Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Το υβριδικό τυφέκιο

Η γνωστή βρετανική εταιρία όπλων Dalton/Stanley ανακοίνωσε την κατασκευή του πρώτου στον κόσμο υβριδικού τυφεκίου μάχης, με εσωτερική προσαρμοζόμενη κάννη, που μπορεί επεκτεινόμενη να μετατρέπει το όπλο, σε τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτού.

Μία ειδική διόπτρα ημέρας/νύκτας, προσαρμοζόμενη σε βάση  τύπου Picatinny rail, συνδυάζει την υπέρυθρη δυνατότητα σκόπευσης, με την σκόπευση με LASER και με εκπομπή δέσμης ορατού φωτός. Ο ενσωματωμένος στη διόπτρα, μικρός σε μέγεθος υπολογιστής, μετρά τα μόρια αέρος που διέρχονται μέσα από τρεις αόρατες δέσμες που εκπέμπονται από το πρόσθιο μέρος του όπλου και υπολογίζει κατεύθυνση και ταχύτητα ανέμου, εμφανίζοντας στη διόπτρα του σκοπευτή, κουκκίδα  ακριβούς σκοπεύσεως.

Το νέο αυτό τυφέκιο, που ονομάζεται Α/SRH C-1, διαθέτει ενσωματωμένο δίποδα, επεκτεινόμενο κοντάκιο και γεμιστήρα των 30 φυσιγγίων, 5,56χιλ. Διαθέτει στην ουσία δύο κάννες. Μία κύρια και μία πρόσθετη,ακριβώς κάτω από την πρώτη. Όταν ο σκοπευτής θέλει να μετατρέψει το όπλο του σε τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή ή σκοπευτή ακριβείας, η κύρια κάννη σύρεται προς τα εμπρός και η πρόσθετη παράλληλα ολισθαίνει προς τα άνω, με τη βοήθεια ενός εσωτερικού μηχανισμού. Μία περιστροφή της πρόσθετης κάννης γύρω από τον άξονά της,  βιδώνει τις δύο κάννες σε μία, μεγαλυτέρου μήκους. Ο αύλακας  συνδέσμου των δύο καννών είναι πολύ μικρός, για να επηρεάσει την διέλευση βολίδων (20μm).

Είναι άραγε το όπλο του μέλλοντος; Θα δείξει! Το διαμέτρημά του πάντως δεν το ευνοεί για την κατάταξή του στην κατηγορία των  τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού. Μάλλον σαν τυφέκιο σκοπευτού ακριβείας  μοιάζει.  Αξίζει  η έρευνα, από τους ασχολούμενους με υλικά ειδικών δυνάμεων.

Δείτε παρακάτω ένα διαφημιστικό βίντεο.


Ανιχνευτής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.