Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Aνταρτοπόλεμος: Όταν η λογική καλύπτεται από τον φανατισμό και την...βλακεία!

Bookmark and Share

 Διαβάζοντας το άρθρο που σας παραθέτω παρακάτω, σκέφτηκα αμέσως την περίπτωση με το σκίτσο του Αλλάχ που ένας Δανός είχε τη φαεινή ιδέα να κατασκευάσει και να σατιρίσει, το 2006, αν θυμάμαι καλά. Ήμουν τότε στο Αφγανιστάν. Αυτό που έγινε εκεί μία Κυριακή, αργία για τους δυτικούς χριστιανούς, εργάσιμη για τους μουσουλμάνους, ήταν φοβερό για όλους μας μέσα στην ISAF, αλλά και στον αμερικανικό τομέα. Ήταν  ξεχωριστά οι τομείς, τότε.

Ήταν μία καλή ευκαιρία που ζητούσαν για ξεσηκωμό του κόσμου οι Ταλιμπάν. Ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδηλωτές περικύκλωσαν τα νατοϊκά και τα αμερικανικά  στρατόπεδα. Άρχισαν να ενοχλούν και να προπηλακίζουν τους σκοπούς. Η αφγανική αστυνομία είχε "εξαφανισθεί".  Ο αφγανικός στρατός τέθηκε σε επιφυλακή και κατέλαβε προκαθορισμένα σημεία. Και τότε άρχισε το "πανηγύρι". Στο νορβηγικό στρατόπεδο της Μαϋμάνα, στο βόρειο Αφγανιστάν άρχισε η επίθεση με πυρά και χειροβομβίδες, ενώ ο όχλος προσπάθησε να μπει μέσα. Οι Νορβηγοί άρχισαν την ένοπλη άμυνα και αγωνίζονταν για την ζωή τους, ώρες. 

Στην αίθουσα επιχειρήσεων η ομάδα χειρισμού κρίσεων επεξεργαζόταν σχέδιο διάσωσης. Οι μάχες εξαπλώθηκαν και σε άλλα στρατόπεδα. Φάνηκε όμως ότι η κύρια προσπάθεια των ανταρτών ήταν το νορβηγικό στρατόπεδο. Γιατί; Διότι εμπόδιζε το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων από και προς το Τουρκμενιστάν. Ήταν ένα "αγκάθι" που έπρεπε να βγει. Ο όχλος ήταν το προκάλυμμα των ανταρτών. Κρίσιμες ώρες για τους Νορβηγούς, των οποίων ο διοικητής μας ενημέρωνε μέσω του συστήματος στην αίθουσα επιχειρήσεων, όταν ξαφνικά κόπηκε κάθε επικοινωνία.

Η απόφαση λήφθηκε αμέσως! Ενίσχυση! Μία δύναμη άμεσης αντίδρασης, Βρετανικός  Λόχος των 150 ανδρών,που έδρευε στην Μαζάρ-ε-Σαρίφ, περίπου 250 χλμ. ανατολικότερα, τέθηκε υπό προειδοποίηση 30 λεπτών που αργότερα μετέπεσε σε 10 λεπτά. Ένα αεροσκάφος C-160 της Γερμανικής αεροπορίας , πού βρισκόταν σε βάση στο Ουζμπεκιστάν διατέθηκε για μεταφορά της δύναμης. Ένα ζεύγος αεροσκαφών F-16,  που κατά σύμπτωση ήταν της νορβηγικής αεροπορίας, έλαβε την εντολή να κάνει υπέρπτηση και να παρακολουθεί την εξέλιξη. Να προσβάλει πιθανούς στόχους μόνο κατόπιν διαταγής. Θέλαμε να αποφύγουμε απώλειες μεταξύ αμάχων, αλλά δεν θα αφήναμε τους Νορβηγούς να λυντσαρισθούν από τον όχλο! 

