Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Οι Ισπανοί UOE

Ανεπιτυχής ήταν η απόπειρα κατάληψης ενός νορβηγικού πλοίου από Σομαλούς πειρατές στον Κόλπο του Άντεν καθώς επενέβη άμεσα μια ισπανική φρεγάτα που περιπολούσε στην περιοχή.

Το νορβηγικό πλοίο Bow Saga,που μετέφερε χημικά εξέπεμψε νωρίς σήμερα σήμα κινδύνου με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη να στείλει τη φρεγάτα Victoria.

Στην επιχείρηση κατά των σομαλών πειρατών πήρε μέρος και το ελικόπτερο το οποίο μετέφερε η ισπανική φρεγάτα.

Οι επτά σομαλοί πειρατές, οι οποίοι επέβαιναν σε άκατο, άνοιξαν πυρ εναντίον της γέφυρας του πλοίου στο οποίο και επιχείρησαν να επιβιβαστούν.

Όμως δέκα λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης και ενώ το νορβηγικό πλοίο πραγματοποιούσε ελιγμούς στην προσπάθειά του να ξεφύγει, έφτασε το ελικόπτερο της φρεγάτας και οι άντρες των ισπανικών ειδικών δυνάμεων επιβιβάστηκαν στην πειρατική άκατο ακινητοποιώντας και συλλαμβάνοντας τους πειρατές.


Ποιοί είναι αυτοί οι άντρες; Είναι προσωπικό από τη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων  UOE (Unidad de Operaciones Especiales)  των Ισπανών  Πεζοναυτών, TEAR (Infateria de Marina's Tercio de Armada).

Eίναι μονάδα παρόμοια με την "Force Recon" των Αμερικανών πεζοναυτών και υπάγεται απ' ευθείας στον αρχηγό του ισπανικού στόλου. Βασική της αποστολή είναι: " Εκτέλεση ειδικής αναγνώρισης σε βάθος στα μετόπισθεν του εχθρού και άμεσων επιθετικών ενεργειών εναντίον στρατηγικών στόχων".
Αναλυτικώτερα:
  • Αναγνώριση μακράς ακτίνας προ της επέμβασης συμβατικών δυνάμεων
  • Συλλογή πληροφοριών
  • Αναζήτηση-εντοπισμό στόχων και κατεύθυνση πυρών πυροβολικού
  • Παρενόχληση και φθορά εχθρικών γραμμών επικοινωνιών
  • Άμεσες επιθετικές ενέργειες, όπως, καταδρομές, επιχειρήσεις ναυτικής απαγόρευσης και βιαίας επιβίβασης σε πλοία
  • Επιχειρήσεις  έρευνας-διάσωσης μάχης φιλίου προσωπικού, όπως πιλότων μαχητικών αεροσκαφών 
Η μονάδα οργανώθηκε για πρώτη φορά το 1952, εξ ολοκλήρου από εθελοντές, με σκοπό την υποβοήθηση των αποβατικών ενεργειών των πεζοναυτών. Μετά όμως από μελέτη των ειδικών δυνάμεων άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ), αποφασίσθηκε η μετεξέλιξή της, σύμφωνα πάντα με τις ισπανικές πολιτικοστρατιωτικές επιδιώξεις, για να καταλήξει στην σημερινή της μορφή.

Η πρώτη επιχειρησιακή της αποστολή συνέβη το 1969, όταν απαιτήθηκε η άμεση εκκένωση Ισπανών πολιτών, από την ισπανική αποικία της Γουινέας του Ισημερινού. Η μονάδα έχει συμμετάσχει σε αποστολές κατά της βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ στην Ισπανία, αλλά και σε νατοϊκές αποστολές στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σαν τμήμα της διατεθείσας εκεί ισπανικής δύναμης. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για συμμετοχή τους σε άλλα πρόσφατα θέατρα επιχειρήσεων


Η έδρα της UOE βρίσκεται στο Σαν Φερνάντο, στην ΝΑ Ισπανία, κοντά στο λιμάνι της Καντίζ, προς τον Ατλαντικό ωκεανό. Έχει δύναμη 169 ατόμων και διοικείται από  αξιωματικό βαθμού Αντισυνταγματάρχη. Η μονάδα αποτελείται από μία Διμοιρία  διοικήσεως, δύο Διμοιρίες ειδικών επιχειρήσεων και μία Διμοιρία δυτών μάχης. Όλες οι διμοιρίες έχουν επικεφαλής αξιωματικούς βαθμού Λοχαγού. 

