν μία διεθνής  ειδική τρομοκρατική οργάνωση.

Τα μέλη της είναι δυτικοί μουσουλμάνοι,  Γερμανοί και Τούρκοι  ως επί το πλείστον και οι μαχητές της αναφέρονται συνήθως σαν "Γερμανοί Ταλιμπάν". Αναλαμβάνουν επιθετικές ενέργειες στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν. Μέλη της οργάνωσης, γερμανικής καταγωγής, έχουν σκοτωθεί στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις στο Πακιστάν. Τον περασμένο Απρίλιο, ένας Γερμανός, ο Έρικ Μπράϊνινγκερ, καταζητούμενος για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γερμανία σε αμερικανικά στρατόπεδα, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια εφόδου σε πακιστανικό φυλάκιο, στο βόρειο Βαζιριστάν. Τούρκοι μαχητές βρέθηκαν επίσης σκοτωμένοι τον περασμένο Ιούνιο σε αεροπορικές προσβολές με UAVs. Αμερικανοί επίσης έχουν προσχωρήσει στην οργάνωση και έχουν προβληθεί, μέσα από την προπαγάνδα της Αλ Κάϊντα στον τύπο, τα τελευταία χρόνια.

Το Ισλαμικό Τζιχάντ αποτελεί στόχο προτεραιότητας τα τελευταία 2 χρόνια για τους Αμερικανούς. Ο ηγέτης αυτής της οργάνωσης, Νασμουντίν Γιαλόλοφ, σκοτώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο πάλι σε μία αεροπορική προσβολή. Παρ' όλα αυτά η οργάνωση εξακολουθεί να λειτουργεί.

Δείτε κάποια παλαιότερα χαρακτηριστικά βίντεο, γι' αυτή την οργάνωση.

Ανιχνευτής

Πηγή: Long War journal




 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.