Μία περίπολος ειδικών δυνάμεων που βρισκόταν στην περιοχή της Μαϊμάνα, διατάχθηκε να κινηθεί στο αεροδρόμιο και να το εξασφαλίσει από ατάκτους, για την ανενόχλητη προσγείωση  του αεροσκάφους. Σε όλους εκδόθηκε και διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά τμηματική διαταγή σε χρόνο 25 λεπτών από την λήψη της απόφασης. 

Πράγματι μετά από μιάμιση ώρα περίπου, η καλοδουλεμένη μηχανή δούλεψε σωστά! Η δύναμη άμεσης αντίδρασης προσγειώθηκε υπό την κάλυψη των ειδικών δυνάμεων. Κινήθηκε τροχάδην, για 8 χιλιόμετρα, μέχρι το στρατόπεδο, εμπλεκόμενη σε οδομαχίες και ανοίγοντας το δρόμο της μαχόμενη μέχρι να συνενωθεί με το νορβηγικό τμήμα, που είχε αρχίσει να κάμπτεται.  Ο όχλος άρχισε να διαλύεται στη θέα  των καλά οπλισμένων και πειθαρχημένων στρατιωτών και οι αντάρτες ξεχώρισαν.

Απώλειες Νορβηγών 18 τραυματίες εκ των οποίων 3 σοβαρά και 1 πολύ σοβαρά. Απώλειες Βρετανών 3 ελαφρά τραυματίες! Η καλή εκπαίδευσή τους τους διατήρησε γερούς. Φαντασθείτε ότι μάχονταν για 2 ώρες μέχρι να μπουν στο στρατόπεδο και να βοηθήσουν τους Νορβηγούς. Οι Νορβηγοί ήταν 45  "βίκινγκς",μαχητές και είχαν να τα βάλουν με 3 χιλιάδες κόσμο, μέσα από τους οποίους κτυπούσαν οι αντάρτες ,με εκτιμώμενη δύναμη 200-300 μαχητές σύμφωνα με τις εκθέσεις πληροφοριών. Δυστυχώς σκοτώθηκαν και άμαχοι. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Και όλα αυτά για ένα βλακώδες σκίτσο! Δεν αναφέρω όλες τις άλλες ζημιές και το  σπάσιμο της δανικής πρεσβείας στην Καμπούλ. (μόνο εμείς δεν είχαμε πρεσβεία). Φαντασθείτε τι θα γίνει με κάψιμο κορανιού. Δεν υπάρχει ένας λογικός άνθρωπος να σταματήσει τους... ανόητους;


 Ανιχνευτής



Ο διοικητής της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, εκτίμησε πως εάν η αμερικανική εκκλησία εκτελέσει το σχέδιο της να κάψει δημόσια αντίτυπα του Κορανίου στις 11 Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα αυτή.

Η εκκλησία Βαπτιστών Dove World Outreach Center στην Φλόριντα σκοπεύει να κάψει δημόσια αντίτυπα του Κορανίου στην ένατη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η κίνηση αυτή θα εξυπηρετήσει την προπαγάνδα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και θα ενισχύσει το αντιαμερικανικό αίσθημα στον μουσουλμανικό κόσμο, επεσήμανε ο στρατηγός Πετρέους σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Steet Journal.

"Είναι ακριβώς η ενέργεια που θα εκμεταλλεύονταν οι Ταλιμπάν και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Όχι μόνο εδώ, αλλά παντού στον κόσμο, όπου συνυπάρχουμε με την ισλαμική κοινότητα", σημείωσε ο διοικητής της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο ιερέας της εκκλησίας των Βαπτιστών, Τέρι Τζόουνς, δήλωσε πως οι ανησυχίες του στρατηγού Πετρέους είναι "δικαιολογημένες", υπογράμμισε, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πως "πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους φανατικούς μουσουλμάνους. Δεν θα μας εξουσιάζει πια ο φόβος και οι απειλές". 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.