Η Διμοιρία διοικήσεως, διαθέτει: ομάδα επιχειρήσεων, ομάδα Διοικητικής Μέριμνας, (ΔΜ),ομάδα υγειονομικού και ομάδα επικοινωνιών. Είναι επίσης υπεύθυνη για την επιλογή και αξιολόγηση νεοεισερχομένων στη μονάδα. Οι Διμοιρίες ειδικών επιχειρήσεων αποτελούνται από 34 άτομα η κάθε μία και υποδιαιρούνται σε  δύο υποτμήματα των 16 ανδρών με 2μελές στοιχείο διοικήσεως το καθένα.

Το κάθε υποτμήμα, διαιρείται σε 4 στοιχεία των 4 ανδρών. Οι Διμοιρίες  ειδικών επιχειρήσεων  έχουν δυνατότητα εκτέλεσης αμέσων επιθετικών ενεργειών, από ξηρά θάλασσα και αέρα και επιχειρήσεις ειδικής αναγνώρισης.Ίδια συγκρότηση έχει και η Διμοιρία δυτών μάχης, που περιλαμβάνει όλους τους βατραχανθρώπους της μονάδας  και εξειδικεύεται σε υποβρύχιες ενέργειες, χειρισμό μικρών πλωτών μέσων και αμφίβιες αναγνωρίσεις.

Το προσωπικό που υπηρετεί στη μονάδα, προέρχεται από τους  πεζοναύτες και είναι όλοι εθελοντές. Πρέπει όμως να έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον ένα χρόνο σε μονάδα πεζοναυτών, πριν γινει δεκτό το αίτημα επιλογής τους. Η επιλογή είναι σκληρή και σχεδιασμένη με τρόπο που να απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια. Οι υποψήφιοι υπόκεινται σε μία σειρά δοκιμασιών που τους αναγκάζουν να ξεπεράσουν τις φυσικές τους ικανότητες και αξιολογούν την σωματική και ψυχική τους αντοχή.

Επίσης η εκπαίδευση αξιολογεί την αντίδραση των εκπαιδευομένων, υπό την πίεση πραγματικών πυρών και σε πορείες μεγάλων αποστάσεων με βαρύ φόρτο. Ασκήσεις με πραγματικά πυρά οργανώνονται με τρόπο που μπορεί να διαπιστωθεί η πρόκληση πανικού ή ο δισταγμός  εκπαιδευομένων σε κρίσιμες στιγμές κατά την μάχη. Όσοι δεν τα καταφέρνουν, αποχωρούν. Κατά την  φάση επιλογής, η πιο έντονη  δοκιμασία είναι αυτή της επιβίωσης, που υπολογίζεται κατά το μισό της όλης βαθμολόγησης της φάσης.

Με το τέλος της φάσης επιλογής, όσοι έχουν απομείνει, αρχίζουν πλέον την 2η  φάση, την επιχειρησιακή τους εκπαίδευση. Διέρχονται βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού και  συνεχίζουν στη μονάδα με εκτέλεση αρκετών θαλασσίων αλμάτων , αλλά στον ανοικτό ωκεανό.


