Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Η εξελιγμένη ατομική συλλογή πρώτων βοηθειών

IFAK II. Αριστερά, στη θήκη φαίνεται η πλαστική καρτέλα οδηγιών με χαραγμένο το ανθρώπινο σώμα ώστε να μπορεί να καταδεικνύει κάποιος το ή τα σημεία τραυμάτων.  Δεξιά διακρίνεται το αλουμινένιο προστατευτικό ασπίδιο ματιών.  Πηγή
Όταν μιλάμε για ατομική συλλογή πρώτων βοηθειών, εννοούμε ένα κουτί ή μια θήκη, κατάλληλα κατασκευασμένη, ώστε να φέρεται από ένα στρατιώτη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων. Ο τρόπος παροχής πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να το γνωρίζουν οι μαχητές και γι' αυτό θεωρείται σαν ένα απαραίτητο αντικείμενο εκπαίδευσης σε όλους τους στρατούς του κόσμου.

Πολύ δε περισσότερο στο χώρο των ειδικών δυνάμεων, όπου η τακτική κατάσταση και ο ιδιόμορφος αγώνας στον οποίο εμπλέκεται το προσωπικό, δεν επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης. Όλοι στις ειδικές δυνάμεις πρέπει να γνωρίζουν την εφαρμογή πρώτων βοηθειών και την  περίθαλψη ασθενών, σε όλες τις μορφές τραυμάτων και παθήσεων.

Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση, είναι η ατομική συλλογή πρώτων βοηθειών, κατάλληλα εμπλουτισμένη με φαρμακευτικό υλικό για την αντιμετώπιση πολλών περιστατικών από τον ίδιο τον χειριστή ή από συνάδελφό του.

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε παρουσιάσει την τελευταία συλλογή Α' βοηθειών (Individual First Aid Kit, IFAK) που έχει υιοθετήσει ο αμερικανικός στρατός. Η ίδια συλλογή, απ' ό,τι μαθαίνω, έχει εξελιχθεί, σε IFAK II, με την προσθήκη μερικών επί πλέον εξαρτημάτων όπως είναι το αλουμινένιο προστατευτικό ασπίδιο ματιού, που χρησιμεύει στην προστασία τραυματισμένου βολβού ματιού,  στο πεδίο, κατά την παροχή πρώτων βοηθειών. Ο σκοπός του είναι να απομακρύνει τον κίνδυνο εφαρμογής αθέλητης πίεσης στο τραυματισμένο μάτι με αποτέλεσμα την επιδείνωση του τραύματος.

Ακόμη, έχει προστεθεί στη συλλογή, ένας ακόμη αιμοστατικός επίδεσμος σε ξεχωριστή θήκη και μια πλαστική κάρτα οδηγιών, που βρίσκεται σε εξωτερική τσέπη της κύριας θήκης μεταφοράς, μαζί με ένα μικρό ανεξίτηλο μαρκαδόρο, για να σημειώνεται επάνω στην κάρτα οποιαδήποτε σημαντική ενέργεια έχει γίνει από πλευράς περίθαλψης στον τραυματία που την φέρει, όπως για παράδειγμα, η εφαρμογή αιμοστατικού επιδέσμου σε κάποιο άκρο του σώματός του.

Αριστερά, η μικρότερη θήκη περιέχει αιμοστατικό επίδεσμο ή ιμάντα και επάνω έχει επικολλημένη ταινία με την ομάδα αίματος του μαχητή που την φέρει. Η δεξιά θήκη περιέχει την υπόλοιπη συλλογή. Πηγή
Αυτά μπορεί να φαίνονται ή ν' ακούγονται σε κάποιους ...λεπτομέρειες μπροστά στους ..στρατηγικούς ελιγμούς που φαντάζονται, αλλά αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας μαχητής στο πεδίο της μάχης, εκεί που παίζει κορώνα-γράμματα τη ζωή του, "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος". Όλες αυτές οι λεπτομέρειες έχουν βγει από εμπειρίες μάλλον οδυνηρές σε μάχες παλιές και πρόσφατες.

Επίσης μεγάλη σημασία δίνεται στην εργονομική κατασκευή της θήκης της συλλογής, ώστε να προσαρμόζεται οπουδήποτε στην εξάρτηση, ή στο αλεξίσφαιρο γιλέκο ή ακόμη και στο γυλιό μάχης. Θεωρώ ότι είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα στον ατομικό φόρτο του στρατιώτη. Μια τέτοια συλλογή πωλείται ελεύθερα στην αμερικανική  αγορά για 100 δολάρια περίπου!

Μπορεί όμως κάποιος να κατασκευάσει και τη δική του αυτοσχέδια συλλογή. Η λογική της οργάνωσης του περιεχομένου έχει μεγάλη σημασία.


Ανιχνευτής 


















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.