Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Η υποχρεωτική αποστρατεία των SAS

Bookmark and Share

 Αποστρατεύονται υποχρεωτικά 40 από τους πιο έμπειρους μαχητές των  βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS, μετά την απόφαση του βρετανικού ΥΕΘΑ να τερματίσει  προηγούμενη υπουργική  απόφαση, γνωστή με την όρο "συνέχεια", που επέτρεπε την παραμονή  κατώτερου προσωπικού στις ειδικές δυνάμεις μέχρι την ηλικία των 45 ετών, δηλαδή 5 περισσότερα έναντι των 40,  που ισχύει για τους αντίστοιχους του υπόλοιπου στρατού.

Αυτό γίνεται, όπως ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές, στα πλαίσια περικοπών εξόδων και μειώσεως της δύναμης του βρετανικού στρατού. Δημιούργησε όμως μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των ειδικών δυνάμεων διότι "φεύγουν" ξαφνικά οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει ανυπολόγιστης αξίας υπηρεσία στη χώρα τους, σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων και έχουν αντιμετωπίσει  με επιτυχία τους πιο δύσκολους αντιπάλους. Φεύγει η πείρα και η γνώση, δήλωσε πολύ παραστατικά ένας άνδρας  των SAS  για τους αποστρατευόμενους, των οποίων ο αριθμός ισοδυναμεί με μισό Λόχο,  από τους τέσσερις που διαθέτει το Σύνταγμα. Αδειάζει η μονάδα και είναι πολύ δύσκολο ν' αναπληρωθεί με τόσο πολύτιμο και έμπειρο προσωπικό. " Αποτελεί τρέλα!  Είναι δημιούργημα των γραφειοκρατών που μετράνε τα κουκιά, ενώ είναι άσχετοι από στρατιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς να δίνουν σημασία στην μεγάλη πτώση του ηθικού που προκαλούν" είπε.

Αν και οι περικοπές είχαν αποφασισθεί εδώ και μήνες, ο Βρετανός ΥΕΘΑ  Λίαμ Φοξ, είχε δηλώσει ότι αυτό δεν θα επηρέαζε την μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, πράγμα όμως που  δεν τηρήθηκε στην περίπτωση αυτή, δήλωσε κάποιος άλλος πρώην αξιωματικός των SAS. Είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθούν τέτοιοι άνδρες. Δεν μετράει μόνο η φυσική κατάσταση, αλλά το τι έχουν μέσα στο ασπρόμαλλο κεφάλι τους, είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο "Ο Τολμών Νικά", αλλά "ο εκπαιδευμένος και ο προετοιμασμένος  νικά" και αυτό το προσέφεραν μέχρι τώρα οι παλιοί στους νεώτερους.

Οι περικοπές στο στρατό είναι σίγουρο ότι επηρεάζουν τις ειδικές δυνάμεις, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην επιδρά στη μαχητική ικανότητα και πολύ περισσότερο στο ηθικό  του προσωπικού. Κάτι ακόμη που θα ήθελα να σχολιάσω σε αυτή την είδηση, είναι η διάρκεια παραμονής του κατώτερου προσωπικού στο βρετανικό στρατό. Το όριο ηλικίας είναι τα 40 χρόνια! Δεν βγήκε τυχαία αυτή η ηλικία αλλά μέσα από την πείρα των πολλών πολεμικών επιχειρήσεων που έχουν ως τώρα συμμετάσχει οι Βρετανοί.

Θεωρούν επικίνδυνο ίσως να διαθέτουν μεγάλους σε ηλικία στρατιώτες και γι' αυτό τους αποστρατεύουν γρήγορα στην ηλικία των 40 ετών. Αυτό όμως που πιθανόν να μη γνωρίζετε, είναι ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν με την αποστρατεία τους και η διαδικασία που ακολουθείται για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Αν μπείτε στην ιστοσελίδα  των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων θα το διαπιστώσετε.


 Ανιχνευτής

Πηγή: The Independent


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.