Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010

Ανταρτοπόλεμος: Εκεχυρία;


AddThis Social Bookmark Button
pkk_fightersΚούρδοι μαχητές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσαν εκεχειρία έναντι των τουρκικών δυνάμεων έως τις 20 Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του PKK.

Μία διαρκής εκεχειρία είναι δυνατή αν η Τουρκία σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, απελευθερώσει κάπου 1.700 πολιτικούς κρατούμενους και αρχίσει μια ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος του PKK, Μποζάν Τεκίν, απο ορεινή τοποθεσία του Ιράκ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Το PKK ανακοινώνει μία υπό όρους εκεχειρία», δήλωσε ο Τεκίν, επικαλούμενος τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού ως το λόγο για αυτή την κίνηση.

Η ανακοίνωση γίνεται λίγες μέρες αφότου η Τουρκία δήλωσε πως φερόμενοι ως αντάρτες του PKK ανατίναξαν έναν αγωγό στη νοτιονατολική Τουρκία που μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο.

Ερωτηθείς εάν οι αντάρτες θέτουν στο στόχαστρό τους αγωγούς, ο Τεκίν είπε: «Ναι, οι στρατιώτες μας το έχουν κάνει αυτό. Είναι μέρος της αυτοάμυνάς μας. Το πετρέλαιο δεν συνδέεται μόνο με την οικονομία αλλά έχει γίνει ένα όπλο εναντίον μας», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Ο Τεκίν είπε επίσης: «Πιστεύουμε πως μία εκεχειρία αυτήν την ώρα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για την προώθηση μιας πολιτικής και ειρηνικής λύσης».

Πηγή: The Insider


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.