Η εκπαίδευση συνεχίζεται με  προχωρημένα αντικείμενα όπως τεχνικές διεισδύσεως από ξηρά θάλασσα και αέρα, ενέδρες, χειρισμό ελαστικών λέμβων, αμφίβιες επιχειρήσεις, καταδρομικές ενέργειες, πάλη σώμα με σώμα, ανάγνωση χάρτη και προσανατολισμό-τήρηση κατεύθυνσης, επιβίωση  στη θάλασσα, εκπαίδευση νοσοκόμου ειδικών δυνάμεων, αεροκίνητες επιχειρήσεις, ταχεία καταρρίχηση από ελικόπτερο  με όλες τις μεθόδους και  εκπαίδευση ανιχνευτή. Επίσης εκπαιδεύονται στην μέθοδο αμφίβιας διείσδυσης από ισπανικά υποβρύχια.

Όσοι επιτύχουν στη 2η φάση, συνεχίζουν  στη επόμενη με πιο εξειδικευμένα αντικείμενα, όπως  υδρογραφική αναγνώριση , κατάδειξη στόχων με χρήση LASER, διεύθυνση πυρών πυροβολικού, ορεινό αγώνα και τεχνικές διασώσεως ομήρων. Σ' αυτή τη φάση αρχίζει και η εκπαίδευση σε ειδικά αντικείμενα όπως ελεύθερη στρατιωτική πτώση  ( HALO/HAHO), δυτών μάχης, καταστροφές, και ελεύθερου σκοπευτού. Παράλληλα  αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί πρέπει να παρακολουθήσουν το σχολείο ειδικών επιχειρήσεων του στρατού ξηράς.

Η μονάδα, διεξάγει ασκήσεις και συνεκπαιδεύεται με άλλες ειδικές μονάδες του στρατού και των άλλων κλάδων των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων. Ομοίως συνεκπαιδεύεται στα πλαίσια διακρατικών   συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας, με τους Αμερικανούς SEALs, τους  Αμερικανούς πεζοναύτες "Force Recons", τους Ιταλούς βατραχανθρώπους COM. SUB. και την ειδική ιταλική μονάδα  "Esplotare Anfibio, Lagunari Regiment", τους Γάλλους πεζοναύτες  "Commando Marine" , τους περίφημους Γάλλους βατραχανθρώπους "Commando Humbert" και τους  τους Πορτογάλους  DAE.


Η μονάδα διαθέτει  μία "δεξαμενή" υλικών, για να είναι ικανή να εκτελεί το μεγάλο εύρος αποστολών που έχει αναλάβει. Διαθέτει ελαστικές λέμβους των 7-10 ανδρών τύπου ZODIAC, και καγιάκ  2 ανδρών τύπου KLEPPER. Διαθέτει επικοινωνιακό υλικό ασύρματης επικοινωνίας UHF, VHF με σταθμούς ασυρμάτου αστραπιαίας μετάδοσης και συσκευές GPS Magellan και Slugger. Η διμοιρία δυτών μάχης έχει καταδυτικές στολές υγρού και "ξηρού" τύπου και καταδυτικές συσκευές ανοικτού και κλειστού κυκλώματος. Επίσης διαθέτει καταδείκτες LASER για την κατάδειξη στόχων σε αεροσκάφη του ισπανικού πολεμικού ναυτικού.

Το οπλοστάσιό τους περιλαμβάνει μία ποικιλία εγχώριων και ξένων τύπων φορητού ατομικού και ομαδικού οπλισμού, όπως:
  • Πιστόλια 9 χιλ. L lama 92B, με συσκευές σκόπευσης LASER και σιγαστήρες, 
  • Τυφέκια 5,56 χιλ τύπου CETME Model L, τα οποία αντικαθίστανται από τα τύπου ΗΚ-36 5,56 χιλ. 
  • Αθόρυβα υποπολυβόλα τύπου Patchett/Sterling Mk 5 με σκοπευτικό LASER,   
  • Τυφέκια ελεύθερου σκοπευτού τύπου Mauser SP66 των 7,62 χιλ
  • Πολυβόλα ισπανικής κατασκευής τύπου Ameli 5,56 χιλ και αμερικανικά  Μ-60 7,62 χιλ



 Ανιχνευτής






          SpecWarNet



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.