Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Αφγανιστάν: Ο "βρώμικος" πόλεμος των ανταρτών.

Bookmark and Share





Δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Γερμανοί και Αμερικανοί, σκοτώθηκαν την Πέμπτη στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν σκότωσαν «εννέα χριστιανούς μισθοφόρους» που είχαν μαζί τους αντίτυπα της Βίβλου στη διάλεκτο Νταρί, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, μετά τον εντοπισμό από την αστυνομία των πτωμάτων δέκα ανθρώπων στο βόρειο Αφγανιστάν.

«Είχαν χαθεί. Οταν τους εντόπισε η περίπολός μας (των Ταλιμπάν), προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά θανατώθηκαν», δήλωσε ο Ζαμπινουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο, από άγνωστη τοποθεσία.

«Είναι δέκα, από τους οποίους οι εννέα ξένοι. Πέντε από τους ξένους είναι άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Ο τελευταίος είναι Αφγανός», πρόσθεσε ο Μουτζαχίντ, δηλώνοντας ότι τα θύματα «είχαν αντίτυπα της Βίβλου στη Νταρί, χάρτες και συστήματα GPRS και έφτιαχναν χάρτη των θέσεων των Ταλιμπάν».

Η Νταρί είναι περσική διάλεκτος που ομιλείται στο Αφγανιστάν.

Τα πτώματα βρέθηκαν χθες διάτρητα από σφαίρες. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται έξι Αμερικανοί και δύο κατά πάσα πιθανότητα Γερμανοί, όλοι τους γιατροί, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της ορεινής επαρχίας Μπανταχσάν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Αποστολή Διεθνούς Βοήθειας, η οποία εδρεύει στην Ελβετία και η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανική οργάνωση, ανακοίνωσε σήμερα στην ιστοσελίδα της ότι τα θύματα ήταν πιθανότατα μέλη της.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός Αφγανού, του μοναδικού επιζήσαντα της επίθεσης, γιατί ήξερε ν' απαγγείλει εδάφια από το κοράνι, η ομάδα των θυμάτων ταξίδευε από την επαρχία Μπανταχσάν στην επαρχία Νουριστάν. Είχε κατασκηνώσει σε μια απομονωμένη περιοχή της επαρχίας Νουριστάν όταν δέχθηκε επίθεση από ενόπλους που τους εκτέλεσαν.

Ο Αφγανός που επέζησε ενημέρωσε την αστυνομία η οποία εντόπισε στη συνέχεια τα πτώματα. Πιθανολογείται ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν η ληστεία.

Παράλληλα  την εβδομάδα που πέρασε, 12 Αφγανοί εργάτες συνολικά,  σε δύο ξεχωριστά περιστατικά, σκοτώθηκαν από παγιδευμένα εκρηκτικά τοποθετημένα από αντάρτες στις επαρχίες Κουνάρ και Γκαζνί. Και αυτό παρά τις πρόσφατες κατευθύνσεις του αρχηγού των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, για αποφυγή θανάτων αμάχων. Αυτό είναι ένδειξη απειθαρχίας και απώλειας ελέγχου ενεργειών υφισταμένων του διοικητών κατά την άποψη  του εκπροσώπου τύπου της ISAF.

Πηγή:  Τα Νέα 
          The NewYork times
           CNN


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας, στα πλαίσια της ευγένειας και της ευπρέπειας.