Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ειδικές Επιχειρήσεις: Εφαρμογή Σχεδίου "Κολομβία"

Bookmark and Share
  
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την έντονη αντίδραση της μεξικανικής κυβέρνησης πυροδότησαν οι συγκρίσεις της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής με εκείνη στην προ εικοσαετίας Κολομβία, στις οποίες προέβη η Χίλαρι Κλίντον. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο άμεσης εμπλοκής των αμερικανικών αρχών στη μάχη της μεξικανικής κυβέρνησης εναντίον των καρτέλ ναρκωτικών, στα πρότυπα του αμφιλεγόμενου «σχέδιο Κολομβία».

Επισημαίνεται ότι βάσει του «σχεδίου Κολομβία», άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν στην Μπογκοτά προκειμένου να αναλάβουν την εκπαίδευση του κολομβιανού στρατού στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ανταρτών του FARC, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητές τους πουλώντας κοκαΐνη. Χθες, ωστόσο, ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στο Μεξικό ξεκαθάριζαν ότι ο πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλντερόν, δεν θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να εφαρμόσουν μια νέα εκδοχή του «σχεδίου Κολομβία» στη χώρα.

«Η δράση των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό αποκτά χαρακτηριστικά εξέγερσης», δήλωσε η κ. Κλίντον κατά τη διάρκεια συνεδρίου υπό την αιγίδα του ιδρύματος της Ουάσιγκτον «Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις». Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση στο Μεξικό θυμίζει εκείνη στην Κολομβία πριν από είκοσι χρόνια, όταν οι έμποροι ναρκωτικών είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρες περιοχές της χώρας. «Είναι γεγονός ότι το σχέδιο Κολομβία ήταν αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι υπήρχαν πολλές καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κολομβιανές αρχές, παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στη συγκεκριμένη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη σ’ αυτή την παρέμβαση», τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος. «Πρέπει να εξετάσουμε αν ένα παρόμοιο σχέδιο θα βοηθούσε το Μεξικό», κατέληξε η κ. Κλίντον.

Λίγες μόλις μετά τις δηλώσεις Κλίντον, πάντως, ομάδα κουκουλοφόρων εκτέλεσε εν ψυχρώ τον δήμαρχο της κωμόπολης Ελ Ναράτζο στο βόρειο Μεξικό. Πρόκειται για τον τρίτο δήμαρχο που δολοφονείται στο Μεξικό τον τελευταίο μήνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.